Εµείς δεν έχουµε αυταπάτες!

Αυτό που συζητούσαµε το τελευταίο διάστηµα για τη στρατιωτική παρουσία των Γάλλων στην Κύπρο είναι πλέον γεγονός!

Οι υπογραφές έπεσαν και πλέον επίσηµα µιλάµε για αµυντική συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας. Και δεν είναι µόνο αυτό. Η Κύπρος µπαίνει στα βαθιά και θα συνεισφέρει έµπρακτα στο πλαίσιο των σκοπών της PESCO για την ευρύτερη περιοχή. Το δήλωσε εξάλλου ο Υπουργός Άµυνας Σάββας Αγγελίδης.

Στους Γάλλους λοιπόν δώσαµε ναυτική και αεροπορική βάση. Εγώ θα προχωρήσω και θα πω ότι δώσαµε βάσεις στο ΝΑΤΟ.  Από τη στιγµή που δίνεις γη και ύδωρ σε χώρα µέλος του ΝΑΤΟ, στην ουσία άνοιξε η πόρτα της Κύπρου στη µηχανή του ΝΑΤΟ. Και ας µην επιχειρήσει κανείς να µας πει ότι η Γαλλία είναι χώρα της Ε.Ε. και ότι µε αυτές τις συµφωνίες ισχυροποιείται και θωρακίζεται η Κύπρος… Το ξέρουν όλοι ότι τα πράγµατα είναι διαφορετικά και σίγουρα δεν είναι αθώα και ούτε τίποτα γίνεται τυχαίο. Εξάλλου ο Υπουργός Άµυνας είπε ότι η Κύπρος θέλει να βοηθήσει την PESCO. Ας φρεσκάρουµε λίγο τη µνήµη µας για την PESCO και ας πούµε λίγα λόγια για αυτή τη Μόνιµη ∆ιαρθρωµένη Συνεργασία. Η PESCO δεν αποτελεί απλώς ένα ευρωπαϊκό όργανο, αλλά είναι µια διακυβερνητική ένωση η οποία τελεί υπό την πλήρη εξάρτηση του ΝΑΤΟ. Αυτό προκύπτει από τα συµπεράσµατα που ενέκριναν οι ηγέτες των 28 κρατών-µελών τον περασµένο Ιούνιο. Συγκεκριµένα, επεσήµαναν ότι οι δράσεις της PESCO θα πρέπει να είναι συµβατές µε τις δεσµεύσεις που αναλήφθηκαν εντός του ΝΑΤΟ. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενµπεργκ, αναφερόµενος στην PESCO είπε ότι δεν τίθεται θέµα να δηµιουργηθεί κάτι που θα ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ, αλλά είναι κάτι που θα είναι συµπληρωµατικό και θα ενισχύει το ΝΑΤΟ. Να σηµειωθεί ότι σε αυτή τη Μόνιµη ∆ιαρθρωµένη Συνεργασία συµµετέχουν 25 κράτη-µέλη, περιλαµβανοµένης της Κύπρου, µετά από απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Σύµφωνα µε την απόφαση του Συµβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τη σύσταση της PESCO συνοδεύουν 5 δισεκατοµµύρια ευρώ ως κονδύλι και 17 δράσεις. Σε αυτές τις δράσεις περιλαµβάνεται η αγορά θωρακισµένων και αµφίβιων οχηµάτων. Επίσης θα αγοραστούν και µη επανδρωµένες υποβρύχιες συσκευές. Στους τοµείς που καλύπτουν τα έργα περιλαµβάνονται η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δυνατοτήτων και η επιχειρησιακή ετοιµότητα στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα, καθώς επίσης η κυβερνοάµυνα.

Να υπενθυµίσω επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος ανέλαβαν, από µέρους της Ε.Ε., να δηµιουργήσουν σχολή κατασκόπων και θα συνεργαστούν µε το ΝΑΤΟ. Όλα αυτά βέβαια είπαµε στο πλαίσιο της PESCO. H κυβέρνηση µε αυτή της την απόφαση οδηγεί την Κύπρο σε ακόµα πιο επικίνδυνους δρόµους. Επαναλαµβάνω τη δήλωση του Στόλτενµπεργκ ότι η PESCO θα ενισχύει το ΝΑΤΟ. Εµείς δεν έχουµε αυταπάτες!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy