«Δεν πεθαίνουμε σκλάβοι»

Της Νίκης Κουλέρμου

 

«Τούτη η δίψα δεν σβήνει, τούτη η μάχη δεν παύει, χίλια χρόνια αν περάσουν, δεν πεθαίνουμε σκλάβοι». Οι στίχοι του Θοδόση Πιερίδη στην προμετωπίδα της εφημερίδας μας προδίδουν τον αυτονόητο και τον αυταπόδεικτο στόχο ύπαρξης της «Χαραυγής»: Του αέναου αγώνα για τα δίκαια των εργαζομένων, της αγροτιάς, του λαού μας. Για την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και της πατρίδας, για την πρόοδο και την ευημερία του λαού μας.

Στα 65 χρόνια παρουσίας της στο χώρο της έντυπης, μαζικής ενημέρωσης η «Χαραυγή» έγραψε ιστορία. Υπηρετώντας το λαό και την πατρίδα. Έγραψε ιστορία κόντρα στα άνομα σχέδια που ήθελαν και επεδίωκαν πάντα τη διχοτόμηση της μικρής μας πατρίδας και το λαό μας σκλάβο.

Η ιστορία του αριστερού Τύπου (Πυρσός, Δημοκράτης, Νέος Δημοκράτης) ήταν ταυτισμένη με την ιστορία του ΚΚΚ και του ΑΚΕΛ. Η «Χαραυγή» ήταν γέννημα και τέκνον της ανάγκης των μαύρων εκείνων γεγονότων, της προγραφής του ΑΚΕΛ, το 1955, της σύλληψης 135 στελεχών και του κλεισίματος του «Νέου Δημοκράτη». Μέχρι τον Φλεβάρη που η «Χαραυγή» πήρε τη σκυτάλη της μάχης. Τα στελέχη του κόμματος που έμειναν έξω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης έδωσαν το «είναι» τους για να γεννηθεί, στις 18 Φεβρουαρίου 1956, η «Χαραυγή».

Έκτοτε η «Χαραυγή» ήταν η φωνή του ΑΚΕΛ, των αγωνιστών για την ελευθερία της πατρίδας, για τα δίκαια του λαού, για τη δημοκρατία και την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Έδινε καθοδήγηση στους αγώνες, πρωτοπορούσε και προειδοποιούσε. Καταδίκαζε τα πολιτικά εγκλήματα της Δεξιάς, τις δολοφονίες αριστερών από μασκοφόρους του Γρίβα, αλλά και διαφύλασσε την αντιαποικιακή πάλη από τον εμφύλιο σπαραγμό. Προειδοποιούσε το λαό και αντιστεκόταν μαζί του στα διχοτομικά σχέδια που εξυφαίνονταν σε βάρος της πατρίδας μας, αντιπάλευε και ξεμπρόστιαζε τον εθνικισμό και το σοβινισμό, θωράκιζε την ελληνοτουρκική φιλία με τη γραφίδα της, αποκάλυψε και προειδοποίησε για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και υπερασπίστηκε τη δημοκρατία όποτε αυτή βρέθηκε στο στόχαστρο ανδρείκελων της Χούντας και του φασισμού.

Ήταν η μόνη εφημερίδα που στις 6 Ιουλίου 1974 προειδοποιούσε για το επερχόμενο πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’. «Σατανικό σχέδιο εκτροπής», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της, με επίτιτλο «Εκτελεστέον προ της 20ής Ιουλίου»! Δεν ήταν γιατί ήταν προφήτης η «Χαραυγή». Ήταν γιατί το ΑΚΕΛ επαγρυπνούσε και έκανε ό,τι μπορούσε για να προλάβει το κακό… Δεν τα κατάφερε, αλλά αντιστάθηκε. Ήρωες και αγνοούμενοι από τις στρατιές των ΑΚΕΛιστών έδωσαν μάχες απέναντι στους πραξικοπηματίες και προδότες της πατρίδας μας. Έδωσαν ηρωικές μάχες και άφησαν τα κόκαλά τους στην Άσπρη Μούττη, στον Πενταδάκτυλο, στην Κερύνεια, αλλά όλα ήταν προδομένα… Η μισή μας πατρίδα εξακολουθεί να στενάζει κάτω από την μπότα του κατακτητή. Κι η άλλη μισή κάτω από την μπότα του αυταρχισμού και της αλαζονείας της εξουσίας! Η «Χαραυγή» υψώνει στεντόρεια τη φωνή και τη γραφίδα της κατά του φασισμού και τότε και σήμερα. Θωρακίζει τις δημοκρατικές αντιστάσεις του λαού μας και καλλιεργεί συνειδήσεις που θα υπερασπιστούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία αυτού του μικρού αλλά περήφανου λαού. Γιατί… «τούτη η δίψα δεν σβήνει, τούτη η μάχη δεν παύει, χίλια χρόνια αν περάσουν, δεν πεθαίνουμε σκλάβοι».