Χωρίς λύση η κατοχή εδραιώνεται· κάποιοι περί άλλα τυρβάζουν

379

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Στα κατεχόμενα ξεκίνησε να συζητείται στα σοβαρά η αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, κατέθεσε σε πρόσφατη συνάντησή του με την τουρκοκυπριακή ηγεσία πρόταση για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας. Ευτυχώς, ο Τ/κ ηγέτης έδειξε τόλμη και θάρρος, επιμένοντας ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στα πλαίσια της ΔΔΟ.

Η απουσία συνομιλιών επιτρέπει στην τουρκική πλευρά να προβαίνει σε νέες υποχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των συνομιλιών παρουσιάζεται καθησυχαστικός, θέτοντας μάλιστα και προϋποθέσεις που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την όποια προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Αναστασιάδης βρήκε ένθερμους οπαδούς και σύμμαχους όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί εναντίον του πλαισίου και των παραμέτρων λύσης, όπως τις έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ κάποιες άλλες δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί και εναντίον της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η όλη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως και των δυνάμεων που διαφωνούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην ίδια βάση από κει που έχουν μείνει στο Κραν Μοντανά, επιτρέπουν στην τουρκική πλευρά να παρουσιάζεται από τη μια ως η εποικοδομητική πλευρά που θέλει λύση και από την άλλη να επικρίνει τη δική μας πλευρά ότι δεν θέλει λύση ΔΔΟ, βάζοντας και οι ίδιοι στο τραπέζι διχοτομικές προτάσεις, όπως η λύση δύο κρατών και η συνομοσπονδία.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης νοιάζεται περισσότερο αντί για τη λύση του Κυπριακού για το πώς θα βρει ιδεολογικούς και πολιτικούς συμμάχους και να συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ, τη Συμμαχία Πολιτών, το ΕΛΑΜ κ.ά. για τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Το Κυπριακό παραμένει σε παρατεταμένο αδιέξοδο, τα τετελεσμένα εδραιώνονται και οδηγούμαστε όλο και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το ΑΚΕΛ ανησυχεί και θέτει το εθνικό συμφέρον πάνω από το μικροκομματικό. Ψάχνει λύσεις εφικτές για επανέναρξη του διαλόγου και οι οποίες να μπορούν να ενώσουν τον τόπο και την πατρίδα μας.