Δεν φαίνεται να εμποδίζουν το ΓεΣΥ οι μεθοδεύσεις

179

Δυναμιτίζει το κλίμα για το ΓεΣΥ η ηγεσία του ΠΙΣ, ενώ επιζητεί διάλογο

Εκτροχιάζει τη συζήτηση για το ΓεΣΥ και δυναμιτίζει το κλίμα με το εμπρηστικό του μήνυμα ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου, το οποίο έστειλε σε όλους τους ιατρούς. Ο κ. Αγαθαγγέλου κάνει αναφορά σε επικοινωνιακό τέχνασμα του Προέδρου και του ΟΑΥ, ενώ ταυτόχρονα υποσκάπτει την υλοποίηση του ΓεΣΥ καλώντας τους ιατρούς να μη συμμετέχουν εάν δεν γίνουν αποδεκτά όλα τα αιτήματα του ΠΙΣ. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δημόσια η ηγεσία του ΠΙΣ εμφανίζεται πρόθυμη για διάλογο.

Ο κ. Μιχάλης Αναστασιάδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΙΣ, ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του ΠΙΣ έδειξε την ουσιαστική βούλησή της για να βρεθούν λύσεις και ότι το θέμα της ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος είναι καίριο και βασικό αίτημα και πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί, αναφέροντας ότι είναι εκεί που προέκυψε διαφορά με την κυβέρνηση.

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΠΙΣ, αντιλήφθηκε τις σοβαρές αποκλίσεις που υπάρχουν σε θέματα της δευτεροβάθμιας ιατρικής φροντίδας. Ο κ. Αναστασιάδης απέφυγε να σχολιάσει το προσωπικό μήνυμα που είχε στείλει προχθές ο πρόεδρος του ΠΙΣ προς τους γιατρούς, στο οποίο τους καλούσε να μη συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ. Ο ΠΙΣ, είπε, συνεδριάζει σήμερα για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Αχιλλέας Περδίος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν εξέφρασαν ποτέ την πρόθεση να μη συμβληθούν με το ΓεΣΥ. Ανέφερε ότι ο σύνδεσμος δεν είχε ενώπιόν του στοιχεία που ζητήθηκαν ώστε να λάβει απόφαση. Μετά από μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΑΥ, Θωμά Αντωνίου, τελικά δόθηκαν κάποια στοιχεία, τα οποία θα μελετηθούν και ο σύνδεσμος θα επανέλθει.

Υπ. Υγείας: Εντός των χρονοδιαγραμμάτων προχωρεί το ΓεΣΥ

Τη θέση ότι το ΓεΣΥ προχωρεί βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν εξέφρασε χθες στην κρατική τηλεόραση ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και πρόσθεσε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα ξεκινά κανονικά όπως προγραμματιζόταν την 1η Ιουνίου 2019. Ο Υπ. Υγείας τόνισε ότι στη νομοθεσία για το ΓεΣΥ δεν περιλαμβάνεται το ζήτημα της ιδιωτικής ιατρικής από πλευράς των γιατρών που θα συμβληθούν, συνεπώς δεν είναι κατανοητή η επιμονή των γιατρών για κάτι «ανέφικτο και αντισυνταγματικό», όπως το χαρακτήρισε. Ξεκαθάρισε ότι αν και οι γιατροί επιμένουν και στα πέντε αιτήματά τους, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Πρόσθεσε ότι ήδη ικανοποιήθηκε το αίτημα για αύξηση του εύρους εγγυημένης μονάδας, ώστε να διασφαλίζονται τα εισοδήματα των γιατρών σύμφωνα με τις σημερινές τους χρεώσεις (30- 50 ευρώ ανά επίσκεψη).

Εντάσσεται στο ΓεΣΥ το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο

Την πρόθεση του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου να ενταχθεί στο ΓεΣΥ και να προσφέρει προς όλους τους ασθενείς υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εξέφρασε ο πρόεδρός του, Κίκης Καζαμίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα πως η εφαρμογή του σχεδίου θα γίνει εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Σύμφωνα με τον Κίκη Καζαμία, υπάρχει θετικό κλίμα στις πρώτες επαφές της διοίκησης του ΓΟΚ με την ηγεσία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και εξέφρασε την άποψη ότι κάποια θέματα και ερωτήματα που εγείρονται στο διάλογο με τον Οργανισμό «μπορούν να απαντηθούν θετικά». «Ανοίχθηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας με ανταλλαγή πληροφοριών, οι οποίες θα βοηθήσουν τον ΟΑΥ στους υπολογισμούς του σε ό,τι αφορά υπηρεσίες που παρέχονται μονάχα από το ΓΟΚ και το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου», πρόσθεσε.

ΟΑΥ: «Θα ξεκινήσει το ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου»

Υπάρχουν γιατροί που δηλώνουν έτοιμοι να ενταχθούν στο Γενικό Σύστημα Υγείας ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Μιλώντας χθες στον «Άστρα» εξήγησε ότι χρειάζονται 350 προσωπικοί ιατροί και 130 παιδίατροι για να ξεκινήσει το Γενικό Σύστημα Υγείας. Πρόσθεσε ότι ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν, θα εξεταστούν οποιαδήποτε πιθανά σενάρια. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι το ΓεΣΥ θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου του 2019 επισημαίνοντας ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι υπεράνω οποιωνδήποτε μικροπολιτικών καταστάσεων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα γίνει η μέγιστη προσπάθεια για να διασκεδαστούν όλες οι ανησυχίες των γιατρών με τη σωστή ενημέρωσή τους. Πρόσθεσε ότι τα σεμινάρια ενημέρωσης από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας προς τους παρόχους υγείας θα ξεκινήσουν στις 17 Ιανουαρίου.

Είναι η ώρα του πολίτη και πρέπει να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ασθενών και Φίλων Μάριος Κουλούμας. Ανέφερε ότι με τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι είναι οι πολέμιοι του Γενικού Συστήματος Υγείας. Πρόσθεσε ότι παρά τους εκβιασμούς από την ηγεσία του ΠΙΣ, προχωρά η υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Ο κ. Κουλούμας εξέφρασε την άποψη ότι έστω και με προβλήματα και με μειωμένο ιατρικό προσωπικό, το ΓεΣΥ θα λειτουργήσει. Υποστήριξε, επίσης, ότι είναι η ώρα ο κάθε Κύπριος να αγωνιστεί για την εφαρμογή το ΓεΣΥ. Ο κάθε πελάτης-ασθενής, όπως είπε, θα πρέπει να απαιτήσει από τους γιατρούς να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Άννα Μισιαούλη

Μας έχεις Like στο Facebook ;