Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε οικονομικά, αλλά…Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών είναι καλύτερα να μην σκεφτόμαστε οτιδήποτε έχει σχέση με τα οικονομικά. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το κούρεμα των καταθέσεων και την εφαρμογή του μνημονίου και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και περικοπών, έχουμε περάσει τόσες δυσκολίες, οπότε υπάρχει ανάγκη για χαλάρωση. Ελα, όμως, που το οικογενειακό μπάτζετ δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε. Συνεχώς, σκεφτόμαστε πως να εξοικονομηθούν χρήματα έστω για ολιγοήμερες οικογενειακές διακοπές, όσοι βέβαια θα κάνουν διακοπές γιατί υπάρχουν και δεν πρέπει να το ξεχνάμε και χιλιάδες συμπατριώτες μας που είτε είναι στον κατάλογο των μακροχρόνιων ανέργων, είτε ο προϋπολογισμός τους δεν τους επιτρέπει ούτε και φέτος να κάνουν διακοπές.

Υπάρχει και μια άλλη μεγάλη ομάδα συμπολιτών μας, οι οποίοι θα κάνουν διακοπές με δανεικά. Πάλι καλά που εξασφάλισαν έστω και ένα μικρό δάνειο για διακοπές, εδώ που τα λέμε δεν φταίνε σε τίποτα τα παιδιά να μην κάνουν διακοπές για το οικονομικό μας χάλι.

Υπάρχουν, όμως, εκείνοι που ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία των δανειοληπτών με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μπορεί οι άνθρωποι να έχουν κάνει αναδιάρθρωση των δανείων τους, αλλά και πάλι αδυνατούν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις. Οταν μία μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται παραμένει υπό παρακολούθηση στις μη εξυπηρετούμενες για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών και μετά… αν δεν εξυπηρετείται, ακολουθεί εκποίηση. Δυστυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία συνεχίζει και μετά τις αναδιαρθρώσεις να μην μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της.

Οι τράπεζες ετοιμάζονται, αμέσως μετά τις διακοπές, να ξεκινήσουν σε αυτές τις περιπτώσεις μαζικές εκποιήσεις. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να βάλουν «τάξη» και στα λεγόμενα «παρατραβήγματα», όπου πλέον δεν θα πληρώνεται κανένας λογαριασμός, είτε ρεύματος, είτε νερού ή άλλος, αν δεν υπάρχουν στην «ώρα» τους τα διαθέσιμα χρήματα στο λογαριασμό. Οι τράπεζες έχουν συγκεντρώσει ήδη ένα μεγάλο αριθμό ακινήτων -τα απέκτησαν κάνοντας αναδιαρθρώσεις- τα οποία τώρα θα πρέπει να «ξεφορτωθούν». Βγαίνουν σε πλειστηριασμούς, αλλά δεν υπάρχει ζήτηση από την αγορά. Το επόμενο βήμα είναι ότι θα έρθουν από το «παράθυρο» και τα περιβόητα εξειδικευμένα ταμεία «funds» για να τα αγοράσουν.

Είπαμε ότι είμαστε διακοπές και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τα οικονομικά, αλλά έρχονται μπροστά μας ή καλύτερα μάς τα φέρνουν οι κυβερνώντες με τις πολιτικές τους.