Δεν θα μας περιμένει ο Γκουτέρες

28

Καθησυχασμένοι παρουσιάζονται Προεδρικό και ΔΗΣΥ από το περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες. Όπως δήλωσαν χθες, είναι ικανοποιητική η αναφορά του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι το παράθυρο για επανεκκίνηση του διαλόγου παραμένει ανοικτό και ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο δεν γίνεται ανεκτή.

Οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο μάς έχουν συνηθίσει να μη βλέπουν τέτοιου είδους εκθέσεις όπως είναι, αλλά να τις προσαρμόζουν στη βάση των δικών τους δεδομένων. Είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ δεν είναι ικανοποιημένοι από την έκθεση, άσχετα με το τι λένε δημόσια. Καταλαβαίνουν ότι ο Γ.Γ. ουσιαστικά κατέδειξε και τις δύο πλευρές στην Κύπρο ότι δεν έκαναν όσα έπρεπε για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν πείσει ως προς τούτο τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αντίθετα με την πάγια θέση της ε/κυπριακής πλευράς ότι δεν αποδέχεται χρονοδιαγράμματα, ο Γ.Γ. τονίζει ότι αν ξεκινήσει η διαδικασία δεν θα είναι αορίστου τέλους.

Με άλλα λόγια ο Αντόνιο Γκουτέρες υιοθέτησε τη θέση της τ/κυπριακής πλευράς πάνω σε αυτό το θέμα. Αυτό το θεωρούν επιτυχία η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ;

Το θετικό βέβαια είναι ότι ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αφήνει ανοικτό το παράθυρο για να συνεχιστεί η διαδικασία. Σε συνδυασμό με το προηγούμενο σημείο όμως, είναι φανερό ότι τίθενται όρια.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αν και εφόσον τα δύο μέρη δείξουν την προθυμία να συνεχίσουν (γι’ αυτό και θα έρθει ξανά η Τζέιν Χολ Λουτ) και αν θα συνεχίσουν, η διαδικασία θα έχει ένα τέλος. Προβληματική είναι και η αναφορά του κ. Γκουτέρες και στο θέμα του φυσικού αερίου.

Έβαλε την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία στην ίδια μοίρα, προειδοποιώντας και τις δύο να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους για γεωτρήσεις, για να μην περιπλέξουν τα πράγματα.

Ορθά υπήρξαν αντιδράσεις για την αναφορά αυτή, η οποία θέτει στην ίδια μοίρα το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες ενέργειες που επιχειρεί η Τουρκία. Ωστόσο πρέπει να προβληματίσει όλους αυτή η αναφορά του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο οποίος φαίνεται, όπως και η διεθνής κοινότητα, να μην κατανοούν τη θέση της Κύπρου.

Είναι λοιπόν άξιο απορίας γιατί δηλώνουν ικανοποιημένοι οι κυβερνώντες, νομίζοντας ότι ο απλός πολίτης δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτά που επιγραμματικά έχουμε αναφέρει.

Σημειώνουμε ακόμη την προτροπή του Αντόνιο Γκουτέρες προς τα δύο μέρη να καλλιεργήσουν κουλτούρα λύσης και να εξηγήσουν στις κοινότητές τους τα οφέλη της λύσης.

Κάτι που έπρεπε να γίνει από καιρό.