Δύσκολη εποχή για φοιτητές

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Φοιτητές αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα, τα βιβλία ή το νοίκι τους ενώ η εγκατάλειψη των σπουδών τους δυστυχώς δεν είναι κάτι σπάνιο στις μέρες μας. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και την ευάλωτη ομάδα των φοιτητών. Ιδιαίτερα αυτούς που οι οικογένειές τους ανήκουν στα στρώματα με τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Αλλωστε δεν είναι ένας ή δύο ή τρεις, αλλά εκατοντάδες αυτοί που είδαν τους γονείς τους να χάνουν τις δουλειές τους με αποτέλεσμα να επηρεάζεται όλη η οικογένεια.

Σίγουρα σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, οι οποίοι καταβάλλουν ένα σημαντικό κονδύλι για δίδακτρα. Βέβαια παρά το γεγονός ότι λειτουργούν τρία δημόσια πανεπιστήμια που παρέχουν δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι φοιτητές εξακολουθούν να επωμίζονται σημαντικό κόστος για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Τα βιβλία και τα υλικά μαθημάτων δεν παρέχονται δωρεάν, οι εστίες των πανεπιστημίων δεν επαρκούν. Ενώ ένα άλλο καυτό θέμα το οποίο θέτουν οι φοιτητές είναι πως τα τελευταία χρόνια με απόφαση της παρούσας κυβέρνησης δεν δικαιούνται καν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και τα κόμιστρα των λεωφορείων.

Ιδιαίτερα το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει να απασχολήσει έντονα τους αρμόδιους, αφού δεν είναι δυνατόν οι νέοι αυτού του τόπου να μην έχουν το δικαίωμα αυτό και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Μια λύση στο πρόβλημα του κόστους σπουδών θα ήταν η περαιτέρω επέκταση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας με την ίδρυση νέων σχολών και τμημάτων. Τουλάχιστον περισσότεροι νέοι της Κύπρου να σπουδάζουν στον τόπο τους, αλλά και στα δημόσια πανεπιστήμια.

Με αφορμή όλα αυτά που ταλανίζουν τους φοιτητές, η ΠΟΦΕΝ έχει αποφασίσει να δράσει. Στόχος η επαναφορά όσων φοιτητικών δικαιωμάτων ψαλιδίστηκαν στο πλαίσιο του οικονομικού νοικοκυρέματος ελέω κρίσης. Βασική προτεραιότητα η υπεράσπιση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά 15 περίπου εκατομμύρια ευρώ, την τελευταία τετραετία.

Εδώ και μήνες το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα δίνει μάχη για να διατηρηθούν τα κεκτημένα της φοιτητιώσας νεολαίας. Δυστυχώς όπως αναφέρουν οι οργανωμένοι φοιτητές, το Υπουργείο Παιδείας κωφεύει επανειλημμένα στις εκκλήσεις και στα αιτήματά του. Αποκορύφωμα αυτής της στάσης της αδιαφορίας υπήρξε η περικοπή 8 εκ. ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό για τη φοιτητική μέριμνα. Στα πλαίσια αυτά οι φοιτητές ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας όπως καταθέσει άμεσα, σαν πρώτο βήμα, συμπληρωματικό προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ προς αποκατάσταση των περικοπών από τον φετινό προϋπολογισμό.

Μάλιστα δίνουν και τελεσίγραφο στον υπουργό μέχρι το τέλος του μήνα αυτού που διανύουμε, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε νέα δυναμικά μέτρα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy