Δεν αρκεί να ξεκινήσουν συνομιλίες, επειγόμαστε για λύση

44

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Με τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κυπριακό δείχνει ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος ότι επειγόμαστε για λύση, όχι βέβαια την όποια λύση, αλλά λύση που να οδηγεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό και θα ενώνει την πατρίδα μας και θα δημιουργεί προοπτικές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για κοινή και ειρηνική οικοδόμηση του μέλλοντος.

Οι κινήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη παραπέμπουν στη λογική ότι εάν η τουρκική πλευρά θέλει λύση ας έρθει να συζητήσουμε, ας δεχθεί τις δικές μας θέσεις και εάν τα βρούμε καλώς, διαφορετικά ας μείνουμε όπως είμαστε! Η Τουρκία δεν επείγεται για λύση. Ωστόσο οι Τουρκοκύπριοι επείγονται για λύση γιατί νιώθουν να αλλοιώνεται και η δική τους δημογραφική ταυτότητα και να ασφυκτιούν από την «μπότα» της Άγκυρας.

Ναι, η δική μας στάση θα πρέπει να βοηθήσει και τους Τουρκοκύπριους και να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού. Δυστυχώς, οι παλινδρομήσεις Αναστασιάδη και οι νέες ιδέες περί χαλαρής ομοσπονδίας ή άλλων μορφών λύσης βοηθούν τα ακροδεξιά και εθνικιστικά στοιχεία και στις δύο πλευρές και όσους επιζητούν διχοτομικές λύσεις.

Στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, το 2020 αναμένεται ότι θα ανέλθουν δυνάμεις που είναι πλήρως εξαρτημένες από την Άγκυρα. Κάποιοι πιστεύουν ότι και ο κ. Ακιντζί είναι εξαρτημένος από την Άγκυρα, αλλά ο κ. Ακιντζί έδειξε ότι έχει δυνάμεις αντίστασης. Δεν δίστασε στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών να τοποθετηθεί και να διαφωνήσει με την αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό, επιμένοντας σε λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να ξεπεράσει δικές τους ιδεολογικές αγκυλώσεις και να συμπεριφερθεί ως ώριμος πολιτικός ηγέτης με ρεαλισμό. Να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πείσει τόσο την κα Λουτ, όσο και τη διεθνή κοινότητα ότι είναι έτοιμος όχι μόνο για διαπραγματεύσεις, αλλά και για τη λύση του Κυπριακού.

Λύση η οποία θα στηρίζεται στη βάση της ΔΔΟ και στο μέχρι σήμερα κεκτημένο των συνομιλιών. Μόνο με πρωτοβουλίες θα πιεστεί και θα αναγκαστεί η Τουρκία να συνεργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο όπως είπε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον κ. Ερντογάν, θα επιλύσει και άλλα πολύ δύσκολα προβλήματα στην περιοχή.