Δύο μέτρα, δύο σταθμά και πολλά εκρηκτικά!

270

Του Τάσου Περδίου

Ο μέσος πολίτης που δεν ασχολείται με την πολιτική και τα κοινά, αν τύγχαινε να διαβάσει τις δηλώσεις του δημάρχου Αραδίππου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων την περασμένη Τρίτη 5 Μαρτίου, εύκολα μπορεί να φανταζόταν ότι στην καρέκλα του δημάρχου στο δημαρχείο κάθεται κάποιος που ονομάζεται Λεωνίδας και το δημοτικό μέγαρο βρίσκεται στην οδό Θερμοπυλών. «Αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια και υγεία των κατοίκων της περιοχής, αφού επηρεάζει περίπου 1.250 υφιστάμενα υποστατικά. Aνάμεσα στα οποία εμπορικά κτίρια, μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία, γηροκομεία. Η έκταση που επηρεάζεται ανέρχεται σε 2.291 σκάλες, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ η λειτουργία του υποστατικού επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και μηδενίζει τις αξίες της γης. Προς μεγάλη μας έκπληξη οι απόψεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ήταν θετικές ως προς την αδειοδότηση του συγκεκριμένου υποστατικού. Το να υποστηρίζουμε ότι το υποστατικό αυτό βρίσκεται σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί SEVEZO δεν αρκεί για να προφυλαχτούμε, γιατί αν ο μη γένοιτο γίνει οποιοδήποτε κακό, αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας θα χάσουν τη ζωή τους». Αυτά τα έλεγε για την αποθήκη με τους 34 τόνους εκρηκτικών που ανακαλύφθηκε στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, περίπου 900 μέτρα από το κοντινότερο σπίτι. Το μόνο που του έλειψε ήταν το κλάμα, αλλά θα ήταν κάπως πειστικότερος εάν δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος:

Μέσα σε δύο μέρες, από τις 7 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2014, έδωσε από μόνος του συγκατάθεση στην εταιρεία Schlumberger για να εγκαταστήσει βάση με χημικά, ραδιενεργά και ναι, εκρηκτικά στην ίδια ακριβώς βιομηχανική περιοχή, χωρίς να ρωτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος πρωτοστάτησε στην αδειοδότηση του εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού στην ίδια βιομηχανική περιοχή, όχι μόνο αποδεχόμενος αλλά πρωταγωνιστώντας για την εγκατάσταση μιας μονάδας στην οποία θα γινόταν ραφινάρισμα ή καθαρισμός χρυσού με τη χρήση αέριου χλωρίου, το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Όταν άρχισαν οι αντιδράσεις δημοτών και οργανωμένων συνόλων, η αντίδρασή του ήταν να ορίζει τις συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου στις 12 το μεσημέρι, ώστε οι ενοχλητικοί να βρίσκονταν στις δουλειές τους.

Στις 9 Νοεμβρίου 2015, με δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να πείσει γιατί μια βαριά βιομηχανία έπρεπε να χωροθετηθεί σε περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας. Μεταξύ άλλων σχολίασε ως εξής: «Όπου και να πάει, κάποιοι θα διαμαρτύρονται».

Σήμερα έχει ενδυθεί το μανδύα του πολιούχου αγίου της Αραδίππου και παλεύει για την προστασία των δημοτών του…