Δεν φταίνε όλα τα κόμματα, φταίνε οι πολιτικές ΔΗΣΥ

66

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Θα ήταν τραγικό να βγει το μήνυμα από την Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό ότι για την κατάρρευση του Συνεργατισμού φταίνε τα κόμματα. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο και ισοπεδωτικό. Δεν μπορεί το καθετί που πάει στραβά σε αυτό τον τόπο να φταίνε τα κόμματα. Είναι επικίνδυνος για την ίδια τη δημοκρατία ο απαξιωτικός αυτός τρόπος σε βάρος των κομμάτων. Σίγουρα, τα κόμματα έχουν το δικό τους μερτικό ευθύνης και αυτές είναι μετρήσιμες και συγκεκριμένες. Δεν έχουν όλα τα κόμματα τις ίδιες ευθύνες.

Σε ό,τι αφορά τον Συνεργατισμό, η Αριστερά της Κύπρου συνέβαλε στην ανάπτυξή του γιατί η συνεργατική ιδέα έχει να κάνει με τη φιλοσοφία της. Είναι ιδέα συνεταιρισμού και αλληλεγγύης. Είναι αυτό που μέχρι πριν την κρατικοποίησή του ο Συνεργατισμός υπηρετούσε και περηφανευόταν ότι διαφέρει από τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες γιατί συμπεριφέρεται ανθρώπινα. Οι άνθρωποι του ΑΚΕΛ σε χωριά και πόλεις, οι οποίοι δεν διορίζονταν αλλά εκλέγονταν από τα μέλη του Συνεργατισμού, έχουν διοικήσει τα τοπικά και περιφερειακά συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα με τιμιότητα και εντιμότητα. Συνέβαλαν στο να αναπτυχθεί η συνεργατική ιδέα και να προσφέρει πολύπλευρα στον απλό άνθρωπο και στην κοινωνία.

Τον Συνεργατισμό υπηρέτησαν και εκπρόσωποι από άλλα κόμματα, τα οποία είχαν πιστέψει στην ιδέα του Συνεργατισμού. Οι απλοί και αγράμματοι άνθρωποι που διοίκησαν τα συνεργατικά ιδρύματα συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε ο Συνεργατισμός να αποκτήσει εκτίμηση, αγάπη και επιρροή στην πλατιά κοινωνία. Συνέβαλαν έτσι ώστε ο Συνεργατισμός να αποκτήσει περιουσία και αξία. Σίγουρα, υπήρξαν και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, αλλά αυτό δεν πρέπει να γενικεύεται. Είναι συγκεκριμένες αυτές οι περιπτώσεις, οι οποίες έχουν όνομα και επίθετο.

Ο Συνεργατισμός δέχθηκε συνειδητό πολιτικό πόλεμο σε περιόδους διακυβέρνησης ΔΗΣΥ. Ο πρώην Υπουργός Εμπορίου επί διακυβέρνησης Γλ. Κληρίδη – ΔΗΣΥ, Νίκος Ρολάνδης, αποκάλυψε ότι ο Συνεργατισμός βρέθηκε στα πρόθυρα κατάρρευσης στην περίοδο της φούσκας του Χρηματιστηρίου. Φούσκα που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, αλλά μέχρι και σήμερα κανείς δεν έχει πληρώσει. Ο Συνεργατισμός έχει καταρρεύσει τελικά επί διακυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, ο οποίος μεθοδευμένα και συνειδητά τον ξεπούλησε. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν φταίνε όλα τα κόμματα, φταίνε οι πολιτικές ΔΗΣΥ για εξυπηρέτηση του μεγάλου ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου.