Χωρίς έρευνα… βγαίνουν «κούππες άπανες»Αυτοί που πρέπει να ελεγχθούν θα ελέγξουν τον εαυτό τους

Τελικά η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ δεν πρόκειται να ελέγξει τις πολιτογραφήσεις που έγιναν µέχρι σήµερα. Ούτε για τους Καµποτζιανούς, ούτε για τον Μαλαισιανό, ούτε για την εµπλοκή του Αρχιεπισκόπου, ούτε για κανέναν, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Την ώρα που ο ∆ΗΣΥ παραπλανούσε ότι πρέπει «να αναµένουµε να δούµε τα αποτελέσµατα της ερευνητικής επιτροπής» για τις πολιτογραφήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδροµος Προδρόµου οµολογούσε ότι η επιτροπή αυτή ∆ΕΝ πρόκειται να ελέγξει τις πολιτογραφήσεις που έγιναν µέχρι σήµερα, συµπλήρωσε.

Σχολίασε ότι τον όποιο έλεγχο για τα σηµεία και τέρατα που διαπράχθηκαν θα τον διενεργήσει το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών. ∆ηλαδή αυτοί που πρέπει να ελεγχθούν θα ελέγξουν τον εαυτό τους. Κυβέρνηση, Υπουργοί και Υπουργεία, ΜΟΚΑΣ, Αρχιεπίσκοπος κ.ο.κ. βγαίνουν προκαταβολικά «κούππες άπανες» για όσα έχουν συνταράξει τον τόπο µας.
Καταληκτικά ανέφερε ότι οι κυβερνώντες όχι µόνο δεν συναισθάνονται ότι εξευτέλισαν τη χώρα ανά το παγκόσµιο, όχι µόνο δεν αναλαµβάνουν τις πολιτικές τους ευθύνες, τώρα λένε και από πάνω ότι ούτε καν θα ερευνηθούν τα σκάνδαλα των πολιτογραφήσεων που συγκλονίζουν την κυπριακή κοινωνία.

∆εν θα προβεί σε διερεύνηση η Επιτροπή που διόρισε την περασµένη βδοµάδα το Υπουργικό Συµβούλιο όπως δήλωσε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Πρόδροµος Προδρόµου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η έρευνα όπως είχε αρχικά παρουσιαστεί δεν φαίνεται να είναι τίποτε άλλο από έλεγχο των διαδικασιών και όχι διερεύνηση των παλιών περιπτώσεων.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συµβούλιο δεν φαίνεται να έχει στους όρους εντολής της τη διερεύνηση πολιτικών ή και ενδεχοµένως ποινικών ή πειθαρχικών ευθυνών.
Σε µια άλλη εξέλιξη, ο δικηγορικός σύλλογος ξεκίνησε έρευνα για τις περιπτώσεις ατόµων που πήραν διαβατήρια και είδαν το φως της δηµοσιότητας, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου, ∆ώρος Ιωαννίδης.

Εν τω µεταξύ, ο πρόεδρος του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε χθεσινή δήλωσή του απαίτησε το διορισµό ∆ιερευνητικής Επιτροπής για το θέµα της εκχώρησης διαβατηρίων, µε όρους εντολής τη διερεύνηση πιθανών ποινικών, πολιτικών και διοικητικών ευθυνών, αφού, σύµφωνα µε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδροµου Προδρόµου, η τριµελής Επιτροπή, που διόρισε το Υπουργικό Συµβούλιο, για να διερευνήσει τις περιπτώσεις εκχώρησης διαβατηρίων δεν είναι διερευνητική και έκανε λόγο για µια «απροκάλυπτη κοροϊδία, µε στόχο τη συγκάλυψη πολιτικών και άλλων ευθυνών».
Καταληκτικά ανέφερε ότι από δω και πέρα το ∆ΗΚΟ απαιτεί να κατατεθούν οι σχετικοί κανονισµοί για τις πολιτογραφήσεις και εγκριθούν από τη Βουλή.

∆ιαφανή και σε βάθος έρευνα για να αποδειχθεί κατά πόσο υπάρχουν πειθαρχικές, ποινικές, πολιτικές ευθύνες ή ένας συνδυασµός όλων για τις αµφισβητούµενες περιπτώσεις ζήτησε χθες και ο πρόεδρος της Ε∆ΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δηµοσιογράφου.

Σε µια άλλη εξέλιξη, αφού η κυβέρνηση σιωπά, ανέλαβαν πρωτοβουλία οι πολίτες. Με µια βίτσα και ένα διαβατήριο καλούνται πολίτες να προσέλθουν σε διαµαρτυρία που θα πραγµατοποιηθεί αύριο, µέρα της ονοµαστικής γιορτής του προκαθήµενου της Εκκλησίας. Οι διαµαρτυρόµενοι θα ξεκινήσουν πορεία από την Αρχιεπισκοπή µε κατεύθυνση προς και κατάληξη στη Βουλή.

Καλούν τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέµβει

∆ιαδικτυακό ψήφισµα, το οποίο συλλέγει συνεχώς όλο και περισσότερες υπογραφές, ζητά όπως ο Γενικός Εισαγγελέας ερευνήσει ενέργειες του Αρχιεπισκόπου και άλλων για την παραχώρηση υπηκοότητας στον Μαλαισιανό Jho Low. Η παρέµβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόµου Β’ µε επιστολές προς τον Υπουργό Εσωτερικών για παραχώρηση κυπριακής ιθαγένειας στον Μαλαισιανό Jho Taek Low, πράξη και ενέργεια που δηµόσια παραδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος, χρήζουν διερεύνησης.

Προσθέτουν ότι χρήζουν επίσης διερεύνησης οι ισχυρισµοί πως ο ενδιαφερόµενος Jho Taek Low εξέδωσε επιταγή 300.000 ευρώ υπέρ της Αρχιεπισκοπής, που ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστοµος Β επιβεβαίωσε δηµόσια πως παρέλαβε και πως ο Jho Taek Low εξέδωσε επίσης δεύτερη επιταγή υπέρ της Αρχιεπισκοπής για 10.000 ευρώ.

Γι’ αυτούς τους λόγους καλούν τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Κώστα Κληρίδη, να εξετάσει τις πράξεις και ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόµου Β’, µε βάση τις πρόνοιες του νόµου περί Πρόληψης ∆ιαφθοράς Κεφ. 161 και του Νόµου περί της Σύµβασης του Συµβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της ∆ιαφθοράς, όπως και άλλης συναφούς νοµοθεσίας. Επισηµαίνουν ότι πράξεις και ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόµου Β’ ενδεχοµένως συνιστούν διάπραξη ποινικών αδικηµάτων και σε άλλη νοµοθεσία ως αποδοχής προϊόντος παράνοµων ενεργειών.

Στο µεταξύ, για τρίτη συνεχόµενη εβδοµάδα καµία απάντηση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εάν χρησιµοποίησε ή όχι το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα για οικογενειακές διακοπές και που έχει επενδύσει ο σεΐχης για να πάρει υπηκοότητα.

Άννα Μισιαούλη

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.