Διερευνητικές επαφές για συνομιλίες

147

Γκρίζο τοπίο για τη βάση και τη μεθοδολογία

Το λιγότερο αποσυντονισμένοι παρουσιάστηκαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τη μια και ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Α. Μαυρογιάννης από την άλλη. Ο Πρόεδρος δήλωνε στο ΑΠΕ ότι παραμένει «αποφασισμένος για συνέχιση του διαλόγου, τουλάχιστον όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές άμεσα. Όσον αφορά όμως μια Διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να γίνει μια καλή προετοιμασία». Ο κ. Μαυρογιάννης μιλώντας από τη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ ανέφερε επί λέξει ότι «η ε/κ πλευρά αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία (στην ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών) θα είναι πιο κοντά σ’ αυτή του Κραν Μοντανά, παρά το παραδοσιακό μοντέλο της εβδομαδιαίας συνάντησης των δύο ηγετών…». Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε σαφώς ότι «ναι, είναι ζητούμενο και είναι σωστό να συνεχίσουν οι συνομιλίες από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά». Ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση στις έξι θεματικές που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ με το πλαίσιό του και με κυρίαρχο το θέμα των εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. Ειδικά για την απόσυρση του χάρτη για το Εδαφικό από την τ/κ πλευρά, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι δεν σημαίνει ότι αυτός δεν κατατέθηκε και ότι ανά πάσα στιγμή η κάθε πλευρά μπορεί να αλλάξει τη θέση της για όσα καταθέτει στο τραπέζι.

Ο Πρόεδρος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ είπε ότι αμέσως μετά τη διαμόρφωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα επιδιώξει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι ελπίζει να μην αντιμετωπίσει ανάλογες συμπεριφορές με το παρελθόν και οι δύο πλευρές να παραμείνουν προσηλωμένες στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι για μια Διάσκεψη για την Κύπρο θα πρέπει να γίνει πρώτα καλή προετοιμασία. Το ΑΚΕΛ, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Γ. Λουκαΐδη, επανέλαβε χθες ότι δεν πρέπει να τίθενται καινούργιες προϋποθέσεις από καμία πλευρά (ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε συμφωνία στις παραμέτρους πριν τις διαπραγματεύσεις για τα οποία μιλούν στην τ/κ πλευρά), αλλά πρέπει να εναρμονιστούν με τη γραμμή του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και του άτυπου εγγράφου.

 

Συνάντηση με Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Όπως ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, στόχος είναι «να διερευνήσει (η κα Σπέχαρ) κατά πόσο δημιουργούνται εκείνες οι προοπτικές που βάσιμα να δίνουν την ελπίδα ενός διαλόγου πάνω στη σωστή βάση, πάνω στα όσα είχαν συμφωνηθεί αλλά και όχι μόνο». Ερωτηθείς πώς θα προχωρήσει στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό θα το δούμε και με βάση τα όσα δηλώνονται και τις προϋποθέσεις που θέτουν, και καλό είναι όλοι μας να παρακολουθούμε τις αλλαγές συμπεριφοράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και όχι μόνον, (αλλά) και της Τουρκίας». Κάλεσε δε τους Τ/κυπρίους «να συνειδητοποιήσουν ότι απαιτείται να αναγνωρίσουν και τις έγνοιες και τις προσδοκίες και τις ανησυχίες των θυμάτων της εισβολής», όπως είπε. Για το Ε. Συμβούλιο είπε ότι θα το συγκαλέσει εφόσον υπάρξουν κάποιες εξελίξεις. Για τη διερεύνηση που γίνεται από την κα Σπέχαρ έκανε αναφορά στην έδρα των Ην. Εθνών ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, Φερχάν Χακ. Ερωτηθείς σχετικά είπε πως ο κ. Γκουτέρες συνεχίζει να λαμβάνει συμβουλές από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. «Συνεχίζει να βλέπει ποια επιρροή μπορούμε να έχουμε για να προχωρήσουμε με τις συνομιλίες», πρόσθεσε.

Διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών ξεκινούν, όπως φαίνεται, και στα κατεχόμενα. Όπως μεταδίδεται ο Τ/κ ηγέτης θα καλέσει τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν τη νέα «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη «βουλή», για να συζητήσει τις εξελίξεις. Θα συζητήσει όμως και με τα άλλα δύο «κοινοβουλευτικά» κόμματα, το Εθνικής Ενότητας και το κόμμα Αναγέννησης. Ο κ. Ακιντζί αναμένεται να αξιολογήσει το Κυπριακό και με Τούρκους αρμοδίους.

Νίκη Κουλέρμου