ΕΔΕΚ: Κορύφωση της εσωστρέφειας

Οι παραιτήσεις του αναπληρωτή, των δύο αντιπροέδρων, του οργανωτικού, του Π.Γ. και της Κ.Ε. θα ζητηθούν σήμερα στο Π.Γ.

ο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών της Κύπρου τελεί σε κατάσταση σοκ. Η παραίτηση του Γιαννάκη Ομήρου από την προεδρία της ΕΔΕΚ, πόστο που κατείχε από τον Ιούλιο του 2001, αιφνιδίασε τους πάντες -πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων. Αιφνιδιάστηκαν ακόμα και οι πιο στενοί του συνεργάτες, αν και αυτοί γνώριζαν πως το κλίμα έγινε πολύ βαρύ το τελευταίο διάστημα για τον κ. Ομήρου. Η παραίτηση Ομήρου επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνώριζαν: Η μετωπική σύγκρουση στην ΕΔΕΚ δεν θα αργήσει. Και θα αρχίσει από σήμερα.

Οπως πληροφορούμαστε, στη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ο Γραμματέας της Κ.Ε., Χρυσός Τουλούπης, θα εισηγηθεί τις παραιτήσεις και του αναπληρωτή προέδρου, των δύο αντιπροέδρων και του οργανωτικού -τελεί ήδη υπό παραίτηση- όπως επίσης και του Π.Γ. και της Κ.Ε. Από την άλλη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΕΔΕΚ θα ζητήσει από τον κ. Ομήρου να ανακαλέσει και να παραμείνει στη θέση του προκηρύσσοντας εκλογικό συνέδριο.

Τα φίλια πυρά και η πίεση που του ασκείτο για διάφορα ζητήματα -από τις προεδρικές του 2013, τις ευρωεκλογές του 2014, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο ΣΑΠΑ, την αναπληρωματική εκλογή δημάρχου Πάφου- έκαναν το κλίμα δυσβάσταχτο για τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ.

Το είπε, εξάλλου, ο ίδιος στην επιστολή του στους συναγωνιστές του στο Π.Γ.: το κλίμα είναι «νοσηρό», κάποιοι «μεθόδευαν» την παραίτησή του, επιλέγοντας να «ναρκοθετήσουν» την προοπτική του κόμματος. «Ο Γιαννάκης Ομήρου πήρε μία γενναία πολιτική απόφαση. Επέλεξε την αξιοπρεπή οδό. Τον υπέσκαπταν και το ένιωθε, το ήξερε. Ηθελε να προστατεύσει την αξιοπρέπειά του», έλεγε στην εφημερίδα μας στενός του συνεργάτης, ο οποίος παρά τις επίμονες προσπάθειές μας δεν θέλησε να κατονομάσει αυτούς που «εδώ και καιρό ροκάνιζαν την καρέκλα του», όπως κατήγγειλε χθες, σε μία τηλεοπτική παρέμβασή της η βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ρούλα Μαυρονικόλα. Δεν θέλησε ακόμα να πει συγκεκριμένα γεγονότα, ωστόσο τα τελευταία γεγονότα στην Πάφο «έδωσαν τη χαριστική βολή», έλεγε στέλεχος της ΕΔΕΚ στην εφημερίδα μας.

Η απόφαση Ομήρου είναι οριστική και αμετάκλητη. Ο ίδιος στην επιστολή του κάνει λόγο για προσπάθεια μετατροπής του σε πρόεδρο «υπό προθεσμία» και τελούντα «υπό καθεστώς περιορισμού» και για αυτό κατηγορεί ευθέως τον τελούντα σε παραίτηση οργανωτικό γραμματέα, Γιάννη Ευσταθίου, ο οποίος με επιστολή του, ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου, περιέγραφε στον πρόεδρο μία κατάσταση προβληματική, ενώ εξέφραζε την εκτίμηση ότι η ηγεσία του κόμματος «υποδεικνύει υπόγεια» ότι «για όλα την ευθύνη έχει ο πρόεδρος».

Ο κ. Ευσταθίου ζητούσε παράλληλα από τον κ. Ομήρου να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας στις εκλογές του 2016 και να μην είναι υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος στο επόμενο τακτικό συνέδριο, ενώ ζητούσε επίσης να συζητηθούν οι προτάσεις αυτές στα συλλογικά όργανα, ενώπιον των οποίων ο κ. Ομήρου θα ανακοίνωνε τις προθέσεις ή αποφάσεις του. «Τυχόν εκδήλωση πρόθεσής μου να μην διεκδικήσω την προεδρία στο επόμενο συνέδριο θα ήταν άκρως ζημιογόνα, αφού το Κίνημα θα παρουσιαζόταν ως διαθέτοντα πρόεδρο “υπό προθεσμία”», απαντά ο κ. Ομήρου, ενώ τυχόν εξαγγελία πρόθεσης μη διεκδίκησης βουλευτικής έδρας στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας θα τραυμάτιζε περαιτέρω την εικόνα του κινήματος, «αφού ο πρόεδρός του θα παρουσιαζόταν ως τελών υπό καθεστώς “περιορισμού”».

Ο Γ. Ομήρου υπενθυμίζει πως, μετά τις ευρωεκλογές, είχε τονίσει με έμφαση ότι δεν «είμαι γαντζωμένος σε καμιά καρέκλα και ότι η πολιτική μου διαδρομή το επιβεβαιώνει. Ανέφερα επίσης ότι ο λόγος παραμονής μου στην προεδρία του Κινήματος, είναι η σφυρηλάτηση της συλλογικότητας και της ομοψυχίας, μακριά από λογικές προσωπικών στρατηγικών και διχαστικού κλίματος. Παρά τα όσα διαδραματίστηκαν στις προεδρικές εκλογές, με την ανεπίτρεπτη δημιουργία κλίματος που οδήγησε το Κίνημα σε αυτοαναίρεση του ρόλου του στην πολιτική ζωή αλλά και στις ευρωεκλογές, με την εκδηλωθείσα αδυναμία συγκρότησης ενός ισχυρού ψηφοδελτίου.

Για όλα αυτά υπάρχουν ασφαλώς ευθύνες. Απέφυγα, λανθασμένα ίσως, να εγείρω τα θέματα αυτά προς συζήτηση με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση της συνοχής του Κινήματος». Στην πολιτική και αγωνιστική κονίστρα, δεν βρέθηκε «από το πουθενά», τονίζει και ούτε υπήρξε πολιτικός «καριέρας», παρά τη μακρά πολιτική του διαδρομή. Επικαλούμενος την πορεία και ιστορία του στην ΕΔΕΚ για την οποία είναι περήφανος, σημειώνει πως θα ήταν «ωστόσο ανάξιος αυτής της διαδρομής, αν επέτρεπα στον εαυτό μου να συνδράμει σε μια διαδικασία εσωτερικών τριβών και διχασμού.

Αυτά που ψηλαφώ τους τελευταίους μήνες με τη μορφή των ψιθύρων, των προσωπικών στρατηγικών και της υπόγειας υπονόμευσης δεν θα τα τροφοδοτήσω. Ούτε θα γίνω συναυτουργός στη συνέχισή τους. Σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα η παρουσία μου στην προεδρία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, είτε να διευκολύνει είτε να συντηρήσει ένα τέτοιο νοσηρό κλίμα. Αφιέρωσα μεγάλο μέρος της ζωής μου στους εθνικούς, δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες της ΕΔΕΚ και του λαού μας, με αφοσίωση, εντιμότητα και αξιοπρέπεια.

Η προσφορά αυτή μου επιβάλλει να ενεργήσω και σήμερα για την προστασία του Κινήματος. Αλλά και για τη διαφύλαξη της πολιτικής και προσωπικής μου αξιοπρέπειας. Την ευθύνη για τη συνέχεια ας αναλάβουν όσοι επέλεξαν τον ολισθηρό δρόμο να ναρκοθετήσουν την πορεία και την προοπτική ενός ιστορικού και τιμημένου κόμματος», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ομήρου. Η διευρυμένη Ε.Ε. της ΕΔΕΚ Πάφου κάλεσε χθες βράδυ τον κ. Ομήρου να αναθεωρήσει την απόφασή του, παραμένοντας στο τιμόνι της ΕΔΕΚ και καλεί μέλη, οπαδούς και φίλους σε εκδήλωση συμπαράστασης το ερχόμενο Σάββατο.

Πιθανοί ανθυποψήφιοι Σιζόπουλου

Στο άκουσμα της παραίτησης Ομήρου, το κομματικό παρασκήνιο πήρε φωτιά: δύο οι πιθανοί ανθυποψήφιοι του κ. Μαρίνου Σιζόπουλου στη διεκδίκηση της προεδρίας της ΕΔΕΚ. Ο συμπολίτης του, βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης και ο βουλευτής Αμμοχώστου, Γιώργος Βαρνάβας. «Κωστής και Γιάννης Ευσταθίου δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με κάποιον από τους διεκδικητές, έχουν τη δική τους ατζέντα», έλεγε στη «Χ» κομματική πηγή.

Η Ρούλα Μαυρονικόλα, έλεγε η ίδια πηγή, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της παραμονής Ομήρου, ενώ εσπευσμένα έρχεται στην Κύπρο από Βρυξέλλες ο Δ. Παπαδάκης διεκδικώντας «πιο αναβαθμισμένο ρόλο». Γιατί αιφνιδίασε ο Γ. Ομήρου, ρωτήσαμε. «Γιατί θα του χρέωναν όλες τις ήττες και όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την ΕΔΕΚ, ενώ τώρα υποχρεωτικά θα επωμιστούν μερικές και κάποιοι άλλοι. Οπως για παράδειγμα, στις επόμενες εκλογές θα οδηγήσει το κόμμα η διάδοχος κατάσταση και ως εκ τούτου αυτή θα υποστεί τη φθορά και τις συνέπειες».

Αιφνιδιάστηκαν άπαντες

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν τα πλείστα -αν όχι όλα- ηγετικά στελέχη της ΕΔΕΚ με το άκουσμα της είδησης για παραίτηση τού κ. Ομήρου. «Αιφνιδιασμός πρωτόγνωρος για μένα», ήταν τα πρώτα λόγια του αναπληρωτή προέδρου Μαρίνου Σιζόπουλου. Μίλησε για «κενό» που αφήνει η αποχώρηση Ομήρου, καθώς και για «επιπρόσθετες δυσκολίες για το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών».

Την ίδια έκπληξη εξέφρασαν και άλλα ηγετικά στελέχη της ΕΔΕΚ, ενώ ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδάκης μίλησε για «κεραυνό εν αιθρία». Επιστρέφει δε εσπευσμένα στην Κύπρο από το Στρασβούργο για να παραστεί στη σημερινή συνεδρία του Π.Γ. Της παραίτησης Ομήρου ακολούθησε η παραίτηση τού στενού του συνεργάτη, Τάσου Γιασεμίδη, από τα πόστα που κατείχε (Γραμματεία, Π.Γ., Κ.Ε.). Ισχύει, αν γίνει αποδεκτή, η συμμετοχή του ως εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ στην ομάδα εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε για τη διαπραγμάτευση των νομοσχεδίων του πλαισίου.

Μαρία Φράγκου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy