Εδώ και τώρα νομοσχέδιο για ΓεΣΥ

Τις προτάσεις του ΑΚΕΛ στην Υγεία παρουσίασε ο Α. Κυπριανού

Η Αριστερά έχει ευθύνη και υποχρέωση να αντισταθεί στις πολιτικές που μετατρέπουν το δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή σε προνόμιο ή ακόμα και πολυτέλεια για τους λίγους, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Εχουμε υποχρέωση, τόνισε, να προστατέψουμε το ανθρώπινο δικαίωμα της υγείας.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο θέμα της υγείας, Α. Κυπριανού τάχθηκε εκ νέου κατά της εισαγωγής ενός πολυασφαλιστικού συστήματος υγείας, διότι αυτό θα συνεπάγεται την αύξηση του κόστους για τον φορολογούμενο κατά 300 – 350 εκατομμύρια ευρώ και τη δημιουργία ασθενών πολλαπλών ταχυτήτων. Επέκρινε παράλληλα την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε το ΓεΣΥ που είχε παρουσιάσει το 2012 η κυβέρνηση Χριστόφια με αποτέλεσμα η εφαρμογή του νέου Σχεδίου Υγείας να καθυστερήσει τρία ολόκληρα χρόνια.

Ανέφερε δε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε το ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «μας υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει το νομοσχέδιο του 2012». «Εμείς αναμένουμε να δούμε και θα κρίνουμε», σημείωσε. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε επιπρόσθετα ότι το ΑΚΕΛ δεν διαφωνεί «από ιδιοτροπία» για το πολυασφαλιστικό σχέδιο υγείας, αλλά για δύο λόγους:

1. Θα αυξηθούν κατακόρυφα τα κόστη του ΓεΣΥ, με υπολογιζόμενη αύξηση 30%-35% τα οποία θα επιβαρυνθεί ο κόσμος.

2. Θα δημιουργήσουμε ασθενείς πολλαπλών ταχυτήτων. Η υγεία, διεμήνυσε ο Α. Κυπριανού, είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο ένα κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες του και, όπως είπε, η παροχή υγείας πρέπει να παρέχεται στη βάση ενός συνολικού κοινωνικού σχεδιασμού.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ είναι η άμεση κατάθεση και ψήφιση εκσυγχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί, και ομόφωνα ψηφιστεί το 2001 με ευρύτατη κοινωνική συναίνεση, ανεξαρτησία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για να διασφαλίζεται η χρηστή διοίκηση, η διάκριση εξουσιών και η θωράκιση από πολιτικές παρεμβάσεις στη διαχείριση του ταμείου και από φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς.

Το ΑΚΕΛ εισηγείται ακόμη μεταξύ άλλων την επαναφορά της χρηματοδότησης της Υγείας τουλάχιστον στα επίπεδα που τα είχε παραλάβει με εξαίρεση το κονδύλι αποστολής ασθενών στο εξωτερικό. Τα τέλη που εισπράττονται από συμπληρωμές στα δημόσια νοσηλευτήρια και τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων να επενδύονται πίσω στη δημόσια υγεία.

Πολύ σημαντική για το ΑΚΕΛ είναι και η δημιουργία ενός ισχυρού και ανεξάρτητου τμήματος στο Υπουργείο Υγείας, κάτω από το οποίο θα είναι ενταγμένα όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια όπως και η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων (διοικητική, οικονομική και επιστημονική).

Η εφαρμογή δομής στα νοσηλευτήρια, ξεπάγωμα θέσεων, αποκατάσταση εκτάκτου προσωπικού και άμεση πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων, παροχή νέων εγκεκριμένων, εξειδικευμένων φαρμακευτικών προϊόντων στη βάση σύγχρονων επιστημονικά πρωτοκόλλων όπως και η δημιουργία νέων κλινικών (νευρολογίας, ρευματολογίας, λοιμώδη, ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία, τραύμα, νευροακτινολογία, επεμβατική ακτινολογία, πλήρους μεταμοσχευτικού και ακτινοθεραπευτικών κέντρων στα νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού) είναι επίσης ανάμεσα στις εισηγήσεις.

Το ΑΚΕΛ συστήνει επίσης τη λήψη άμεσων μέτρων για να μειωθούν οι λίστες αναμονής. Συγκεκριμένα προτείνει: τα περιστατικά να κατατάσσονται σύμφωνα με το βαθμό προτεραιότητάς τους, τακτική επικαιροποίηση των λιστών, δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος λιστών αναμονής, τακτική επανεξέταση των ασθενών από τους θεράποντες ιατρούς τους.

Η τοποθέτηση κλινικών φαρμακοποιών στα νοσοκομεία, η εφαρμογή ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής πολιτικής για τους επαγγελματίες υγείας, η εισαγωγή του θεσμού έρευνας στα νοσοκομεία καθώς και η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου -εσωτερικών και εξωτερικών- για χρηστή διοίκηση αλλά και αποφυγή παρατυπιών βρίσκονται στη λίστα με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ.

Δίπλα στους αγώνες των νοσηλευτών το ΑΚΕΛ για καλύτερες μέρες στην Υγεία

Tο ΑΚΕΛ εκφράζει την εκτίμηση και το σεβασμό προς το έργο που επιτελούν οι νοσηλευτές ανά το παγκόσμιο.

Το σύνθημα: «Νοσηλευτές: Δύναμη για Αλλαγή: Βελτίωση της Ανθεκτικότητας του Συστήματος Υγείας» που έχει δοθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών καταδεικνύει τη σημασία που δίνεται στην ανάγκη για ενδυνάμωση του συστήματος Υγείας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι συνεργασία των νοσηλευτών με τους πολίτες και τους ασθενείς, καθώς και με τους άλλους επαγγελματίες υγείας τους καθιστά σε θέση που να μπορούν να κατανοούν τις ανθρώπινες ανάγκες σε σχέση με τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Ως ΑΚΕΛ, επισημαίνεται, έχουμε τονίσει την ανάγκη για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα κρατικά νοσηλευτήρια με επαρκή χρηματοδότηση, σωστή στελέχωση, σωστή οργανωτική δομή, ισότιμη κατανομή των δαπανών και ισορροπημένη κατανομή πόρων. Υποστηρίζουμε, τονίζεται, τη σωστή αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων και παράλληλη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τους ανά τον κόσμο νοσηλευτές και εκφράζει την εκτίμησή του για τη συνεχή και επαγγελματική αφοσίωσή τους στην παροχή υπηρεσιών και φροντίδας Υγείας προς τον άνθρωπο και την κοινωνία. Δηλώνει επιπρόσθετα πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους νοσηλευτές και το νοσηλευτικό έργο στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που τους αφορούν. Τέλος, το κόμμα εύχεται υγεία και ευόδωση των προσδοκιών σε όλους τους νοσηλευτές/τριες.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy