Χρεοκόπησε η φιλοσοφία των κυβερνώντων στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής

Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ζητά το ΑΚΕΛΗ φιλοσοφία της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) έχει χρεοκοπήσει, διαμηνύει το ΑΚΕΛ, και διά του Άντρου Κυπριανού υποδεικνύει ότι εκεί και όπου υπάρχουν πολιτικές ευθύνες το κόμμα του θα τις αναδεικνύει και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τις αναλαμβάνει.

Με αφορμή το τραγικό συμβάν του θανάτου ενός παιδιού και τα συμπεράσματα της διερεύνησης του γεγονότος, θέμα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη αυτές τις μέρες, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε πως το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ήταν το μόνο που αποκάλυψε τα αποτελέσματα της δογματικής κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού και την ανεπάρκεια όσων μηχανισμών έπρεπε να παρέμβουν για να το προλάβουν. Προηγήθηκε, υπενθύμισε, ο θάνατος της κοπέλας που ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από την παιδική της ηλικία και της ηλικιωμένης γυναίκας που πέθανε αβοήθητη στο δρόμο. Είχε προηγηθεί ο θάνατος μητέρας από την πείνα και την εξαθλίωση μπροστά στα μάτια του πεντάχρονου γιου της. «Είδαμε όλοι τις εικόνες ντροπής από στέγη ανηλίκων με τα παιδιά να κοιμούνται στο πάτωμα. Υπάρχουν επίσης δεκάδες ανθρώπινες ιστορίες και να μην καμωνόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε πως υπάρχουν, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται δεν τις αντιμετωπίζει», σημείωσε.

Ένα από τα ζητήματα τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι προκαλούν πολλά προβλήματα είναι η υποστελέχωση, είπε ο Α. Κυπριανού, προτρέποντας να δοθούν κονδύλια «για να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό».

Στο πόρισμα για το θάνατο του παιδιού γίνεται λόγος για «συστημική αδυναμία των λειτουργών» που χειρίστηκαν την υπόθεση και άρα οδήγησε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία ο Α. Κυπριανού. Οι κυβερνώντες, αν θέλουν να επιλύσουν τα προβλήματα, πρέπει να παραδεχθούν ότι αυτό το επιχείρημα δεν αντέχει στη λογική, τόνισε. Συστημικές αδυναμίες δεν μπορούν να έχουν οι λειτουργοί, συστημικές αδυναμίες έχει ο μηχανισμός, τόνισε, και υπενθύμισε δήλωση της τέως Επιτρόπου για τα δικαιώματα του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, ότι από το 2017 είχε επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για βελτίωση των μηχανισμών στις ΥΚΕ. «Γι’ αυτό το να προσποιούνται κάποιοι ότι δεν γνώριζαν, ότι ξαφνικά έπεσαν από τα σύννεφα, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Εμείς, σημείωσε, «επιμένουμε ότι θα πρέπει να γίνει η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών». Πρώτα και κύρια, πρόσθεσε, η απαλλαγή τους από τα ζητήματα με τα οποία ασχολούνται. «Δεν είναι δουλειά των κοινωνικών λειτουργών να ασχολούνται με τα ζητήματα της επίδοσης των επιταγών για το ΕΕΕ. Η δουλειά τους πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική», ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να γίνει η αναδιοργάνωση με τρόπο που θα εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει η απαραίτητη γνώση για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες».

«Ακούσαμε πολλά τις τελευταίες μέρες. Δεν ξέρω τι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά φαίνεται ότι δεν αξιοποιούνται τα πρόσωπα με τις κατάλληλες γνώσεις στις κατάλληλες θέσεις», υπέδειξε.

Περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες

«Οι δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα ήταν 1 δισεκατ. και €39 εκατ. το 2012, 800 εκατ. το 2014 που ήταν η περίοδος της μεγάλης κρίσης, και επτά χρόνια μετά είναι μόνο €933 εκατ., μετά που βιώσαμε το “success story”», σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού. «Το λέω αυτό», είπε, «γιατί καταβάλλεται μια προσπάθεια από στελέχη του ΔΗΣΥ να περάσουν το μήνυμα ότι ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση γι’ αυτό που συμβαίνει, γιατί είχαν οικονομικά προβλήματα όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου.

«Μα πέρασαν επτά χρόνια, βιώσαμε το “success story”, πώς μπορούν σήμερα να μιλούν με αυτόν τον τρόπο γι’ αυτά τα ζητήματα;» διερωτήθηκε, δίνοντας την απάντηση ότι «ο λόγος είναι απλός: οι προτεραιότητές τους είναι διαφορετικές». Καυχιούνται, πρόσθεσε, «ότι έχουμε πλεονάσματα γύρω στα €700 εκατ., κόβουν δαπάνες από τη δημόσια υγεία, από τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, από την καινοτομία, όπου είμαστε στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, για να ικανοποιούν την ΕΕ και τον εαυτό τους, βέβαια, ότι τάχα έχουμε πλεονάσματα και να μιλούν για “success story”, την ώρα που ο κόσμος υποφέρει».

Τον ΓΓ του ΑΚΕΛ πλαισίωνε αντιπροσωπεία του γραφείου κοινωνικών θεμάτων της ΚΕ του ΑΚΕΛ, η οποία αποτελείτο από τον Χάρη Πασιά, συντονιστή του γραφείου, τις βουλευτίνες Σκεύη Κούτρα Κουκουμά και Ευανθία Σάββα, το μέλος της ΚΕ ΑΚΕΛ Παύλο Καλοσυνάτο και την ψυχολόγο – κονωνιολόγο Κατερίνα Μορέ Χαραλάμπους.

 Προτάσεις ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για τον εκσυγχρονισμό των ΥΚΕ περιλαμβάνουν εισήγηση για αποκέντρωση των δομών και υπηρεσιών άσκησης κοινωνικής πολιτικής από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση, λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών με βάση την κοινότητα, δημιουργία εντός των ΥΚΕ εξειδικευμένων υπηρεσιών για την οικογένεια, βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το προσωπικό, λειτουργία σε μόνιμη βάση διατμηματικών και διυπουργικών πολυθεματικών ομάδων και διαμόρφωση μιας νέας σχέσης μεταξύ κράτους και εθελοντικών οργανώσεων.

Το ΑΚΕΛ, θέλοντας να συμβάλει δημιουργικά σε ένα θέμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κοινωνία, καταθέτει την προσέγγισή του για τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Αυτές, σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού, είναι:

  1. Αποκέντρωση στις δομές και υπηρεσίες άσκησης κοινωνικής πολιτικής από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει τέτοιο στόχο, αφού σε κανένα από τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΥΚΕ ή της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο με την κατάθεση των απαραίτητων νομοθετικών αλλαγών και οικονομικών πόρων.
  2. Λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών με βάση την κοινότητα, η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί με άνοιγμα υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  3. Δημιουργία εντός των ΥΚΕ εξειδικευμένων υπηρεσιών για την οικογένεια, όπως σχολική κοινωνική εργασία, κοινωνική εργασία στα πλαίσια υγείας και ψυχικής υγείας, φυλακές, εθνική φρουρά κ.λ.π.
  4. Απώτερος στόχος της αναδόμησης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το προσωπικό, η αποτελεσματικότερη κατανομή του φόρτου εργασίας με βάση περιοχές δράσης ανά ειδικότητα, η ενίσχυση με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς επίσης και η δημιουργία κλίματος καλής συνεργασίας, σεβασμού και εμπιστοσύνης στους χρήστες των υπηρεσιών.
  5. Λειτουργία σε μόνιμη βάση διατμηματικών και διυπουργικών πολυθεματικών επιστημονικών ομάδων.
  6. Διαμόρφωση νέας σχέσης μεταξύ κράτους και εθελοντικών οργανώσεων. Η αναδιοργάνωση των ΥΚΕ και ο προσανατολισμός στην παροχή υπηρεσιών στην κοινότητα από τους φορείς Τ.Α. θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οι δομές να αναληφθούν από δημόσιους φορείς. Αυτό θα δώσει χώρο στις κοινωνικές οργανώσεις, οι οποίες σήμερα αναγκάζονται να αναλάβουν περισσότερους ρόλους από αυτούς που τους αναλογούν λόγω της ελλειμματικής παρουσίας του κράτους, να εστιάσουν στο ρόλο τους ως η φωνή της κοινωνίας, των ευάλωτων ομάδων, των χρηστών των υπηρεσιών.

Αυτή την πρόταση το ΑΚΕΛ θα τη στείλει ολοκληρωμένη στην Υπουργό Εργασίας με την ελπίδα ότι θα αξιοποιηθεί μέσα στους προβληματισμούς που γίνονται για εκσυγχρονισμό των ΥΚΕ, όπως ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.