Δεν χρειάζεται να «παίζουν πελλόν» για να βγουν σκάρτοι

50

Του Γιάννη Κακαρή

Τι και αν διαμαρτύρονται καθημερινά οι χαμηλόμισθοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού; Τι και αν σχεδόν επί καθημερινής βάσης, οι συνταξιούχοι εκδίδουν ανακοινώσεις και στέλνουν επιστολές σε υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, σχετικά με τις τεράστιες αυξήσεις τελών που επιβάλλουν οι τράπεζες; Τι και αν οι συντεχνίες παρουσιάζονται κάθε εβδομάδα στις τηλεοράσεις εκφράζοντας αγανάκτηση για την κλοπή που συντελείται και η κυβέρνηση «παίζει πελλόν»;

Σε διάστημα ρεκόρ, οι τράπεζες αύξησαν τη χρέωση για πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφελείας (τηλέφωνο, ρεύμα, νερό) από το 1 ευρώ στα 2, ενώ τώρα θα αυξηθεί στα 5 ευρώ. Επίσης γίνονται αυθαίρετες χρεώσεις για μεταφορά από ένα λογαριασμό σε άλλο του ίδιου ατόμου και για αναλήψεις. Ένα άλλο τέλος που έβαλαν οι τράπεζες αφορά στη χρέωση για διατήρηση λογαριασμού. Η συγκεκριμένη χρέωση, όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, ήταν στα 8 ευρώ το χρόνο από τον Συνεργατισμό, ενώ σήμερα η ελληνική τράπεζα χρεώνει το λιγότερο 2 ευρώ το μήνα. Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα, είναι η χρέωση από τις τράπεζες για να δώσουν αναλυτικές καταστάσεις λογαριασμών σε συνταξιούχους και ευάλωτους.

Η πλήρης αδιαφορία των κυβερνώντων να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις του κόσμου για επέμβαση και ρύθμιση στα απαράδεκτα τέλη που επιβάλλουν οι τράπεζες, δεν έχει να κάνει με αδυναμία ούτε με ελλιπή εργαλεία άσκησης εξουσίας.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι ρόλος της είναι να εκφράζει και να πολεμά υπέρ του κεφαλαίου και ειδικά του τραπεζικού. Αυτό πράττουν εξάλλου ανέκαθεν. Ωστόσο είναι εξωφρενικό να βλέπει το φως της δημοσιότητας ότι ο Υπουργός Οικονομικών μπορούσε να επέμβει αλλά δεν το έκανε.

Συγκεκριμένα, με βάση τον Νόμο του 2017, που ρυθμίζει τα θέματα «περί της συγκρισιμότητας των τελών, της αλλαγής λογαριασμού πληρωμών και της πρόσβασης σε λογαριασμούς πληρωμών», δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών και στον Κεντρικό Τραπεζίτη να παρεμβαίνουν στην επιβολή τελών από τις τράπεζες. Όπως αναφέρεται, «ο Υπουργός δύναται, με Διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να απαιτεί από τα πιστωτικά ιδρύματα να εφαρμόζουν διαφορετικά συστήματα τιμολόγησης ανάλογα με το επίπεδο ένταξης του καταναλωτή στο τραπεζικό σύστημα, τα οποία να επιτρέπουν ιδιαίτερα ευνοϊκότερους όρους για τους ευάλωτους καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν τραπεζικές υπηρεσίες».

Ακόμα και αν γίνει κάτι, όμως, αυτό θα είναι μεμονωμένο και κυρίως θα έχει ως στόχο τον κατευνασμό της οργής του κόσμου. Θα τραβήξουν προσωρινά το αυτί των τραπεζών μέχρι την επόμενη φορά που θα τους δώσουν μεγαλύτερες απαλλαγές και δώρα.