Εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες, τι θα πράξετε Πρόεδρε;Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Μετά από δύο μήνες που έκλεισαν τα σχολεία λόγω του κορονοϊού ανοίγουν σήμερα για τους τελειόφοιτους, ενώ στις 21 Μαΐου θα ανοίξουν και για όλες τις υπόλοιπες τάξεις, όπως και για τα νηπιαγωγεία. Δεν συζητούμε για τους τελειόφοιτους, οι οποίοι θα έπρεπε με προστατευτικά μέτρα να επέστρεφαν ήδη στα σχολεία όταν επέστρεψαν και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις δουλειές τους. Με μόνο τους τελειόφοιτους στα σχολεία τα πράγματα μπορούν να είναι διαχειρίσιμα, αλλά όχι με όλους τους μαθητές από τα Λύκεια μέχρι τα νηπιαγωγεία.

Με τον κορονοϊό να βρίσκεται ακόμη στην κοινωνία, το άνοιγμα των σχολείων προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και πολλές ανησυχίες. Δεν συμφωνούμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες. Αντίθετα, με τα όσα μας λένε οι ειδικοί είναι ορατές και βάσιμες οι ανησυχίες να υπάρχουν κρούσματα ανάμεσα σε ασυμπτωματικά παιδιά και να μεταφέρουν τον ιό στους παππούδες και στην κοινωνία. Θα μπορούσαν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά; Είναι ένα ερώτημα που φαίνεται ότι δεν έχει βασανίσει το Προεδρικό. Άλλωστε η θέση της ΟΕΒ ήταν ξεκάθαρη ότι «δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει η οικονομία με κλειστά τα σχολεία», ενώ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μάς είπε ότι μέχρι τον επόμενο μήνα εξαντλούνται τα αποθέματα της κυβέρνησης! Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι τα σχολεία ανοίγουν γιατί θέλουν τους γονείς να πάνε στους χώρους εργασίας και να ξεκινήσει να λειτουργεί το παζάρι.

Τι θα γίνει, όμως, εάν υπάρξουν σοβαρά κρούσματα μετάδοσης του κορονοϊού; Δεν θα είναι οπισθοδρόμηση, κάτι που ο κ. Αναστασιάδης μας είπε ότι δεν θέλει; Εκτός κι αν έχουν αποφασίσει να ρίξουν τους μαθητές και τους καθηγητές στο πείραμα της λεγόμενης «αγέλης» για να μεταδοθεί ο ιός και να αποκτήσει η κοινωνία αντισώματα. Εάν είναι αυτό, να μας το πουν. Γιατί εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μάθηση τις λίγες ημέρες που θα ανοίξουν τα σχολεία -με το εκ περιτροπής σύστημα που θα λειτουργήσει 13 ημέρες- δεν πρόκειται να τηρηθεί ούτε να γίνει. Εκείνο που πρέπει να παραδεχθεί το Υπουργείο Παιδείας είναι ότι απέτυχε παταγωδώς με το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αντί να ανοίξουν τα σχολεία για όλους, θα έπρεπε να εγκύψουν στο θέμα αυτό, να επιμορφωθούν και να αποκτήσουν εμπειρία, όχι μόνο τεχνική, αλλά και εκπαιδευτική, γιατί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα πρέπει να είναι ένα από τα μαθησιακά εργαλεία ολόχρονα.