Διεύρυνση σχεδίων ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι

Ζητούν ειδικό σχέδιο για τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέαΕπέκταση των ειδικών σχεδίων στήριξης των εργαζομένων στους τομείς και τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και ειδικό σχέδιο για τους εργαζόμενους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και τον ευρύτερο τουριστικό τομέα, ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι.

Η συζήτηση για τους τομείς οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη από το κράτος και μετά τις 12 Ιουλίου που ολοκληρώνονται τα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας άνοιξε και επίσημα χθες σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας καθώς και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ACTA.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση τόνισε την ανάγκη για συνέχιση των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων και μετά τις 12 Ιουνίου, αφού αρκετές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ανέφερε επίσης ότι για τον τομέα του τουρισμού τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, προσθέτοντας ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να επεκταθούν και μετά τον Οκτώβριο, αφού ορισμένοι εργαζόμενοι ενδεχομένως να επιστρέψουν στην εργασία τους τον επόμενο Απρίλιο. Υπογράμμισε ακόμη ότι τα μέτρα πρέπει να στοχεύουν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αλλά και στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι στην επόμενη φάση «τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα προς τους τομείς και τις επιχειρήσεις όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη και την ίδια στιγμή να αφορούν στη στήριξη της απασχόλησης και των ιδίων των εργαζομένων».

Επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι τα μέτρα πρέπει να συνδυάζουν την απασχόληση και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των απολαβών των εργαζομένων.

Υπέρ της επέκτασης των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τάχθηκαν επίσης οι πρόεδροι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, Γιώργος Πέτρου και Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι οι ξενοδόχοι κατέθεσαν φόρμουλα στήριξης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στη βάση της επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες του κράτους»

Ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας ανέφερε ότι η διαμόρφωση των σχεδίων που θα ακολουθήσουν την περίοδο από 13 Ιουνίου και έπειτα θα βασιστεί στην οικονομική δραστηριότητα στους διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ανέφερε επίσης ότι το ύψος της στήριξης «θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους».

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.