Δύο Παπαδόπουλοι, ένα δέντρο και το δάσος

Του Κώστα Κωνσταντίνου

Εδώ ο κόσμος χάνεται και τα επιτελεία Αναστασιάδη-Παπαδόπουλου επιδίδονται σε διαγωνισμό πλειοδοσίας, για ένα ζήτημα το οποίο, ομολογουμένως, λίγοι πίστευαν πως θα αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης, τη δενδροφύτευση.

Ο καυγάς λοιπόν, για ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης, το γνωστό «Ένα δέντρο για κάθε παιδί που γεννιέται». Με το που είδε λοιπόν το επιτελείο Παπαδόπουλου να τοποθετεί τα δεντράκια στις λεκάνες τους ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, θεώρησε κάτι τέτοιο λίγο πολύ σαν casus belli για την κυβέρνηση.

Για ποιο λόγο προκλήθηκε αυτή η αντιπαράθεση, μόνο αυτοί που την προκάλεσαν ξέρουν. Αναφερόμενος λοιπόν, ο κ. Παπαδόπουλος στον κ. Παπαδόπουλο, τον κατηγόρησε ότι “μη γνωρίζοντας την ύπαρξη του προγράμματος αυτού και παρασυρόμενος προφανώς από τον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, εξήγγειλε το ίδιο πρόγραμμα ως δική του περιβαλλοντική πρόταση εάν εκλεγεί, με τον ίδιο ακριβώς τίτλο”.

Δύο επιτελεία, λοιπόν διεκδικούν την πατρότητα μιας πρωτοβουλίας, στόχος της οποίας είναι κατ’ εξοχήν επικοινωνιακός.

Ενώ λοιπόν ένα τέτοιο, κυρίως επικοινωνιακό, πρόγραμμα φέρνει πολιτική τρικυμία για ένα Σαββατοκύριακο, την ίδια ώρα ένας ολόκληρος δήμος, στον Άγιο Αθανάσιο, ενδέχεται να στερηθεί της παιγνιοθήκης του, μιας υποδομής που στήθηκε από το 2010 και μάζεψε κάτω από την ίδια υποδομή, παιδιά μονογονεϊκών πολύτεκνων άπορων κι άλλων οικογενειών.

Αιτία; Όπως μας πληροφορούν οι δημότες της περιοχής οι περικοπές του Οργανισμού Νεολαίας. Ενώ λοιπόν ένα τέτοιο, κατεξοχήν κοινωνικό μέτρο δέχεται το πλήγμα των πολιτικών περικοπών, έρχονται και τα στοιχεία της EUROSTAT για να μας επισημάνουν ότι σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στην Κύπρο βρίσκεται αντιμέτωπο με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Την ώρα που τα δύο επιτελεία ερίζουν για την πατρότητα ενός κυρίως επικοινωνιακού προγράμματος, τα ενωσιακά στοιχεία τους απαντούν για την κατάσταση στην οποία περιέπεσαν τα παιδιά στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2016 το ποσοστό των παιδιών κάτω των 18 ετών που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε στο 29,6%, σε σύγκριση με 26,4% στην ΕΕ.

Ενώ δηλαδή περνάμε τον μέσο όρο της ΕΕ, τα δύο επιτελεία, απλά χτενίζονται. Σε απόλυτους αριθμούς στην Κύπρο 51 χιλιάδες παιδιά βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, σε σύγκριση με 39 χιλιάδες το 2010.

Τα δύο επιτελεία οφείλουν να δουν όχι το δέντρο και τις δεντροφυτεύσεις, αλλά το δάσος της κοινωνίας και τα προβλήματα που αναφύονται κάθε λίγο εξαιτίας των περικοπών σε σειρά προγραμμάτων τα οποία στο παρελθόν άνοιγαν δρόμους και δημιουργούσαν καινοτόμες δομές για τα δεδομένα της Κύπρου.

Με αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, ο πολιτικός λόγος οφείλει να επικεντρώνεται στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας και όχι στη διεκδίκηση του γνωστού ”πτου πρώτος”! Οι καυγάδες για τέτοιου είδους ζητήματα είναι τουλάχιστον στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy