«Δεν υπήρξε κοινή αντίληψη» για τα επόμενα βήματα

240

Ούτε δηλώσεις ούτε κοινό ανακοινωθέν με τον Τσαβούσογλου

Ερμητικά κλειστά κράτησαν τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματά τους στο Κυπριακό ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ουδείς εκ των δύο προέβη σε δηλώσεις αλλά περιορίστηκαν σε αναρτήσεις στο Twitter, με τις οποίες και οι δύο μιλούν για αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων και ανταλλαγή απόψεων. Το γεγονός αυτό έδωσε αφορμή για εκτιμήσεις από ιστοσελίδες ότι δεν υπήρξε συμφωνία σε «οδικό χάρτη» όπως προανήγγελλαν κάποιοι αρχηγοί κομμάτων στα κατεχόμενα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Τ/κ ηγέτη και τον «πρωθυπουργό» Τ. Ερχιουρμάν καθώς και με τους άλλους εκπροσώπους των «κοινοβουλευτικών» τ/κ κομμάτων, έγραψε στο Twitter ότι προέβησαν σε εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και «θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας την επόμενη περίοδο».

Το tweet του κ. Ακιντζί ακολούθησε εκείνο του Τούρκου ΥΠΕΞ και αναφέρει ότι, όπως σε κάθε επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην «τδβκ», οι δυο τους είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια με τους προέδρους των κομμάτων στη «βουλή» και την «κυβέρνηση». «Ανταλλάξαμε απόψεις ευρέως και σε λεπτομέρεια, αξιολογήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις. Οι επαφές μας θα συνεχιστούν».

Μοντέλο συνομοσπονδίας ή δύο κρατών;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gak Tv, στην οποία παραπέμπει το ΚΥΠΕ, «δεν υπήρξε κοινή αντίληψη και εκτίμηση, γι’ αυτό και δεν υπήρξε κανένα κοινό ανακοινωθέν στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) σύσκεψη στο ”προεδρικό”». Η ιστοσελίδα επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες στη σύσκεψη, παρουσία και των προέδρων των ”κοινοβουλευτικών” κομμάτων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι Ε/κ δεν είναι υπέρ της ομοσπονδίας και γι’ αυτό πιο σωστό είναι να προταθεί ένα μοντέλο συνομοσπονδίας ή δύο κρατών, ζητώντας επ’ αυτού τις απόψεις των παρευρισκόμενων. Σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί ο ίδιος να το θέσει στο τραπέζι. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα», φέρεται να πρόσθεσε ενώ τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της λύσης, το ΡΤΚ και το ΚΚΔ, φέρονται να δήλωσαν ότι τέτοια απόφαση μπορούν να πάρουν μόνο στα συλλογικά τους όργανα.

Το Gak Tv γράφει ότι τα κόμματα ΚΕΕ, ΚΛ και ΔΚ φέρονται να αντίκρισαν θετικά αυτή την ιδέα του Τούρκου ΥΠΕΞ, θεωρώντας ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή, αφού αρμόζει με την πολιτική που τα κόμματα αυτά ακολουθούν στο Κυπριακό. Ο δε πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, φέρεται να είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε να μας επιβληθεί κάτι τέτοιο από την Τουρκία». Αναφέρεται επίσης ότι λόγω του ότι τελικά δεν υπήρξε κοινή θέση, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και θεωρείται ότι μια πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει μετά τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, στις 24 Ιουνίου. Η ίδια τ/κ ιστοσελίδα προσθέτει ότι στη σύσκεψη στο ”προεδρικό” συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αναβολής των ”τοπικών εκλογών” στα κατεχόμενα για ένα χρόνο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ”τοπική αυτοδιοίκηση”. Τα κόμματα της ”συγκυβέρνησης” υπέδειξαν ότι πρόκειται για ”συνταγματική” μεταρρύθμιση και χρειάζονται και οι ψήφοι της αντιπολίτευσης, ζητώντας την παρέμβαση του Τούρκου ΥΠΕΞ. Ο πρόεδρος όμως του ΚΕΕ, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, φέρεται να δήλωσε ότι δεν θεωρεί σωστό να συζητηθεί αυτό το ζήτημα σε αυτή τη σύσκεψη και έτσι δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ακντάγ, μετά από συνάντηση με τον «υπουργό ενέργειας» Οζντίλ Ναμί και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην Άγκυρα, δήλωσε ότι “το 2019-2020-2021 πρέπει να ετοιμάσουμε νέο πρόγραμμα”, προσθέτοντας ότι για την πρόοδο και ευημερία του ψευδοκράτους, θα προσπαθήσουν μαζί με τους Τ/κ.

Επαφές Λονδίνου-Άγκυρας, με το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα

Οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στο Λονδίνο, ο σερ Άλαν επαναβεβαίωσε τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών και την ετοιμότητα του Λονδίνου να παίξει το ρόλο του για να στηρίξει τη διαδικασία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης από την πλευρά του μετέφερε τις κυπριακές θέσεις.

Πηγές του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να έχει επαφές με την τουρκική, με το Κυπριακό να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στην Τουρκία ο σερ Άλαν Ντάνκαν για να εκπροσωπήσει τις δυνάμεις της Αντάντ στις επετειακές εκδηλώσεις για τη μάχη της Καλλίπολης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σχεδιάζεται και επίσκεψη στο Λονδίνο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το προσεχές διάστημα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρίσκεται στις ΗΠΑ στις 24-25 Απριλίου στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση υψηλού επιπέδου για την οικοδόμηση και διατήρηση της ειρήνης στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ και αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.