Δεν αφαιρέθηκε κανένα διαβατήριο από τους 26 πολιτογραφημένους «Κυπρίους»

157

Η Επ. Εσωτερικών ζήτησε επικαιροποιημένο κατάλογο πολιτογραφήσεων

Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν μερικούς μήνες σε σχέση με τα διαβατήρια, παραμένει Κύπριος ο Μαλαισιανός φίλος του Αρχιεπίσκοπου, αφού, παρά το γεγονός ότι με τόσο στόμφο ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών πως 26 πολιτογραφήσεις έγιναν παράνομα, ακόμα δεν τους έχει αφαιρεθεί η κυπριακή υπηκοότητα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η διαδικασία διαγραφής των 26 αυτών περιπτώσεων έχει κολλήσει σε νομικά ζητήματα.
Επίσης, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, το προσχέδιο των κανονισμών έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο, ωστόσο οι κανονισμοί έχουν σταλεί στην ad hoc Επιτροπή που ορίστηκε για έλεγχο του προγράμματος και αναμένονται και οι δικές της απόψεις. Στην ad hoc Επιτροπή οδηγήθηκε και η ανάκληση 26 περιπτώσεων παραχώρησης υπηκοότητας που εντοπίστηκαν από το Υπουργικό.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει δικαίωμα να εξετάσει αιτήσεις για παροχή υπηκοότητας με βάση το «Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα» μετά την 31η Ιανουαρίου του 2020, αφού, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Φλεβάρη, το Υπουργικό θα έπρεπε ήδη να έχει καταθέσει μέχρι τον προηγούμενο μήνα, σχετικούς κανονισμούς. Οι βουλευτές, μέλη της επιτροπής, ζήτησαν επικαιροποιημένο κατάλογο πολιτογραφήσεων, κατάλογο των παρόχων (δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων), καθώς και κατάλογο με στοιχεία σχετικά με την αγορά κατοικίας που έπρεπε να κάνουν. Στόχος είναι να εξακριβωθεί κατά πόσον υπάρχει στην πραγματικότητα διασύνδεση του προγράμματος με τους πύργους.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, ανέφερε ότι ενώ η Βουλή ομόφωνα θέλησε μέσω κανονισμών, με διαφάνεια, με δημόσια διαβούλευση, να βάλει ένα πλαίσιο λειτουργίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η κυβέρνηση αγνόησε τη Βουλή και τη νομοθεσία και δεν έχει καταθέσει ακόμα κανονισμούς, ενώ έπρεπε να το κάνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

«Στη δική μας την αντίληψη, και αυτό θα σταλεί γραπτώς στον αρμόδιο Υπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει το δικαίωμα να εξετάσει αιτήσεις για παραχώρηση υπηκοοτήτων, οι οποίες έχουν υποβληθεί μετά την 31η Ιανουαρίου 2020», ανέφερε. Σε σχέση με την ανάκληση 26 υπηκοοτήτων, είπε ότι η Βουλή θα επανέλθει στο θέμα, αφού θεωρεί ότι όχι μόνο βλάπτει την υπόληψη και τη φήμη της Κύπρου ως χώρου επενδύσεων, αλλά έχει επιπτώσεις και στην ίδια την οικονομία με επενδύσεις «φούσκα».

Είπε επίσης ότι δεν είχαν ενημέρωση για το πώς προχωρούν οι ανακλήσεις πέραν της «δικαιολογίας ότι υπάρχει ένα νομικό κενό». Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα προσπαθήσει να καλύψει και αυτό το νομικό κενό, ώστε να διευκολυνθεί η εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει. Χαρακτήρισε ντροπή για την Κύπρο να συνδέεται η υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με μαφιόζους, φυγόδικους και καταζητούμενους.

Σχετικά με τα όσα ανέφερε το ΥΠΕΣ, ότι «οι κανονισμοί δεν ήρθαν ακόμα γιατί πρέπει να εκφράσει τις απόψεις της η ad hoc τριμελής επιτροπή, η οποία, όπως είπε, διορίστηκε τον Νοέμβριο, ενώ όλους τους προηγούμενους μήνες το αρμόδιο υπουργείο δεν έκανε καμιά προσπάθεια να ανταποκριθεί στο νόμο για διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο», τα χαρακτήρισε δικαιολογίες.

Γιάννης Κακαρής