Εάν αυτό δεν είναι πολιτική υποκρισία, τότε τι είναι;Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα του κράτους είναι το πιο σημαντικό πολιτειακό αξίωμα ανεξάρτητου πολιτειακού αξιωματούχου. Οι εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα είναι διευρυμένες και πηγάζουν από το Σύνταγμα. Η θητεία του Κώστα Κληρίδη στη Γενική Εισαγγελία έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Σίγουρα ο κ. Κληρίδης είχε λάθη και παραλείψεις και πήρε αποφάσεις με τις οποίες διαφωνήσαμε. Είναι, όμως, αποδεκτό ότι υπηρέτησε με εντιμότητα και τιμιότητα το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν νομίζουμε ότι θα βρεθούν πολλοί πολιτειακοί ανεξάρτητοι αξιωματούχοι να διαφωνήσουν ανοιχτά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίο ο κ. Κληρίδης αντιμετώπισε και ως μάρτυρα υπεράσπισης από το εδώλιο του δικαστηρίου υπέρ του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ωσάν να μη συνέβη τίποτα, κατά τη χθεσινή τελετή διαβεβαίωσης του νέου Γενικού Εισαγγελέα Γ. Σαββίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, επαίνεσε το έργο του κ. Κληρίδη και μεταξύ άλλων είπε: «Είναι μια βαριά ευθύνη που κληρονομείτε από τον προκάτοχό σας Κώστα Κληρίδη, τον οποίον και θερμότατα ευχαριστώ για τη συνεργασία και τη θετική συμβολή του στην επικράτηση του κράτους δικαίου». Εάν αυτό δεν είναι πολιτική υποκρισία, τότε τι είναι; Την ίδια βέβαια στιγμή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε: «Καλείσθε, επίσης, με απόλυτη ανεξαρτησία στις κρίσεις και τις αποφάσεις σας, να διαφυλάξετε την εύρυθμη λειτουργία, τη νομιμότητα λήψης αποφάσεων και την εντός των ορίων του Συντάγματος συμπεριφορά όλων ανεξαιρέτως των θεσμών και αξιωματούχων του κράτους».

Είναι γνωστή η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη έναντι των ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους, τους οποίους όχι μόνο δεν σεβάστηκε, αλλά άλλους τους εξανάγκασε σε παραίτηση και άλλους τους έπαυσε. Γνωστή και η θέση του κ. Αναστασιάδη απέναντι στον Γενικό Ελεγκτή. Το να καλεί ο κ. Αναστασιάδης τους κ.κ. Σαββίδη και Αγγελίδη να διαφυλάξουν τις εντός των ορίων του Συντάγματος συμπεριφορές ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους είναι σαν να δαχτυλοδείχνει τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Τους ζητά, δηλαδή, να γνωματεύσουν για τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή, κάτι που ζητούσε επίμονα από τον κ. Κληρίδη, ο οποίος τους παρέπεμπε στις πρόνοιες του Συντάγματος.

Συνεπώς, η αμεροληψία και αντικειμενικότητα των δυο πρώην υπουργών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και τώρα στην ηγεσία της Γενικής Εισαγγελίας, θα διαφανεί και θα κριθούν στην πράξη. Ίδωμεν.