Δικαίωμά τους να μείνουν εκτός ΓεΣΥ, αλλά όχι να το υποσκάπτουν

57

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Η μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για το 2019. Η αντίστροφη μέτρηση για το ΓεΣΥ έχει ξεκινήσει και κρίνεται πλέον η πορεία εφαρμογής του. Αναμενόμενες από κάποιους οι αντιδράσεις για το ΓεΣΥ, αλλά όσο περισσότερο ενημερώνονται οι ιατροί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, τόσο περισσότερο κατευνάζονται οι αντιδράσεις και οι ιατροί πείθονται να ενταχθούν στο Σχέδιο.

Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η στάση του ΟΑΥ, ο οποίος χωρίς δογματικές προσεγγίσεις και προκαταλήψεις ικανοποιεί επιμέρους αιτήματα και δίνει λύσεις σε προβλήματα, παραμένοντας ταυτόχρονα σταθερός στη θέση ότι οι όποιες τροποποιήσεις ή αλλαγές δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον μονοασφαλιστικό χαρακτήρα του ΓεΣΥ. Μήνυμα που φαίνεται να μην ικανοποιεί μια μικρή ηγετική μερίδα ιατρών του ΠΙΣ, οι οποίοι ζητούν και επιμένουν με το ΓεΣΥ να επιτραπεί και η ιδιωτική ιατρική.

Από τη στιγμή που αυτή η θέση δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί, τότε η ηγετική αυτή ομάδα ιατρών θα συνεχίσει να πολεμά το ΓεΣΥ, όπως έπραξε και ο πρόεδρος του ΠΙΣ, στέλλοντας προσωπικό μήνυμα σε ιατρούς να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Δικαίωμά τους. Είναι επαγγελματίες και μπορούν να κάνουν ελεύθερα τις επιλογές τους. Εάν αποφασίσουν ότι τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται εκτός του ΓεΣΥ, μπορούν να μείνουν εκτός του ΓεΣΥ. Την ίδια, όμως, στιγμή δεν έχουν κανένα ηθικό δικαίωμα να το υποσκάπτουν.

Από τη στιγμή που η πολιτεία αποφάσισε να εφαρμόσει το ΓεΣΥ, θα εφαρμοστεί. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί όχι από τους ιατρούς που δεν θα συμβληθούν, αλλά από όλους εκείνους που θα συμβληθούν στο ΓεΣΥ και κυρίως από τους πολίτες – ασθενείς που καλούνται να ακολουθήσουν και να επιλέξουν ιατρούς.

Οι πολίτες σύντομα θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές για το ΓεΣΥ και η πλειοψηφία τους δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να διατηρεί ταυτόχρονα και ιδιωτικές ασφάλειες υγείας. Συνεπώς, το συμφέρον των πολιτών και της κοινωνίας είναι να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που διαθέτουν το χρήμα και την ευχέρεια να συνεχίσουν να πληρώνουν και να διατηρούν και ιδιωτικές ασφάλειες.

Δυνητικά είναι αυτοί που θα απευθύνονται στους ιατρούς που δεν θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Το ερώτημα είναι εάν το κομμάτι αυτό της ιδιωτικής ιατρικής θα είναι βιώσιμο και ουσιαστικά ανταγωνιστικό του ΓεΣΥ, το οποίο με τη σειρά του θα καλείται να προσφέρει αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Μας έχεις Like στο Facebook ;