Διπλή Συνέντευξη – Κοινωνική πολιτική: Αλήθειες και ψέματα

Συνεντεύξεις στη Μαρία Φράγκου

Η ποιότητα ζωής σε μια Πολιτεία κρίνεται από πολλά. Πρώτιστα, από τη θαλπωρή και τη φροντίδα, την παρεχόμενη με δυο λόγια κοινωνική πολιτική προς τους πολίτες, στις ευάλωτες ομάδες ιδιαίτερα. Πώς κρίνεται, λοιπόν, η πολιτική πρόνοιας σήμερα; Ποιοι την απολαμβάνουν, αν την απολαμβάνουν, και πόσο; Συνομιλούμε με τους βουλευτές, του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, και τον Μάριο Μαυρίδη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

1. Η σκέψη της κυβέρνησης είναι στις ευάλωτες ομάδες, λέει η αρμόδια Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αυτή η σκέψη είναι διαχρονική ή περιστασιακή;

2. Η οποιαδήποτε ανάπτυξη παρουσιάζεται στην κυπριακή οικονομία, θα επιστραφεί στους πολίτες, διατείνεται η κυβέρνηση. Κι ενώ επαίρεται για την πορεία ανάπτυξης, τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα ασφυκτιούν και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Πότε θα δει και θα ζήσει η κοινωνία το «θαύμα» της ανάπτυξης;

3. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συμφώνησαν στο ύψος του κοινωνικού μερίσματος, κάτι που πολυδιαφημίστηκε. Πού αποσκοπεί αυτή η σύμπλευση, πρώτον, και δεύτερον, γιατί αυτό το ενδιαφέρον δεν είναι συνολικό, ώστε να αφορά άνεργους και άλλες ευάλωτες ομάδες;


 

Ανδρέας Φακοντής: Οι κυβερνώντες εμπαίζουν στα θέματα κοινωνικής πολιτικής

1. Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού για το 2019 και σύντομα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση, δυστυχώς επιβεβαιώνει την αντίληψη που έχουμε ως ΑΚΕΛ για την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνώντες εδώ και έξι χρόνια. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση Αναστασιάδη στερούνται κοινωνικού οράματος και ουσιαστικών μέτρων για στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των χαμηλών εισοδηματικών ομάδων, καθώς και των μικρομεσαίων. Στερούνται ενεργειών για αντιμετώπιση του κινδύνου φτώχειας, της μείωσης του χάσματος των εισοδημάτων, του προβλήματος της στέγης. Οπότε όχι μόνο δεν ισχύει ότι η σκέψη της κυβέρνησης είναι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά αποτελεί εμπαιγμό να λέγεται αυτό από τα κυβερνητικά χείλη. Οι πολιτικές αποδεικνύονται στις πράξεις, στα μέτρα και τις πολιτικές που πραγματικά και διαχρονικά στηρίζουν τα άτομα τα οποία έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους. Κάτι τέτοιο δεν υιοθετείται από τους κυβερνώντες γι’ αυτό και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Κύπρος παραμένει ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη αύξηση της φτώχειας.

2. Καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από μέρους της κυβέρνησης για δικαιότερη κατανομή της ανάπτυξης και του πλούτου που αυτή δημιουργεί. Τα κέρδη σημειώνουν αύξηση, ενώ οι μισθοί παραμένουν αισθητά μειωμένοι. H Κύπρος εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στις χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα. Το ποσοστό των εργαζόμενων φτωχών, το ποσοστό των ατόμων που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορεί να αποπληρώσει λογαριασμούς και δάνεια, καθώς και το ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενη απροσδόκητη δαπάνη εξακολουθούν να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο λαός, και δη τα μικρομεσαία εισοδηματικά στρώματα, βιώνουν στο πετσί τους τα υπαρκτά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.
Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής για δημιουργία ενός πραγματικού κράτους πρόνοιας και όχι μιας αποσπασματικής κοινωνικής πολιτικής η οποία περιορίζεται μόνο στα επιδόματα. Η Κύπρος χρειάζεται πολιτικές που να στηρίζουν την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος, να καταπολεμούν την οικονομική και κοινωνική ανισότητα και να διοχετεύουν πόρους στους χαμηλόμισθους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Χρειάζεται ανάπτυξη για τους πολλούς και τους ευάλωτους και όχι για τους λίγους, τους ημέτερους και προνομιούχους.

3. Η συνεργασία-συμπόρευση ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ στην κοινωνικο-οικονομική πολιτική επισφραγίστηκε το 2013 με την υπογραφή του μνημονίου και την πλήρη στήριξη του ΔΗΚΟ στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού. Σήμερα, μετά το διάλειμμα της προεκλογικής περιόδου, επανέρχονται, αφού οι κυβερνώντες κατάφεραν να δημιουργήσουν «μαξιλαράκια». Μαξιλαράκια όχι λόγω της αναπτυξιακής πολιτικής που ακολούθησαν, αλλά λόγω των περικοπών στα έργα ανάπτυξης, στις κοινωνικές παροχές, στην Παιδεία, στη δημόσια υγεία, στη στεγαστική πολιτική και ουσιαστικά λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολούθησαν φορτώνοντας το κόστος της κρίσης στα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα.
Επομένως, είναι πασιφανές ότι το ενδιαφέρον των κυβερνώντων, αλλά και του ΔΗΚΟ για τους εργαζομένους και τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι όψιμο. Απόδειξη τούτου είναι και το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2019 που κατατέθηκε από την κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται τίποτα νέο για τις ευάλωτες ομάδες. Οι νέες παραχωρήσεις, όποιες κι αν είναι αυτές, φαίνεται να είναι αποτέλεσμα συνδιαλλαγής μεταξύ ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ. Επιπλέον, στη συμφωνία των δύο δεν περιλαμβάνονται πολιτικές που να αφορούν στο σύνολο τους τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους εργαζομένους των οποίων τα εργασιακά δικαιώματα έχουν καταστρατηγηθεί. Το νέο φλερτ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, όπως το βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας, προωθεί τη λογική της «πλειοδοσίας του λαϊκισμού». Είναι ένα θέμα, επίσης, κατά πόσον αυτές οι μικρές και αποσπασματικές παραχωρήσεις από πλευράς της κυβέρνησης προηγούνται ενός νέου γύρου «μεταρρυθμίσεων» που και πάλι θα πλήξουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα του πληθυσμού.
Το ΑΚΕΛ διαχρονικά στηρίζει και παλεύει για το δικαίωμα όλων των εργαζομένων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ατόμων με αναπηρία, των ευπαθών ομάδων για αξιοπρεπή εργασία και καλή ποιότητα διαβίωσης. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για προώθηση πολιτικών που στηρίζουν τα άτομα αυτά.

 


 

Μάριος Μαυρίδης: Η οικονομία διανύει το τέταρτο κατά σειρά έτος ανάπτυξης και η ανάπτυξη έχει συνέχεια

1. Η πολιτική της κυβέρνησης διαχρονικά είναι να στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με τα μέσα που διαθέτει. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι έχει και τη βούληση και τη δυνατότητα να στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες. Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους ήταν περιορισμένες, ωστόσο η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα με τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο στηρίζει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που έχουν ανάγκη και για όσο χρονικό διάστημα έχουν ανάγκη. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στοχεύει στην κάλυψη των βασικών αναγκών και προσφέρει περισσότερα χρήματα από το προηγούμενο σύστημα που υπήρχε. Για πρώτη φορά, το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας περιλαμβάνει τους ανέργους και τους αυτοεργοδοτούμενους, ενώ παράλληλα επιτρέπει στις οικογένειες που λαμβάνουν το επίδομα να έχουν και περιουσία. Βεβαίως, η λύση στο πρόβλημα της φτώχειας δεν είναι τα επιδόματα, αλλά η ένταξη στην αγορά εργασίας. Και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση έχει πετύχει το στόχο της, αφού με την ανάπτυξη που κατάφερε να δημιουργήσει, έχει μειώσει την ανεργία στο 8%, δηλαδή στο μισό από ό,τι ήταν το 2013 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση.

2. Η οικονομία διανύει το τέταρτο κατά σειρά έτος ανάπτυξης και η ανάπτυξη έχει συνέχεια. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει με έξυπνες κινήσεις να δημιουργήσει ανάπτυξη. Η ανάπτυξη αυτή έχει ξεκινήσει από συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και το εμπόριο, αλλά στην πορεία έχει επεκταθεί και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σήμερα, στην αγορά εργασίας υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας διαθέσιμες, για όποιον είναι διατεθειμένος να εργαστεί. Μπορεί οι μισθοί να μην είναι στα επίπεδα προ της κρίσης, αλλά ανεβαίνουν σιγά σιγά. Πιστεύω ότι με τους ρυθμούς που αναπτύσσεται η οικονομία και με τις ανάγκες που δημιουργούνται σε εργατικό δυναμικό, η ανεργία θα μειωθεί περισσότερο, αλλά και οι μισθοί θα ανεβούν επίσης. Είναι θέμα χρόνου πριν δούμε την ανεργία να υποχωρεί κάτω από το 5% και οι μισθοί να ανεβούν. Αυτά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά η πραγματική εικόνα της οικονομίας. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η συνέχιση της ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό όλοι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενδυνάμωση των πυλώνων της οικονομίας και στην παροχή κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα, διότι αυτός είναι που δημιουργεί θέσεις εργασίας.

3. Το ΔΗΚΟ αναγνωρίζει την ανάγκη στήριξης της οικονομίας και το γεγονός ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η ανάπτυξη. Πέραν αυτού όμως, το ΔΗΚΟ όπως και ο ΔΗΣΥ και φαντάζομαι και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να στηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν οφέλη από την ανάπτυξη. Είναι για αυτόν το λόγο που ξεκίνησε η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και η οποία ελπίζω να συνεχιστεί. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και στην παράλληλη ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, για να μπορούν όλοι οι πολίτες να ευημερούν και όχι μόνο οι προνομιούχοι. Διότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι σε μια πορεία ανάπτυξης κάποιοι κερδίζουν περισσότερα και κάποιοι λιγότερα ή και καθόλου. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να αναδιανέμει τον πλούτο που παράγει η ανάπτυξη κατά τρόπο δίκαιο, χωρίς όμως να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy