ΔΗΣΥ – κυβέρνηση διαφωνούν με τα νομοσχέδια…Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Η έντονη αντίδραση των εργαζομένων και η ξεκάθαρη θέση του ΑΚΕΛ εναντίον της ιδιωτικοποίησης της Cyta ανάγκασε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να τοποθετηθούν, ενόψει και βουλευτικών εκλογών, υπέρ της καταψήφισης των νομοσχεδίων. Μπροστά στα νέα δεδομένα, ο ΔΗΣΥ αναγκάστηκε να βγάλει το μανδύα της κυβέρνησης ότι επιδιώκει μετοχοποίηση και όχι ιδιωτικοποίηση, τασσόμενος με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Cyta. Τα πέντε ν/δια έχουν κατατεθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στη Βουλή. Πριν περίπου τρεις εβδομάδες έχει σταλεί η γνωστή επιστολή του ΥΠΟΙΚ προς τη Βουλή, ζητώντας την επείγουσα συζήτηση όλων των μνημονιακών και μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων πριν τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και τα πέντε νομοσχέδια ιδιωτικοποίησης της Cyta.

Τα νομοσχέδια συζητήθηκαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και αποφασίστηκε να οδηγηθούν στις 31 Μαρτίου 2016 ενώπιον της ολομέλειας για συζήτηση και ψήφισή τους. Κατά την τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Επιτροπή όλα τα κόμματα τάχθηκαν εναντίον των νομοσχεδίων και δήλωσαν ότι θα τα καταψηφίσουν. Ακόμη και ο ΔΗΣΥ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο με το επιχείρημα ότι «ο στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία του κεφαλαίου και τον έλεγχο του οργανισμού», ξεσκεπάζοντας κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την ιδιωτικοποίηση ως μετοχοποίηση.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση που ζητούσε άρον – άρον την ψήφιση των πέντε νομοσχεδίων, ξαφνικά εντόπισε προβλήματα – τα νομοσχέδια ετοιμάστηκαν με νομοτεχνικό έλεγχο από τη Γενική Εισαγγελία – ζητώντας όπως σταλούν στον Εφορο Αποκρατικοποιήσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποφανθεί κατά πόσον είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε θέματα κρατικών ενισχύσεων. Βλέπετε, εδώ ισχύει η λαϊκή ρήση ότι «όσα δεν φτάνει η αλεπού… τα κάνει κρεμαστάρια»…! Και τώρα μαθαίνουμε πως η κυβέρνηση σκέφτεται να αποσύρει εκείνα τα νομοσχέδια.

Να είστε, όμως, σίγουροι ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ θα επανέλθει μετά τις βουλευτικές εκλογές, πιστεύοντας ότι τότε θα πείσει και το ΔΗΚΟ – ο Ν. Παπαδόπουλος έχει την ίδια θέση με τον Αβ. Νεοφύτου – να ψηφίσουν μαζί για να δοθεί το πλειοψηφικό πακέτο της Cyta σε ιδιώτες. Συνεπώς, οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές έχουν τεράστια πολιτική και εκλογική σημασία. Οι πολίτες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν ώστε να βγουν αποδυναμωμένα τα κόμματα του μνημονίου ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ, ενισχύοντας εκλογικά το ΑΚΕΛ, δίνοντάς του πολιτική και εκλογική δύναμη για περαιτέρω αντίσταση και φραγμό στις ιδεολογικές αγκυλώσεις και στους νεοφιλελεύθερούς τους σχεδιασμούς.