Δεν φτάνει μόνο να φωνάξουν, αλλά να ακουστούν

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Για τη βία κατά των γυναικών φώναξαν χιλιάδες σε διάφορες χώρες του κόσμου. Υπάρχουν όμως και άλλες τόσες που όσο και να θέλουν να φωνάξουν δεν μπορούν. Είναι γι’ αυτό που η φωνή τους θα πρέπει να φτάσει στα αυτιά της κοινωνίας, του κράτους, των θεσμών ώστε επιτέλους να σπάσει ο κύκλος της σιωπής. Υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, ή και τα δύο, από την ηλικία των 15 ετών και 20% έχουν βιώσει διαδικτυακή κακοποίηση. Επιπρόσθετα, οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν την πλειοψηφία των θυμάτων εμπορίας προσώπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., το 80% των θυμάτων εμπορίας προσώπων είναι γυναίκες, ενώ ανά το παγκόσμιο περίπου 12 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 εξαναγκάζονται σε γάμο κάθε χρόνο.

Στην Κύπρο όπως και αλλού είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για την πλήρη έκταση της βίας κατά των γυναικών, δεδομένου ότι εξακολουθεί να μην καταγγέλλεται. Αυτό σημαίνει ότι οι καταγγελίες δεν αντιπροσωπεύουν παρά μικρό ποσοστό των πραγματικών περιστατικών. Οι αριθμοί, αυτοί που είναι σε γνώση μας, δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν αδιάφορο. 37 γυναίκες δολοφονήθηκαν από νυν ή πρώην συντρόφους από το 2000 μέχρι σήμερα στην Κύπρο. 39 κλήσεις την ημέρα δέχονται οι υπηρεσίες στήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Μία στις πέντε γυναίκες άνω των 15 ετών θα υποστεί βιασμό, ξυλοδαρμό ή άλλης μορφής σωματική βία στη διάρκεια της ζωής της.

Το 47% του πληθυσμού στον τόπο μας δηλώνει ότι μάλλον δεν εμπιστεύεται την Αστυνομία, ενώ υπολογίζεται ότι το 22% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας, ποσοστό το οποίο είναι κατά 11% χαμηλότερο από το αντίστοιχο για το σύνολο της ΕΕ.

Επίσης ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) δέχτηκε στη γραμμή 1440 το 2018, 2.502 τηλέφωνα από θύματα βίας. Αν και αναγνωρίζεται ότι η βία κατά των γυναικών είναι πολιτική, θεσμική, κοινωνική και η πρόληψη και η καταπολέμησή της θα πρέπει να ιεραρχείται ψηλά στην ατζέντα κράτους και Πολιτείας, εντούτοις παρατηρούμε ότι η πραγματικότητα πόρρω απέχει από εξαγγελίες και βαρύγδουπες δηλώσεις. Θα πρέπει να αρχίσει να καλλιεργείται και να εφαρμόζεται στην πράξη η ισότητα, η ισοτιμία, η αξιοπρέπεια. Πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Δεν αρκεί μόνο να ψηφίζουμε νομοσχέδια, αλλά και να αλλάξουμε την κουλτούρα. Άλλωστε γίνονται αναφορές για πληθώρα περιστατικών, στα οποία θύματα, όταν μεταβούν στο τμήμα για να καταγγείλουν τη βία την οποία υπέστησαν, λαμβάνουν προειδοποιήσεις από τους αστυνομικούς αντί να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες για σύλληψη του δράστη. Ως αποτέλεσμα είτε η υπόθεση δεν στοιχειοθετείται είτε τα θύματα μετανιώνουν και αποσύρουν την καταγγελία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy