Δουλειές ππάσα-ππάσα… με θύματα τους μαθητές

Του Γιάννη Κακαρή

 

Νέα δεδομένα και νέες ανάγκες έφερε στη ζωή μας ο κορονοϊός, σε όλο το φάσμα των καθημερινών δραστηριοτήτων μας. Η ανετοιμότητα αντιμετώπισης της νέας κρίσης μπορούσε να είναι κατανοητή και ανεκτή σε κάποιο βαθμό, αφού αναγκαστήκαμε να λάβουμε αποφάσεις και να τις υλοποιήσουμε εν μια νυκτί.

Σήμερα όμως δεν υπάρχει πλέον κανένα ελαφρυντικό ούτε ανοχή στην ανετοιμότητα και την προχειρότητα των χειρισμών της κυβέρνησης.

Βρισκόμαστε μερικές μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και αφού έχει μεσολαβήσει το κλείσιμο των σχολείων για δύο μήνες. Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε πως αντί να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παλινδρομεί και να λαμβάνει αποφάσεις που δεν στοιχειοθετούνται επιστημονικά. Μα πάνω από όλα να κωλυσιεργεί.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Αρχικά η κυβέρνηση αποφάσισε όπως είναι υποχρεωτική η χρήση από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο, ενώ μόλις προχθές αποφάσισε να ακολουθήσει τις οδηγίες του ΠΟΥ, αφαιρώντας τους μαθητές δημοτικού από την απόφαση. Σε όλο αυτό το μπάχαλο, προστίθεται η επίρριψη του κόστους των μασκών στους μαθητές. Μια πολιτική απόφαση που φέρνει αλυσιδωτά προβλήματα. Αφού είναι υποχρεωτική η χρήση, θα έπρεπε να εξασφαλίζεται δωρεάν και όχι να επιβαρύνονται οικονομικά οι μαθητές και οι οικογένειές τους. Γιατί, είναι κοινώς αντιληπτό ότι η καθημερινή χρήση μάσκας και για πολλές ώρες θα αποτελέσει σημαντικό κονδύλι για τις οικογένειες. Σε αυτή την περίπτωση θα δούμε και πάλι να χρησιμοποιούνται επειδή πρέπει και όχι με το σωστό τρόπο. Μαθητές θα την αφήνουν στο πλάι και μετά θα την ξαναχρησιμοποιούν.

Μια άλλη απόφαση που είναι εντελώς αντιεπιστημονική και που δημιουργεί ανισότητες και αδυναμία παρακολούθησης μαθήματος είναι η υποχρεωτική χρήση από μαθητές με αναπηρίες. Σύμφωνα και με την Επίτροπο Διοικήσεως, αυτή η απόφαση θέτει τα παιδιά σε μειονεκτικότερη και δυσμενέστερη θέση αφού τα παιδιά με ακουστική αναπηρία στερούνται της ευχέρειας παρακολούθησης του προσώπου (χειλιών και εκφράσεων) του εκπαιδευτικού, καθώς και των συμμαθητών τους. Μάλιστα, παιδιά με αισθητηριακή και νοητική αναπηρία πολύ πιθανόν να μην ανέχονται τη μάσκα. Για αυτό προτείνει να εφαρμοστούν οι συστάσεις της Unicef και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δηλαδή να χρησιμοποιούνται οι προστατευτικές ασπίδες.

Εξίσου σημαντική είναι η διαρρύθμιση των τάξεων, με το Υπουργείο τη μια να λέει ότι θα αγοραστούν μονά θρανία και την άλλη ότι θα ενώνονται δύο για να κάθονται τρεις μαθητές. Την ίδια ώρα θεωρεί ότι οι αίθουσες είναι τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε 25 παιδιά, κρατώντας αποστάσεις.

Όλα αυτά όμως θα τα βρούμε μπροστά μας λίαν συντόμως… με δυστυχώς και πάλι θύματα τους μαθητές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy