Δύο αποδράσεις και ο Ιωνάς Νικολάου μένει ατάραχος!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Σε έναν περίπου μήνα έγιναν δυο αποδράσεις Ουκρανών, για τους οποίους υποβλήθηκαν αιτήματα από πλευράς των ρωσικών Αρχών για την έκδοσή τους. Γεγονός για το οποίο ως διωκτικές αρχές και ως κράτος μένουμε εκτεθειμένοι. Πριν έναν περίπου μήνα διέφυγε κατά την προσαγωγή του στο Δικαστήριο Λάρνακας ο Ρωσο-ουκρανός εκατομμυριούχους Ντιμίτρι Γκερασιμένκο. Την περασμένη Δευτέρα απέδρασε μέσα από τα χέρια των αστυνομικών και δεσμοφυλάκων ο επίσης Ρωσο-ουκρανός Κουζνιεπσόβ Αρθουρ Γκαρβιάν.

Η σκέψη και ο τρόπος απόδρασης των δυο Ρώσων καταζητουμένων είναι πανομοιότυπος και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι προηγήθηκε οργανωμένο σχέδιο απόδρασης.

Είναι σοβαρά και τεράστια τα ερωτήματα για το πώς ο Γκαρβιάν ενώ βρισκόταν στις Κεντρικές Φυλακές μπόρεσε να έχει επικοινωνία και να οργανώσει σχέδιο απόδρασης. Ενώ βρισκόταν στο δικαστήριο και υπό την επίβλεψη αστυνομικών και δεσμοφυλάκων απέδρασε και σε συγκεκριμένο κοντινό σημείο τον ανέμενε συνεργός, ο οποίος τον παρέλαβε και εξαφανίστηκαν.

Τα δυο συμβάντα έρχονται να προστεθούν σε πολλά άλλα που συμβαίνουν καθημερινά εντός και εκτός Φυλακών, εντός και εκτός Αστυνομίας. Υπάρχει πλέον δημόσια παραδοχή και έγιναν επιστημονικές έρευνες, όπου καταγράφονται σοβαρά φαινόμενα σήψης και διαφθοράς τόσο στις Φυλακές όσο και στην Αστυνομία.

Οι πολιτικές ευθύνες του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, είναι βαριές και ασήκωτες. Οι εκ των υστέρων διοικητικές έρευνες που διέταξε ο κ. Ιωνάς Νικολάου είναι για τα μάτια των πολιτών. Με αναξιοκρατικές προαγωγές και μετακινήσεις, ο κ. Νικολάου έχει αποδιοργανώσει τόσο τις Κεντρικές Φυλακές όσο και την Αστυνομία.

Στα τέσσερα σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στο υπουργείο ο κ. Ιωνάς Νικολάου, έχουν συμβεί τόσα πολλά – αποδράσεις, βιασμοί και ναρκωτικά στις Φυλακές, δολοφονίες και εμπλοκή αστυνομικών με διασυνδέσεις με άτομα του υποκόσμου, κ.λπ. Για λόγους πολιτικής ευθιξίας ο κ. Ιωνάς θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται στο σπίτι του. Δεν υπάρχει πολιτική ευθιξία ούτε και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κι από τη στιγμή που δεν απομακρύνει τον κ. Ιωνά, οι ευθύνες μετατίθενται στο Προεδρικό.

Αν και έχουν συμβεί τόσα πολλά στο χώρο της Αστυνομίας και των Φυλακών, ο κ. Ιωνάς Νικολάου φέρεται να ενδιαφέρεται και για την κενή θέση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Αν είναι δυνατό!