Δεν μας τα λέει καλά ο κ. Σαρρής

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

Βγήκε από τη ναφθαλίνη ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, για να δηλώσει ότι δεδομένου του αποπληθωρισμού που υπάρχει τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπάρχει λόγος για μισθολογικές αυξήσεις.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι ο αποπληθωρισμός έχει μειώσει το κόστος ζωής κατά 6% τα τελευταία τρία χρόνια.

Πρόσθεσε ακόμη ότι μετά τις μεγάλες μειώσεις του 2012, οι μισθοί έχουν παγώσει τα τελευταία χρόνια, ενώ αν ίσχυε ο θεσμός της ΑΤΑ, θα αναπροσαρμόζονταν στον αποπληθωρισμό που ακολούθησε (δηλαδή θα μειώνονταν).

Είναι καθαρό, υποστήριξε, «ότι τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναβληθούν οι σκέψεις για αύξηση του κρατικού μισθολογίου», προσδιορίζοντας αυτό το χρονικό διάστημα στην επόμενη τριετία! Κατ’ αρχήν να επισημάνουμε στον κ. Σαρρή πως μπορεί ο αποπληθωρισμός να επέφερε μείωση του κόστους ζωής κατά 6%, αλλά ο βασικός λόγος της μείωσης του πληθωρισμού, οφείλεται στις σαρωτικές περικοπές στους μισθούς στο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό ακόμα περισσότερο.

Την τριετία οι εργαζόμενοι απώλεσαν το 25% των εισοδημάτων τους, γεγονός που παραγνωρίζεται παντελώς από τον κ. Σαρρή. Το πιο πάνω γεγονός καταδεικνύει ότι από την ανάπτυξη που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει θετικός αντίκτυπος στους μισθούς των εργαζομένων και γενικότερα στην πλειονότητα των πολιτών, αλλά κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες, αφού τα κέρδη τους αυξάνονται.

Ως εκ τούτου, πραγματική ανάπτυξη θα υπάρξει όταν το συνολικό βιοτικό επίπεδου της κοινωνίας βελτιωθεί.

Επίσης, το κόστος του μνημονίου το έχουν πληρώσει σχεδόν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι, αφού τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύουν ότι η Κύπρος σήμερα έχει τον υψηλότερο ρυθμό επιδείνωσης της κοινωνικής ανισότητας και τον υψηλότερο ρυθμό μείωσης του εργατικού κόστους.

Τα πιο πάνω στοιχεία συνηγορούν όσο ποτέ άλλοτε ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των μισθών για ανακούφιση των πολιτών αλλά και για να ξεφύγουμε από τις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που επιβάλλει αύξηση των μισθών είναι ότι ο επαναλαμβανόμενος αποπληθωρισμός ελλοχεύει πολλούς κινδύνους, γιατί η μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών δυσκολεύει τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, ο αρνητικός πληθωρισμός οδηγεί στην αύξηση των πραγματικών επιτοκίων δανεισμού, καθιστώντας δυσκολότερη την αποπληρωμή των χρεών. Για παράδειγμα, αν το ονομαστικό επιτόκιο είναι 4% και ο πληθωρισμός 2%, τότε το πραγματικό επιτόκιο είναι ίσο με 2%.

Αν όμως το ονομαστικό επιτόκιο είναι 4% και ο πληθωρισμός είναι -1%, τότε το πραγματικό επιτόκιο ανεβαίνει αυτόματα στο 5%. Και η Κύπρος συνεχίζει να καταγράφει αρνητικό πληθωρισμό εδώ και 37 μήνες. Οταν λοιπόν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις ο κ. Σαρρής θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα δεδομένα υπόψη.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy