Δεν βγήκε ποτέ από το μυαλό του Αβέρωφ το πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μίλησε για στρεβλώσεις του ΓεΣΥ, τις οποίες, όπως είπε, όλοι γνωρίζουν, αλλά κανένας δεν τολμά να τις διορθώσει… Για να προσθέσει με ειρωνικό τρόπο ότι «για όλα τα προβλήματα του ΓεΣΥ φταίει ο ΔΗΣΥ, ο οποίος είχε διαφορετική άποψη για τη φιλοσοφία του…» εννοώντας ότι ήταν υπέρ του πολυασφαλιστικού και έχει υιοθετηθεί το μονοασφαλιστικό.

Είναι ο ΔΗΣΥ που κυβερνά και εάν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου διαπιστώνει στρεβλώσεις, οφείλει να βγει ανοιχτά να πει ποιες είναι και να δώσουν λύσεις. Εάν, όμως, οι στρεβλώσεις είναι για να αλλάξει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ, τότε και πάλι οφείλει να το δηλώσει. Προφανώς ο κ. Αβέρωφ, όπως και η ΟΕΒ και άλλοι, δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα του πολυασφαλιστικού και με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να την επαναφέρουν.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου έσπευσε να αποδεχθεί την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής για σύσκεψη με στόχο να εξεταστούν τα προβλήματα εφαρμογής του ΓεΣΥ. Αντιλαμβάνεστε ότι τα προβλήματα και οι ανησυχίες από την πορεία του ΓεΣΥ συζητούνται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, όπως πρέπει να συζητούνται και να ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος. Τι διαφορετικό θα συζητήσει η σύσκεψη των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Βουλής; Μήπως ο κ. Αβέρωφ θέλει να θέσει θέμα τροποποίησης της νομοθεσίας και αλλαγής φιλοσοφίας και σχεδιασμού του ΓεΣΥ; Άμεση και ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του ΑΚΕΛ ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα να συζητήσει θεσμοθετημένα τα όποια προβλήματα προκύπτουν και να δοθούν λύσεις, τόσο σε ό,τι αφορά το σημαντικό θέμα της αυτονόμησης και λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων όσο και για την ένταξη των ιδιωτικών κλινικών στο ΓεΣΥ.

Είναι πρωτίστως ευθύνη της κυβέρνησης, του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ να τροχιοδρομήσουν λύσεις για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων μας, τα οποία όλοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά ενόψει και της δεύτερης ενδονοσοκομειακής φάσης. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να πείσει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Το ΓεΣΥ ήρθε για να βελτιώσει ποιοτικά και καθολικά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών και πρέπει να στηριχθεί για να επιτύχει, παραμερίζοντας όσους το υποσκάπτουν.