Δεν «κολλάει» το καλό… με το φασισμό

36

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησε η τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι ο φασίστας δικτάτορας της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι «έκανε μερικά θετικά πράγματα» επί των ημερών του καθεστώτος του. Σε συνέντευξή του στον ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό «Radio 24» ο Αντόνιο Ταγιάνι ισχυρίστηκε ότι ο Μουσολίνι πριν κηρύξει πόλεμο εναντίον όλου του κόσμου και πριν θεσπίσει ρατσιστικούς νόμους, έκανε μερικά θετικά πράγματα, φτιάχνοντας υποδομές στην Ιταλία.

Όπως είπε, ο Μπενίτο Μουσολίνι έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ ανέκτησε μεγάλο μέρος της γης στην Ιταλία από τους βαλτότοπους. Διαβάζοντας την είδηση, τα συναισθήματα ήταν ποικίλα. Έκπληξη, οργή, θυμός και αγανάκτηση. Αν είναι ποτέ δυνατόν ο πρώτος τη τάξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιχειρεί να δώσει με τέτοιον τρόπο ελαφρυντικά στις βαρβαρότητες του Μπενίτο Μουσολίνι.

Στον Ιταλό φασίστα δικτάτορα που με τις ενέργειές του μόνο θάνατο και πόνο σκορπούσε. Στη συνέχεια όμως ο Αντόνιο Ταγιάνι επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχτηκε μέσω twitter, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι, ούτε υπήρξε ποτέ φασίστας. Ήξεις αφήξεις οι τοποθετήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από ό,τι φαίνεται διέγραψε από τη μνήμη του το γεγονός ότι ανάμεσα σε άλλα ο Μουσολίνι είχε οργανώσει τις φασιστικές ομάδες Μελανοχιτώνων, που δρούσαν τρομοκρατικά σε όλη την Ιταλία.

Ξεχνά ότι με το «έτσι θέλω» ο φασίστας δικτάτορας ανέλαβε την εξουσία, εισήγαγε διατάξεις λογοκρισίας και τροποποίησε το εκλογικό σύστημα, έτσι ώστε το 1925 να αναλάβει δικτατορικές εξουσίες και να διαλύσει όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα και τα μη φασιστικά συνδικάτα. Είναι δυνατόν ο Αντόνιο Ταγιάνι να μη θυμάται ότι ο ιδρυτής και ηγέτης φασιστικού κόμματος, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε και σύμμαχος του Αδόλφου Χίτλερ;

Το γεγονός ότι ο Μουσολίνι έφτιαξε δυο-τρεις δρόμους και κάτι γέφυρες κατά τη διάρκεια της δικτατορικής του διαδρομής στην Ιταλία, δεν αναιρεί τη δράση του και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ή να διαγράψει από τη μνήμη του αλλά και από την ιστορία, τα αίσχη και τις καταστροφές που προκάλεσε με τις ενέργειές του. Και έτσι, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις θρασύδειλες αναφορές του, ο κ. Ταγιάνι προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ζητώντας συγγνώμη και ισχυρίστηκε ότι είναι πεπεισμένος και ακλόνητος αντιφασίστας.

Όπως είπε, «ο Μουσολίνι και ο φασισμός ήταν το πιο σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία του περασμένου αιώνα, χωρίς καμία διάκριση. Πάντα έχω αγωνιστεί ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή δικτατορίας ή ολοκληρωτισμού». Τι είδους αγώνας ενάντια στη δικτατορία είναι αυτός, κύριε Ταγιάνι; Πού ακούστηκε να λες ότι αγωνίζεσαι ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή δικτατορίας, αλλά την ίδια ώρα με ελαφρά τη καρδία προσπαθείς να απονέμεις τα εύσημα σε μια τέτοια προσωπικότητα; Εδώ μιλάμε για τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Την προσωποποίηση του φασισμού και του αντισημιτισμού. Για ένα δικτάτορα με αντιδημοκρατικές και βίαιες ενέργειες. Συνεπώς, κύριε πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλά θα κάνετε να αντιληφθείτε ότι δεν «κολλάει» το καλό με το φασισμό.