Δύσκολο εγχείρημα η συμφωνία των όρων αναφοράς

170

ΓΓ ΑΚΕΛ: Τα ΗΕ επενδύουν ελπίδες στην αποστολή της κας Λουτ

Για κρίσιμες εξελίξεις που έπονται μίλησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «τις αμέσως επόμενες μέρες θα κορυφωθεί μια νέα προσπάθεια του ΓΓ με την επίσκεψη στην Κύπρο της εκπροσώπου του», της Τζέιν Χολ Λουτ, και για την οποία ο ίδιος είναι έτοιμος. Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ φθάνει στην Κύπρο στις 15 Δεκεμβρίου και αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες στις 17 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Λουτ θα παραμείνει μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου και δεν αποκλείεται να έχει και κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες, αν είναι να ξεκαθαρίσει ότι έστω συμφωνούν σε ένα όρο αναφοράς. Το ζήτημα είναι ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμα ημερομηνία νέας συνάντησης στο πλαίσιο του β’ γύρου της περιοδείας της κας Λουτ, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί με τον αν. Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, στις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι γίνεται προετοιμασία από την ε/κ πλευρά, ώστε η αποστολή της κ. Λουτ να είναι επιτυχής και όταν αρχίσουν οι συνομιλίες να είναι υποσχόμενες και οι οποίες να δύναται να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, ένα εγχείρημα που εκτιμάται αρκετά δύσκολο. Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη κάνουν λόγο για τη δυνατότητα να δοθεί παράταση στην αποστολή της κας Λουτ μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτιο. Αν αυτό ευσταθεί, τότε και τα Ην. Εθνη εκτιμούν από τώρα ότι είναι δύσκολη η συμφωνία στους όρους αναφοράς μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Πάντως για πρώτη φορά μετά το Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος έχει συγκαλέσει και θα έχει συνάντηση και με τη διαπραγματευτική ομάδα στην ευρύτερή της σύνθεση τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά στους όρους αναφοράς, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι αυτοί αγγίζουν και θέματα ουσίας όπως το πλαίσιο Γκουτέρες, οι μέχρι στιγμής συγκλίσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας καθώς και θέματα διαδικασίας, όπως για παράδειγμα το αν η νέα διαδικασία ξεκινά από δικοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο ή μέσα από μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων, της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων. Για το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό πακέτο των όρων αναφοράς, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι όροι θα είναι το προϊόν των επαφών της κ. Λουτ με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Τα ΗΕ επενδύουν πολλές ελπίδες…

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνάντηση που είχε προχθές στην έδρα του ΟΗΕ με τη βοηθό ΓΓ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ροζμαρί Ντικάρλο, δήλωσε ότι η Τζέιν Χολ Λουτ στοχεύει να ακούσει κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο τι εννοούν με τους όρους «νέες ιδέες και νέες προσεγγίσεις» οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τι εννοούν ενδεχομένως και κάποιες από τις εγγυήτριες δυνάμεις γι’ αυτό το θέμα. Σημείωσε, επίσης, πως είναι προφανές ότι τα Ην. Έθνη επενδύουν πολλές ελπίδες στην αποστολή την οποία έχει αναλάβει η κα Λουτ. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαβίβασε στην αξιωματούχο του ΟΗΕ την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να στηρίξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα βασίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο. «Ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις όποιες νέες ιδέες, με την προϋπόθεση ότι και αυτές εντάσσονται στο συμφωνημένο πλαίσιο και δεν θα οδηγούν σε καμιά περίπτωση σε λύση είτε δύο κρατών είτε συνομοσπονδίας. Ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε ένα πολιτικό κόμμα το οποίο συνεργάζεται και με τουρκοκυπριακά στην προσπάθεια να προωθήσουμε την ιδέα της λύσης και ακούσαμε με αρκετή προσοχή τις δικές τους προσεγγίσεις». Ο Α. Κυπριανού υπογράμμισε ότι «από κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ακούσαμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την οποιαδήποτε αλλαγή του συμφωνημένου πλαισίου λύσης». Ξεκαθάρισε ότι οι ίδιοι τοποθετήθηκαν και μάλιστα αρκετά έντονα.

Νίκη Κουλέρμου

Λαβρόφ: Συμμετοχή όλων των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ στη διευθέτηση του Κυπριακού

Σε ισχύ παραμένει η πρόταση της Ρωσίας για συμμετοχή όλων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην εκπόνηση της τελικής διευθέτησης των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού, σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Θέση την οποία διατηρούσε μέχρι πρότινος η ε/κ πλευρά, μιλώντας ακόμα και συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών στο στάδιο της προετοιμασίας για επανάληψη της Διάσκεψης.

Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ υπογραμμίζει ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην «καθολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημειώνει ότι η τελική επίλυση διαφόρων πτυχών του Κυπριακού πρέπει να βρεθεί από τις ίδιες τις κοινότητες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Καταδικάζουμε ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε απόπειρες της έξωθεν επιβολής προπαρασκευασμένων συνταγών και τεχνητών χρονικών ορίων», σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη συνέντευξή του.

Δήλωσε τέλος πεπεισμένος ότι μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο, τις αξίες του αλληλοσεβασμού, του διαλόγου και της διπλωματίας θα καταφέρουμε να ενδυναμώσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη τη Μεσόγειο, να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία στους λαούς της περιοχής».

Μας έχεις Like στο Facebook ;