Χωρίς… ζιβανία καλλιεργείται η κουλτούρα ειρήνης

Της Άννας Μισιαούλη

Εδώ και χρόνια κάποιοι καλλιεργούν κουλτούρα ειρήνης και μάλιστα χωρίς ζιβανίες…

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είχε ανακηρύξει τη δεκαετία 2000-2010 ως τη Διεθνή Δεκαετία για την Κουλτούρα Ειρήνης και Μη-βίας για τα παιδιά του Κόσμου και υιοθέτησε Πρόγραμμα Δράσης για μια Κουλτούρα Ειρήνης.

Στην περίπτωση της Κύπρου, χαρακτηριστικό παράδειγμα των προσπαθειών για προώθηση κουλτούρας ειρήνης είναι η Δικοινοτική Πλατφόρμα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος». Η Πλατφόρμα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2004 με σχεδόν 200 εκπαιδευτικούς από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα, εκπροσωπώντας όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που μοιράστηκαν το όραμα μιας ενωμένης Κύπρου. Ως πολίτες αυτής της χώρας διατηρούν από την ίδρυσή τους δυναμική παρουσία στον αγώνα για επανένωση του νησιού και διεκδικούν ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνίας και της εκπαίδευσης ως παράγοντα συμφιλίωσης με δράσεις υπέρ της λύσης και της επανένωσης.

Όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, έτσι και φέτος, Ελληνοκύπριοι εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν τουρκοκυπριακά σχολεία στη Λευκωσία. Όπως αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πενήντα Ελληνοκύπριοι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν στις 4 Ιανουαρίου μια επίσκεψη «συγκινητική» που «μετέδωσε σε όλους μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά». Οι αναφορές των συμμετεχόντων για την υποδοχή που τους έτυχε είναι ιδιαίτερα εκφραστικές. «Όλο το σχολείο είχε στρωθεί με κλαδιά ελιάς και τα παιδιά φορούσαν κυπριακές στολές», «μέσα σε ένα κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης έδωσαν σιωπηλή υπόσχεση ότι ο αγώνας του λαού της Κύπρου για επανένωση θα συνεχιστεί παρά τα εμπόδια». Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού λυκείου, το οποίο επισκέφθηκαν οι Ελληνοκύπριοι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο των δράσεων της Πλατφόρμας Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος», έστειλε το μήνυμα της «Μιας Κύπρου» σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Όπως εξήγησε ο Σενέρ Ελτζίλ, της συντεχνίας τ/κ εκπαιδευτικών, οι δράσεις αυτές χρειάζεται να εντατικοποιηθούν και κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Επεσήμανε το ρόλο των Κυπρίων εκπαιδευτικών στη δημιουργία του Κυπριακού, αλλά και στη διατήρησή του. Ταυτόχρονα, τόνισε και το ρόλο που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαδραματίσουν στο να ρίξουν τους τοίχους του διαχωρισμού στο μυαλό των ανθρώπων που σχετίζονται με τις προκαταλήψεις, που αποτελούν τους εχθρούς της επανένωσης των ανθρώπων του νησιού, όπως ανέφερε ο Σενέρ Ελτζίλ.

Αυτό είναι η πραγματική προσπάθεια για οικοδόμηση ειρήνης και επανένωσης και όχι οι μεμονωμένες ζιβανοποσίες με συνοδεία μικροφώνων και καμερών. Επειδή αυτές οι δράσεις γίνονται συστηματικά και σε βάθος χρόνου και όχι μόνο μια φορά και «ξεμπερδέψαμε». Η μια φορά δεν φτάνει. Ούτε και πείθει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy