Δεν λέει άλλα ο Πρόεδρος και άλλα οι υπουργοίΔεν έκανε ποτέ υποχώρηση η κυβέρνηση στο θέμα του διαχωρισμού της ΑΗΚ, όπως αφέθηκε να νοηθεί μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των συντεχνιών του Οργανισμού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η θέση της κυβέρνησης ήταν από την αρχή υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων τόσο της ΑΗΚ όσο και της Cyta. Οι διαβεβαιώσεις που πήραν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επρόκειτο για επικοινωνιακή τακτική και όχι ουσίας. Δεν λένε άλλα ο Πρόεδρος και άλλα οι υπουργοί. Υπάρχει η πολιτική της κυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.
Σε καμία περίπτωση οι τρεις αρμόδιοι Υπουργοί, Χάρης Γεωργιάδης, Γιώργος Λακκοτρύπης και Μ. Δημητριάδης, δεν ενεργούν χωρίς να έχουν τη συγκατάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη. Ολοι συμφωνούν και υπηρετούν τον κοινό στόχο να ξεπουλήσουν τους τρεις ημικρατικούς οργανισμούς σε ιδιωτικά ντόπια και ξένα συμφέροντα.
Είναι με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που εγκρίθηκε και κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για ιδιωτικοποίηση της Cyta. Αναμένεται επίσης απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα και για το ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ με στόχο την ιδιωτικοποίησή της.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι Υπουργοί του όχι μόνο δεν έκαναν οποιαδήποτε προσπάθεια να αποσυνδεθεί το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων από το μνημόνιο, αλλά πρωτοστατούν να συνδέουν τις ιδιωτικοποιήσεις ως προαπαιτούμενα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η κυβέρνηση κατάφερε και με τη σύμφωνη γνώμη, κυρίως του ΔΗΚΟ, να ψηφιστούν νομοσχέδια από τη Βουλή υπό το πρόσχημα εκβιαστικών διλημμάτων και επίκλησης της Τρόικας.
Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΔΗΣΥ ξεκίνησαν ήδη να θέτουν εκβιαστικά διλήμματα, ότι αν δεν περάσουν τα δυο νομοσχέδια, δεν θα ολοκληρωθεί η όγδοη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος πριν τη λήξη του μνημονίου στις 31 Μαρτίου, 2016 και δεν θα υπάρξει εκταμίευση της ένατης δόσης των €400 εκατ.
Τα κοινοβουλευτικά κόμματα καλούνται για ακόμη μια φορά να αποφασίσουν αν θα δεχθούν τα νέα εκβιαστικά διλήμματα ή αν θα ψηφίσουν υπέρ των συμφερόντων του κυπριακού λαού, αφού η παραμονή των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών στα χέρια του κράτους δεν σημαίνει απώλεια εσόδων, αλλά ετήσια έσοδα εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία, όπως και ανεκτίμητης αξίας κοινωνικό έργο.