Δεν παραχωρούνται, αλλά πωλούνται οι υπηκοότητες

59

Του

Νεόφυτου Νεοφύτου

Τα κριτήρια που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ για την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας είναι επιχειρηματικά και όχι εθνικά. Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραχωρούν υπηκοότητες, αλλά οι αιτούντες για υπηκοότητα περνούν πρώτα από το στάδιο της έκδοσης άδειας παραμονής. Σε ό,τι αφορά τους ξένους επενδυτές υπάρχουν κριτήρια κατά πόσο πρόκειται για μεγάλες επιθυμητές για τη χώρα επενδύσεις, ενώ υπάρχουν και χώρες που ζητούν από τους αιτητές να γνωρίζουν και τη γλώσσα της χώρας που θα αντιπροσωπεύουν και στην οποία θα διαμένουν και θα δραστηριοποιούνται. Στην Κύπρο, παραχωρούνται ή καλύτερα αγοράζονται πάρα πολύ εύκολα οι υπηκοότητες. Φθάνει ο πολυεκατομμυριούχους Ρώσος, Κινέζος ή Ουκρανός να αποταθεί σε ένα δικηγορικό ή ελεγκτικό γραφείο και να δηλώσει ότι παραμένει στην Κύπρο και ότι έχει αγοράσει πολυτελή κατοικία αξίας κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα δικηγορικά γραφεία που συνεργάζονται με γραφεία ανάπτυξης γης ή έχουν μετατραπεί και τα ίδια σε κτηματομεσιτικά γραφεία.

Με λίγα λόγια έχει στηθεί μια επιχείρηση πώλησης διαβατηρίων και πολυτελών διαμερισμάτων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι υπάλληλοι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας διαφήμιζαν την πώληση διαβατηρίων, ενώ κυκλοφορεί διαφημιστικό υλικό, έντυπο και  ηλεκτρονικό, το οποίο διαφημίζει ότι έναντι €800.000 μπορεί κάποιος να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα! Οι ξένοι ολιγάρχες επενδυτές αφού διασφαλίσουν το «χρυσό» διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας εγκαταλείπουν την Κύπρο και δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας πλέον τα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Αυτό λοιπόν που γίνεται δεν είναι προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσω ενός εθνικού σχεδίου πολιτογράφησης, αλλά καθαρή πώληση – εμπόριο διαβατηρίων έναντι εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτό δεν επωφελείται η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά οι τσέπες ολίγων φίλων, συγγενών και ημετέρων. Και με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τη δραστηριότητα των συγγενικών προσώπων του Προέδρου της Δημοκρατία, εγείρονται σοβαρά θέματα, ενώ ερωτηματικά προκαλούνται και από την τελευταία κοινή στάση των κομμάτων ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ να μην ψηφίσουν την πρόταση νόμου και τις τροποποιήσεις που κατέθεσαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι ώστε εντός τριών μηνών να υιοθετηθούν κριτήρια και να υπάρξει έλεγχος στην παραχώρηση πολιτογράφησης.