Δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τα πράγματα στο Κυπριακό

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει σοβαρή οπισθοδρόμηση με την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και όσοι υποστήριζαν ότι όλοι οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες είναι το ίδιο και κατευθύνονται από την Τουρκία, θα αναζητούν τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά θα είναι ήδη αργά… Υπήρχε η ευκαιρία να αξιοποιηθεί η συνάντηση στο Κραν Μοντανά για λύση και επανένωση και δεν αξιοποιήθηκε. Η ιστορία δεν πρόκειται να συγχωρέσει ποτέ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος προτίμησε την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2018 αντί τη λύση και την επανένωση της πατρίδας μας. Στο Κραν Μοντανά φθάσαμε πολύ κοντά σε λύση του Κυπριακού με συγκλίσεις σε όλες τις βασικές πτυχές, μέχρι και χάρτη για το εδαφικό κατέθεσε ο Μ. Ακιντζί παρά τις διαφωνίες της Άγκυρας. Αντί να γίνει το επόμενο βήμα που θα ήταν είτε συμφωνία, είτε επίρριψη ευθυνών στην Άγκυρα αν δεν ενεργούσε εποικοδομητικά στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίμησε να φύγει, ενώ χθες, μετά από τρία χρόνια, δήλωσε στην κα Λουτ ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει από κει που έμειναν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

Άφησε την ευκαιρία να χαθεί και μετά από τρία χρόνια στασιμότητας στο Κυπριακό, είχαμε την απομάκρυνση του κ. Ακιντζί από την τ/κ ηγεσία, τον εποικισμό των Βαρωσίων και την εκλογή του Τατάρ που θέτει και επίσημα πλέον -το έπραξε χθες στη συνάντηση που είχε με την κα Λουτ- τη θέση για λύση δύο κρατών. Είναι υπέρ της σύγκλησης της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, είπε ο κ. Τατάρ, για να εξηγήσει τη νέα θέση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών. Αντιλαμβάνεστε ότι με μια τέτοια θέση δεν πρόκειται ο ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει πενταμερή διάσκεψη, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ουσιαστικές συνομιλίες στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης ΔΔΟ, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

Επομένως, εκείνο που απαιτείται από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη, έστω και με καθυστέρηση, είναι να κάνει βήματα που θα οδηγήσουν την πλευρά μας μπροστά, προβάλλοντας κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι αποδέχεται όλες τις συγκλίσεις και το κεκτημένο που συσσωρεύτηκε στο Κραν Μοντανά, αποδέχεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα έξι σημεία και το πλαίσιο Γκουτέρες, στέλνοντας με αξιοπιστία και ειλικρίνεια το μήνυμα και την ετοιμότητά του για λύση ΔΔΟ που επείγει…