Δεν πάει άλλο, είναι ανθρώπινες ζωές που χάνονται

432

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Βαριές και ασήκωτες είναι οι ευθύνες εκείνων που είναι εντεταλμένοι από την πολιτεία να ασκούν ελέγχους και να επιβάλλουν τη νομοθεσία και δεν το πράττουν. Είναι κωμικοτραγικό μετά από κάθε τραγικό συμβάν να βγαίνουν αρμόδιοι και αναρμόδιοι και να τοποθετούνται.

Μετά το διπλό φονικό και τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών στη Λεμεσό, ξεκίνησαν συζητήσεις για το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών, για τις ελλείψεις στο αστυνομικό σώμα και για επίορκους και ανίκανους αστυνομικούς.

Μετά το θάνατο του 10χρονου μαθητή ξεκίνησαν συζητήσεις και τοποθετήσεις και επίρριψη ευθυνών για τις σχετικές διαδικασίες τόσο στις Πρώτες Βοήθειες, όσο και στις σχολικές μονάδες και ποια είναι τα πρωτόκολλα αντιμετώπισής τους στις Πρώτες Βοήθειες.

Μετά το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε καφετέρια με θύμα μια 25χρονη μητέρα ενός παιδιού, άνοιξε ξανά η συζήτηση για το πώς λαμβάνονται μέτρα ασφάλειας και πώς ελέγχεται η εφαρμογή τους.

Δυστυχώς, αντί να κάνουμε πρόληψη, κάνουμε εκ των υστέρων νεκροψίες. Οι νόμοι και οι νομοθεσίες υπάρχουν. Απουσιάζει η εφαρμογή τους. Υπάρχει μεγάλη ατιμωρησία. Δεν υπάρχουν επαρκείς και αυστηροί έλεγχοι για επιβολή του νόμου και της νομιμότητας. Υπάρχει αυθαιρεσία, χαλαρότητα και αδιαφορία. Ποιος ευθύνεται;

Οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο σε εκείνον που παρανομεί, αλλά πρώτα και κύρια σε εκείνους που είναι εντεταλμένοι από την πολιτεία και πληρώνονται για να ασκούν προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους.

Τηρούνται ή όχι τα ιατρικά πρωτόκολλα; Υπάρχει ή όχι αξιολόγηση για τους ιατρούς και τι γίνεται με τους ανεπαρκείς; Υπάρχουν ή όχι κανονισμοί χειρισμού των σοβαρών ατυχημάτων εντός των σχολικών μονάδων και ποιος ελέγχει; Υπάρχουν ή όχι έλεγχοι στους χώρους εργασίας; Τηρούνται ή όχι τα μέτρα ασφαλείας; Σε όλα σχεδόν τα υποστατικά μετά την έκδοση των πολεοδομικών αδειών, γίνονται πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παρανομίες οι οποίες ούτε ελέγχονται, ούτε οι ιδιοκτήτες συμμορφώνονται με τη νομιμότητα.

Αποτέλεσμα, όλοι να βολεύονται και να κλείνουν τα μάτια σε έκδηλες παρατυπίες και παρανομίες, να μην ασκούνται έλεγχοι, να μην υπάρχουν τιμωρίες και συμμόρφωση με τη νομιμότητα. Όταν γίνει το κακό όλοι θυμούνται τι έπρεπε να γίνει και τι έχει πάει λάθος…

Δεν πάει άλλο, είναι ανθρώπινες ζωές που χάνονται.

 

Μας έχεις Like στο Facebook ;