Δεν μας παίρνει άλλο…

Της
Νίκης Κουλέρμου

 

Δεν μας παίρνει άλλο…

Με κείνα και με τούτα όπου νάναι θα κλείσει ένας κύκλος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Εκείνο που μας καίει και μας νοιάζει είναι πώς θα κλείσει αυτός ο κύκλος έχοντας υπόψιν τα τετελεσμένα που δημιούργησε η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς επί θαλάσσης και επί εδάφους, έχοντας υπόψιν τη διχοτομική ρητορική που έχει υιοθετήσει η νέα τ/κ ηγεσία, αλλά και το ότι αυτή η ίδια ηγεσία δηλώνει με θράσος ότι εκπροσωπεί την Τουρκία και τις θέσεις της και δεν θα παρεκκλίνει από αυτές ούτε κατά ένα γιώτα…

Από την άλλη, η ε/κ πλευρά προχωρεί ως φαίνεται ακάθεκτη με τη νέα ιδέα της «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας επί της τράπεζας των συζητήσεων, ανοίγοντας έτσι το χορό των νέων ιδεών. Ας μη γελιόμαστε. Η τουρκική και τ/κ πλευρά θα μπουν με τις ποδίνες σ’ αυτή την αναζήτηση νέων ιδεών, βάζοντας στο τραπέζι της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης και τη λύση δύο κρατών ή την κυριαρχική ισότητα, όπως την επαναλαμβάνουν εσχάτως Τατάρ και Τσαβούσογλου. Οπότε το ερώτημα είναι τι θα γίνει από κει και μπρος; Τα Ηνωμένα Έθνη θ’ αναλάβουν το βάρος της ευθύνης για να υποδείξουν στην Τουρκία ότι αυτή η μορφή λύσης είναι εκτός συζήτησης για τα Ηνωμένα Έθνη βάσει του «κεκτημένου» των ψηφισμάτων ή απλά θα πουν ότι δεν έχουμε τέτοια εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας και άρα εδώ το κλείνουμε;

Από την άλλη: Αν ευσταθεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία μπήκε στο τραπέζι από καιρό και τη συζητά η τ/κ πλευρά και μάλιστα με μεγάλη ευχαρίστηση, τότε εύλογα γεννάται το ερώτημα ποιοι οι κίνδυνοι αν αποκεντρωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η τουρκική πλευρά να πάρει αυτό που θέλει διά της αποκέντρωσης; Να πάρει δηλαδή μια «χαλαρή» ομοσπονδία που στην τελική θα σημαίνει συνομοσπονδιακό μόρφωμα που ισοδυναμεί με λύση δύο κρατών; Αν δεν υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι, τότε γιατί ο Πρόεδρος δεν ενημέρωσε μέχρι τώρα το Εθνικό Συμβούλιο για το ποιες αρμοδιότητες μπορούν να αποκεντρωθούν; Η ενημέρωση είναι εκ των ων ουκ άνευ όχι μόνο του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά ευρύτερα και των Κυπρίων. Τους αφορά άμεσα το πού οδηγείται το Κυπριακό και το μέλλον του τόπου και του λαού μας, στο σύνολό του. Εκτός κι αν ο Πρόεδρος αναλαμβάνει από τώρα ακεραία την ευθύνη για την κατάληξη αυτή της προσπάθειας και μπορεί να ρισκάρει και την υστεροφημία του να είναι Πρόεδρος διχοτόμησης… Ακόμα κι έτσι η Κύπρος δεν είναι αμπελοχώραφό του για να διαπραγματευτεί το μέλλον της με λευκή επιταγή. Οφείλει να γνωρίζει ότι μια «συμφωνημένη διχοτόμηση» δεν είναι ό,τι ασφαλές και ελπιδοφόρο για το λαό μας. Και αυτό πρέπει να το ξέρουν και όσοι συνασπίζονται σε «αντιδιζωνικά» μέτωπα και συνθηματολογούν, νομίζοντας ότι υπάρχει άλλη επιλογή πέραν της ΔΔΟ. Διχοτόμηση σημαίνει «σκληρό» σύνορο μήκους 180 χλμ με την Τουρκία και παράδοση του 36% των εδαφών στην Τουρκία. Σημαίνει παράδοση της τ/κ κοινότητας στην Τουρκία και εκχώρηση στην Τουρκία του δικαιώματος να φέρνει όσους έποικους και όσο στρατό θέλει στα κατεχόμενα… Αυτό θέλουμε; Αν όχι, τότε φτάνει πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς. Δεν μας παίρνει άλλο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy