Έχασαν και οι λέξεις την έννοιά τους… «Κεντρώος» ο Αναστασιάδης!

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης συνομιλεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα (Δεν εικονίζεται) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στην Ελούντα της Κρήτης, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018. Με τη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η οποια βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκίνησαν οι εργασίες της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στην Ελούντα. Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ αντί να οικοδομήσει σε πνεύμα συναίνεσης και κοινής συστράτευσης, επιλέγει το δρόμο της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης. Παράδειγμα, το θέμα με τις εγγυήσεις δανείων, τα ζητήματα Παιδείας, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία κ.λπ. Αντί να αναγνωρίσουν προβλήματα και να δώσουν λύσεις, είτε εκβιάζουν είτε ωραιοποιούν τα πράγματα σε σημείο που νιώθουν ότι όλα κυλούν ρολόι και δεν χρειάζεται αντιπολίτευση! Εκείνο που τους νοιάζει είναι η επικοινωνιακή τους εικόνα και όχι η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφτασε στο σημείο να δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφ. «Πολίτης» ότι «πάντα ήταν άνθρωπος του κέντρου» και ότι ουδέποτε ήταν της σχολής των φιλελεύθερων, όπως εκφράζονται είτε από τον Ντόναλντ Τραμπ, είτε από τον Μπόρις Τζόνσον, είτε από τον Μπολσονάρο, είτε από τον όποιον εκφραστή του άκρατου φιλελευθερισμού. «Υπήρξα», είπε, «σε όλη μου τη ζωή ένας άνθρωπος του κέντρου».

Πραγματικά με την αναφορά αυτή του Προέδρου Αναστασιάδη διερωτόμαστε εάν και οι λέξεις έχουν χάσει την έννοιά τους…

Ο πολιτικός χώρος του «κέντρου» και της σοσιαλδημοκρατίας κινήθηκε τα τελευταία χρόνια προς τα δεξιά, αλλά ο κ. Αναστασιάδης ουδέποτε μετακινήθηκε από τη δεξιά και συντηρητική του πολιτική. Στην Ευρώπη παραμένει ιδεολογικά αγκυλωμένος και πιστός στις πολιτικές του ΕΛΚ.

Βέβαια, στη συνέχεια της συνέντευξής του διέψευσε τον ίδιό του τον εαυτό! Συνεχίζοντας την απάντησή του στον «Πολίτη», αναφέρει: «Το να πιστεύεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι στην κρατική είναι για μένα το σημαντικότερο και αποδεικνύεται κάθε μέρα… Όπου επιχείρησε το κράτος μέσω ημικρατικών ή ελεγχόμενων από το κράτος επιχειρήσεων υπήρξε χρεοκοπία».

Πάντως, ο παραδοσιακός κεντρώος χώρος στην Κύπρο ήταν υπέρ της μεικτής οικονομίας, υπέρ των δημοσίων οργανισμών. Γι’ αυτή την αναφορά του Προέδρου αναμέναμε κάποια αντίδραση από πλευράς των κεντρώων κομμάτων, γεγονός που δεν υπήρξε και προκαλεί ερωτηματικά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει «κεντρώος» σε όλη του τη ζωή, ενώ κατά πολιτικούς περιόδους υπερασπίστηκε τα ακραία και εθνικιστικά στοιχεία. Υπερασπίστηκε τους ανθρώπους της ΕΟΚΑ Β, που όχι μόνο δεν ήταν κεντρώοι ή δεξιοί, αλλά φασίστες και προδότες.

Είναι ο «κεντρώος» Αναστασιάδης που ξεπούλησε το Συνεργατισμό, ο οποίος οικοδομήθηκε από τον απλό άνθρωπο και στηρίχθηκε, εκτός από την Αριστερά, και από το χώρο του κέντρου.

Πάντως, ως «κεντρώος» ο κ. Αναστασιάδης  μας κούρεψε και ως «κεντρώος» μας «ξυρίζει» και ιδεολογικά…

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News