Δεν μπορούσε ο Χάρης να είναι πιο ξεκάθαρος!

242

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος ο Υπουργός Οικονομικών σε ό,τι αφορά τις ιδεοληψίες που διακατέχουν αυτή την κυβέρνηση.

Σε ομιλία του στο 8ο Nicosia Economic Congress επανέφερε τη θέση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Cyta. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις νέες πολιτικές που είναι ήδη τροχιοδρομημένες και μίλησε για «αδογμάτιστη επανεξέταση της κυβερνητικής πρότασης για μερική αποκρατικοποίηση της Cyta, με την προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη επενδυτή».

Όταν μιλά για μερική ιδιωτικοποίηση, ο κ. Χάρης εννοεί να δοθεί το υγιές και κερδοφόρο κομμάτι της Cyta στους ιδιώτες και να μείνουν στη Cyta οι τομείς για τους οποίους οι ιδιώτες δεν ενδιαφέρονται· δεν πρόκειται κανένας ιδιώτης να επενδύσει είτε σε θέματα τηλεπικοινωνιών, είτε ακόμη στη λειτουργία τραπεζικών υποκαταστημάτων εξυπηρέτησης σε απομακρυσμένες περιοχές της Κύπρου ή σε μικρά χωριά.

Επιδιώκουν το κράτος να αποξενωθεί από Οργανισμούς των οποίων τα κέρδη μετατρέπονται σε κοινωνική προσφορά ή πηγαίνουν στα ταμεία του κράτους. Θέλουν τα κέρδη να καταλήγουν στις τσέπες των ιδιωτών.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ξεκάθαρα ότι εκείνοι που θα πληρώσουν τα χρήματα που έβαλε ως στήριξη το κράτος στον Συνεργατισμό δεν θα είναι άλλοι παρά οι δανειολήπτες. Οι εισπράξεις από τους δανειολήπτες που θα μαζευτούν από τον υπό σύσταση Φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ θα αξιοποιηθούν για αποπληρωμή της επιβάρυνσης που ανέλαβε το κράτος για στήριξη της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Αλήθεια, ο υπουργός πιστεύει ότι είναι οι δανειολήπτες που ευθύνονται για τα προβλήματα στον Συνεργατισμό; Γιατί δεν ζητά να πληρώσουν οι μεγαλοτραπεζίτες; Αντίθετα, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ συνεχίζει να καλύπτει και να στηρίζει τους μεγαλοτραπεζίτες, αλλά καλύπτει και τις δικές της ευθύνες, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια ο Συνεργατισμός ανήκει στο κράτος.

Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι «πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόσταση του κράτους από τη διαχείριση του Φορέα», αλλά και ότι «πρέπει να θεωρείται επιθυμητή η μελλοντική συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων».

Την ίδια στιγμή που ο κ. Γεωργιάδης κυνηγά τους δανειολήπτες, οι τράπεζες στρέφονται πλέον σε πιο δραστικές λύσεις με σκοπό την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανεβάζοντας στροφές για τις εκποιήσεις σπιτιών και ακίνητης περιουσίας.