Διάλογο σε «καθαρό τραπέζι» ζητούν οι εκπαιδευτικοί

245

Βάλλονται από παντού με στόχο τη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου

Διάλογο σε «καθαρό τραπέζι» επιζητούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ καθώς δεν απορρίπτουν ζητήματα εξορθολογισμού αλλά μονομερείς αποφάσεις που στόχο έχουν να πλήξουν το Δημόσιο Σχολείο. Χθες οι ηγεσίες των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων παρέθεσαν διάσκεψη Τύπου ενόψει και της σημερινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας που προγραμματίζουν στις 10:30 το πρωί έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού χαρακτήρισε ετσιθελικές και μονομερείς τις αποφάσεις του Υπουργικού που οδηγούν σε επικίνδυνα αδιέξοδα ενώ τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να δώσουν την πιο κρίσιμη μάχη, όπως τη χαρακτήρισε. Σημείωσε επίσης πως ο Υπουργός Παιδείας καταστρατηγεί το διάλογο αφού τα θέματα αυτά συζητούνται μέσω τηλεοράσεων εδώ και 15 μέρες. Επανέλαβε, πως δεν πρόκειται να εισέλθουν σε διάλογο στο τραπέζι του οποίου θα βρίσκονται προειλημμένες αποφάσεις. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν για το διασυρμό της αξιοπρέπειάς τους. «Από την ημέρα που ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας ο Κώστας Χαμπιούρης ζούμε ένα διασυρμό.  Ακούσαμε για εκπαιδευτικούς με ψυχολογικά, ακατάλληλους, παιδόφιλους και άλλα πολλά». Επίσης ο κ. Σωκράτους αναφέρθηκε και στα θέματα στελέχωσης σημειώνοντας πως προχθές η ΕΕΥ ενημέρωσε πως θα γίνονται διορισμοί και μεταθέσεις μέχρι τις 15 Ιουλίου. Ο Παναγιώτης Λυσάνδρου, πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, εξήγησε πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις διαδηλώνουν και κατά της προχειρότητας, καθώς και της λάθος χρονικής στιγμής που το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, κατήγγειλε πως ο Υπουργός Παιδείας προσπαθεί να καταργήσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. «Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο με την απαλλαγή των εκπαιδευτικών-συνδικαλιστών λειτουργεί και στο εξωτερικό. Ο κ. Χαμπιαούρης διεξάγει προσπάθεια φίμωσης των εκπαιδευτικών». Με αποτέλεσμα το Υπουργείο να κάνει διάλογο με τον εαυτό του.

Κατά τη χθεσινή διάσκεψη παρουσιάστηκε το Καταστατικό της ΜΕΠΕΥ, του νομοθετικά και συνταγματικά καθορισμένου διαλόγου που επιβάλλεται να γίνει η διαπραγμάτευση. Ενώ δόθηκαν και στοιχεία για τον εργάσιμο χρόνο των εκπαιδευτικών σημειώνοντας ότι δεν προστίθεται το 30% που οι άλλες χώρες προσθέτουν για την εργασία στο σπίτι. Καθώς και τα καθήκοντα των Υπεύθυνων Τμημάτων, των Βοηθών Διευθυντών, κ.ά.

Και στο βάθος… η ιδιωτική εκπαίδευση;

Παράλληλα όλες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θεωρούν ότι το Δημόσιο Σχολείο βάλλεται ενώ χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του ίδιου του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε ημερίδα της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανάφερε πως «όσον αφορά το ζήτημα της μεγάλης εξοικονόμησης δημόσιων πόρων από την επιλογή της ιδιωτικής εκπαίδευσης, είναι ένα θέμα που είναι καιρός να μπει στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης για την παιδεία. Δηλαδή πως το κράτος θα μπορούσε να στηρίξει την ιδιωτική παιδεία και να παρέχει κίνητρα προς τους γονείς να την επιλέγουν, ώστε από τη μια να εξοικονομούνται διαθέσιμοι πόροι του κράτους και να ανεβάζουμε την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας για τα παιδιά μας από την άλλη». Επίσης αναφερόμενος στις δαπάνες της παιδείας είπε πως «είναι ξεκάθαρο και ότι αυτή η πολιτεία σας έχει διαχρονικά αδικήσει. Όχι μόνο δεν σας προσέφερε καμία οικονομική βοήθεια, αλλά μέχρι σήμερα αποκλείει τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων από τη δυνατότητα πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια του τόπου».

Ελένη Κωνσταντίνου

«Ο εξορθολογισμός έφερε χιλιάδες αποκοπές θέσεων»

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες για το τι επικρατεί στην Ελλάδα του σήμερα στον τομέα της εκπαίδευσης από τον Οργανωτικό Γραμματέα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Θανάσης Γκούμα και τον Ειδικό Γραμματέα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Ζήση Καπράνα οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο για να συνταχθούν σήμερα στο πλευρό των συναδέλφων τους. Όπως σημείωσαν και στη χώρα τους από «εξορθολογισμό» χάθηκαν 4.000 θέσεις εργασίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και 2.500 θέσεις εργασίας στην Τεχνική.

Eπίσης στη μετα-μνημόνιο εποχή ο μισθός των πρωτοδιόριστων στην εκπαίδευση ανέρχεται στα 640 ευρώ μηνιαίως, ενώ με 30 και πλέον χρόνια υπηρεσία ο μισθός ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

Όπως διαμήνυσαν και οι δύο στην Ελλάδα εδώ και χρόνια βρίσκονται στους δρόμους ακριβώς γιατί οι οργανώσεις τους δεν είναι θεσμοθετημένες και οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έμπαιναν σε διάλογο μαζί τους αλλά αποφάσιζαν και ανακοίνωναν. Αυτό ήταν κάτι για το οποίο ζήλευαν την Κύπρο, όπως σημείωσαν, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Ο κ. Καπράνας, είπε ότι τα 11 μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας έχουν πλήρη απαλλαγή καθηκόντων και πληρώνονται από το κράτος ως να ήταν στην τάξη, ενώ οι 146 σύλλογοι που έχουν σε κάθε νομό, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας έχουν απαλλαγεί είτε μια ώρα την ημέρα ή μία ημέρα την εβδομάδα.

Κίνηση τακτικής η επιστολή Χαμπιαούρη, λένε οι εκπαιδευτικοί

Τους καλεί σε διάλογο στις 24 Ιουλίου με δεδομένες τις αποφάσεις της Κυβέρνησης

Ως κίνηση τακτικής και εντυπωσιασμού χαρακτηρίζουν οι εκπαιδευτικοί τη διαρροή στα ΜΜΕ επιστολής του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη αργά χθες το απόγευμα που τους προσκαλεί σε διάλογο στις 24 Ιουλίου. Παράλληλα ούτε η ουσία της επιστολής δεν φαίνεται να τους ικανοποιεί αφού μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που δόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, σας καλώ να συζητήσουμε περαιτέρω μέτρα που θα μεγιστοποιήσουν την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών. Αν από τον διάλογο προκύψει, ανάγκη αναθεώρησης αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί, να είστε βέβαιοι, ότι το Υπουργείο δεν θα διστάσει να το πράξει, νοουμένου ότι κάτι τέτοιο δεν θα επηρεάσει την ομαλή στελέχωση για τη νέα σχολική χρονιά 2018-19 και την απόφαση του Υπουργείου για εξορθολογισμό. Στόχος της προσπάθειας είναι η ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων προς όφελος των μαθητών μας στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης». Όπως δήλωσε στη «Χ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, επίσημα δεν έλαβε καμία επιστολή παρά ένα μήνυμα από το Γραφείο του Υπουργού στις 6 το απόγευμα ότι στάλθηκε πρόσκληση. Όταν επέστρεψε στα γραφεία της ΠΟΕΔ ο Γ.Γ. Χάρης Χαραλάμπους δεν βρήκε την πρόσκληση ενώ ενημερώθηκαν για το περιεχόμενό της από τα ΜΜΕ. Όπως ξεκαθαρίζει ζητούν θεσμικό διάλογο όπου να συζητούνται όλα αυτά τα θέματα. Παράλληλα παρέπεμψε και στο Καταστατικό της ΜΕΠΕΥ που ξεκαθαρίζει ποιοι συμμετέχουν, πώς προχωρούν οι διαδικασίες, πώς λύνονται οι διαφωνίες κ.λπ. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συμμετέχουν μόνο σε διάλογο στη ΜΕΠΕΥ και με καθαρό τραπέζι, οτιδήποτε άλλο δεν είναι διάλογος, τονίζει.

Ελένη Κωνσταντίνου

Και παραπονούμενοι οι γονείς από την ΠΟΕΔ

Ζητούν σοβαρό διάλογο με εκπαιδευτικές οργανώσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα

Παράπονο ότι η ΠΟΕΔ ζητά τη στήριξη γονέων στο θέμα του λεγόμενου εξορθολογισμού των δαπανών στην παιδεία, αλλά δεν τους καλεί σε διάλογο εκφράζουν οι οργανωμένοι γονείς δημοτικής εκπαίδευσης.

Μιλώντας χθες μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μορφάκης Σολομωνίδης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής, είπε ότι οι οργανωμένοι γονείς θέλουν να έχουν ένα σοβαρό διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις με στόχο να διαφανεί αν μπορούν να τους στηρίξουν στα αιτήματά τους.

Απέφυγε να σχολιάσει τοποθετήσεις από πλευράς ηγεσίας της ΠΟΕΔ, σημειώνοντας ότι οι γονείς στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα επιχειρήσουν να φέρουν σε διάλογο εκπαιδευτικούς και υπουργείο ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα.

Σκοπός της συνάντησης, είπε ο κ. Σολομωνίδης ήταν η διασφάλιση και δέσμευση του προέδρου ότι αν προκύψουν μειώσεις κονδυλίων μέσω του ορθολογισμού, αυτά να μείνουν στην παιδεία για αντιμετώπιση προβλημάτων.

Επιμένει στην εξοικονόμηση η κυβέρνηση

Από την πλευρά της η αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου είπε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην εξοικονόμηση κονδυλίων μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών, ώστε αυτά να διατεθούν σε αναγκαία προγράμματα.

Αν όλοι έχουν στο μυαλό τους ότι πάνω από όλα είναι το καλό των παιδιών, τότε δεν θα τίθεται θέμα απεργιών τον Σεπτέμβριο, είπε η κα Βασιλείου.

Γιώργος Δεληγιάννης