Δύο κόσμοι σ’ ένα νησάκι

Του Τάσου Περδίου

 

Όπως γράφαμε σ’ αυτήν εδώ τη στήλη στις 6 Ιουλίου 2020, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στην τελετή διορισμού του νέου Αρχηγού και του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας στις 30 Ιουνίου 2020, είχε να πει μεταξύ πολλών άλλων τα εξής: «Το μέγεθος και η σημασία τού μέχρι στιγμής παραχθέντος έργου επιβεβαιώνουν τη βούληση της κυβέρνησης για μετεξέλιξη της Αστυνομίας, μέσα από τολμηρές αποφάσεις και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό οργανισμό. Το 2019 υπήρξε μείωση στον αριθμό των υποθέσεων σοβαρών αδικημάτων και αύξηση στο ποσοστό εξιχνίασής τους».

Στις 4 Φεβρουαρίου 2019, τελώντας τα εγκαίνια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, έλεγε τα εξής: «Θέλουμε πραγματικά να δώσουμε ένα μήνυμα. Ότι η ασφάλεια του πολίτη αλλά και η απονομή της δικαιοσύνης είναι κάτι που μας ενδιαφέρει». Κάποιος που δεν γνωρίζει, θα υπέθετε ότι από τη διακήρυξη ενδιαφέροντος για την ασφάλεια του πολίτη τον Φεβρουάριο του 2019, μέχρι τη διαπίστωση ότι υπήρξε μείωση σοβαρών αδικημάτων τον Ιούνιο του 2020, ο τόπος καθάρισε από τους εγκληματίες. Αλλά, ακριβώς μέσα σ’ αυτό το διάστημα, εκτός από τα… καθιερωμένα φονικά έγιναν οι δύο πολύκροτες απόπειρες φόνου. Στη δεύτερη, στις 16 Φεβρουαρίου 2020, ένας εξόχως επικίνδυνος άνθρωπος στάθηκε μπροστά σ’ ένα καφεστιατόριο γεμάτο με ανυποψίαστους πολίτες και άνοιξε πυρ αδιακρίτως. Από καθαρή τύχη δεν προέκυψε μια μικρή εκατόμβη νεκρών. Όπως αποκαλύφθηκε στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας κατά την καταδίκη του επίδοξου φονιά, ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον άνθρωπο που του έδιδε εντολές μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές, όπως ο ίδιος ομολόγησε. Λέει η απόφαση του Δικαστηρίου σ’ ένα συγκλονιστικό απόσπασμα: «Η συμπεριφορά του κατηγορούμενου ταξινομείται ως αδίστακτη, με αυτόν να πυροβολεί σε δημόσιο χώρο αδιακρίτως προς τα άτομα που κάθονταν αμέριμνα στην καφετέρια ξέροντας πως το στόχος δεν ήταν εκεί. Διαπιστώνοντάς το τούτο με αυτόν να διατηρεί επαφή με τον ιθύνοντα νου διά συστήματος ενδοεπικοινωνίας (μέσω συσκευής hands free), τυγχάνοντας ενημέρωσης ότι ο στόχος βρισκόταν εκεί, κατέβασε το όπλο και ξεκίνησε να κάνει βήματα προς τα πίσω. Ταυτόχρονα ενημέρωσε μέσω της ενδοεπικοινωνίας τον ιθύνοντα νου ότι δεν ήταν εκεί ο στόχος και ότι θα εγκατέλειπε τη σκηνή. Ο κατηγορούμενος άρχισε να βάλλει κατά ριπάς και καταιγιστικώς εναντίον των θυμάτων μόλις ο φερόμενος ως ιθύνων νους τού είπε “βάρα και μη μπερδεύεσαι”».

Μόλις τρεις μήνες νωρίτερα, οι ίδιοι άνθρωποι συνωμότησαν να σκοτώσουν έναν άλλον άνθρωπο στη Λάρνακα, σύμφωνα με την ομολογία του ίδιου κατηγορούμενου, ο οποίος είπε επίσης στην Αστυνομία ότι δέχθηκε να δολοφονήσει το στόχο έναντι αμοιβής δύο κιλών κάνναβης, τα οποία του παραδόθηκαν με διευθετήσεις μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές. Όπως επίσης χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση: «Μετά την απόπειρα φόνου του Νοεμβρίου, ο κατηγορούμενος ζήτησε χρήματα για το επόμενο κτύπημα και ο φερόμενος ως ιθύνων νους τού απάντησε: “Αν κάνεις αυτό το κτύπημα, θα τρώμε με χρυσά κουτάλια”».

Έχουμε φτάσει στο σημείο να καθόμαστε σ’ εστιατόριο και αντί για μπριζόλα, να κινδυνεύουμε να φάμε σφαίρα. Και ο Πρόεδρος διαπιστώνει μείωση του σοβαρού εγκλήματος…