Δυσβάσταχτη και για την Ε.Ε. η διχοτόμηση

Την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων τόνισε  ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, κ. Άντρος Κυπριανού, στην ομιλία του σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και Αριστεράς των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών με θέμα «Το Κυπριακό, Ομοσπονδιακή Λύση και Ευρωπαϊκές Προεκτάσεις». Είναι απαραίτητη, πρόσθεσε, η εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξωτερικές πτυχές του προβλήματος, ενώ τόνισε ότι κορυφώνεται μια ακόμη προσπάθεια για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όμως υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί προκειμένου να ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες.

Ο κ. Άντρος Κυπριανού υπενθύμισε ξανά για τα όσα σημειώνονται στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος προειδοποιεί για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων και ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμη επιλογή.

Για την τριμερή συνάντηση που αναμένεται να συγκαλέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στις 12 Νοεμβρίου και για την πενταμερή τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Η επανέναρξη θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση όλων να καταλήξουν στους όρους αναφοράς. Η πατρίδα μας είναι πολύ μικρή για να μοιραστεί, τόνισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλα τα παιδιά της. Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επέκρινε έντονα τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η στάση της οποίας προκαλεί πολλή ένταση γύρω από το νησί μας και δυσκολεύει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αναφέρθηκε επίσης και για το θέμα της παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, θέμα για το οποίο υπάρχουν επίσης αρνητικές εξελίξεις.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κινήθηκε όπως έπρεπε, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιους να αμφισβητούν την αξιοπιστία μας και να λένε ότι δεν ενδιαφερόμαστε για λύση, με το ΑΚΕΛ να προτείνει στον κ. Αναστασιάδη να πει στην Τουρκία ότι αν μας βοηθήσει να λύσουμε το Κυπριακό, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μαζί της δύο θέματα:

Πρώτο, πώς θα καταστεί μέρος των συζητήσεων για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και δεύτερο, για την πιθανότητα να συνεργαστούμε εμπορικά πουλώντας της φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, ανέφερε, θα πρέπει να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με τις οποίες θα πρέπει να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και την Αμμόχωστο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε τέλος ότι οφείλουμε, το συντομότερο, να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς όπως έχουν περιγραφεί και να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις στο σημείο όπου είχαμε μείνει στο Κραν Μοντανά, αλλιώς ο εφιάλτης της οριστικής διχοτόμησης θα καταστεί οδυνηρή και ασήκωτη πραγματικότητα για τον κυπριακό λαό, τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους, αλλά δυσβάσταχτη και για την ίδια την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργος Γεωργίου, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, ο συμπρόεδρος της GUE/NGL, Martin Schirdewan, οι ευρωβουλευτές ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, καθώς επίσης και 55μελής αποστολή του ΑΚΕΛ από την Κύπρο με παρόντες Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Παρέμβαση στο συνέδριο έγινε και από τους δημοσιογράφους κ.κ. Γιώργο Κασκίνης και Sami Ozuslu, οι οποίοι έθεσαν τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ στο θέμα του Κυπριακού. Ενδιαφέρουσες και οι τοποθετήσεις Τ/κ και Ε/κ συμπατριωτών μας, οι οποίοι έδωσαν το έναυσμα για μία επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο.

Απεσταλμένος στις Βρυξέλλες: Παναγιώτης Βασιλείου

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.