Εφεδρεία, Υπουργοί Άμυνας, ρουσφέτι και κομματική πελατεία

67
Του Νεόφυτου Νεοφύτου
Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για την εφεδρεία, επιβεβαιώνουν και το επίπεδο της δημόσιας συζήτησης. Ένα επίπεδο κουτσομπολίστικο που απέχει πολύ από μια σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση που θα έπρεπε να είχε γίνει για το θέμα.
Έχουν υπάρξει διαρροές από το περιεχόμενο της έκθεσης -εκείνοι που κατέχουν την έκθεση και τα στοιχεία είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία και το Υπουργείο Άμυνας- και ξεκίνησαν τα «κουτσομπολιά». Έγινε λόγος για εκπρόσωπο Τύπου πολιτικού κόμματος που δεν υπηρέτησε την εφεδρεία και αρχίσαμε να ψάχνουμε ποιος είναι αυτός. Είδαμε και σόου με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΚΟ, κ. Άθω Αντωνιάδη, να παρουσιάζεται μαζί με το στρατιωτικό του σακίδιο σε τηλεοπτικό στούντιο για να πείσει -που δεν έπεισε- ότι υπηρέτησε κανονικά την εφεδρεία. Ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δ. Δημητρίου, παραδέχθηκε ότι δεν υπηρέτησε στην εφεδρεία και μας είπε ότι δεν γνώριζε ότι είχε τέτοια νομική υποχρέωση!
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί άλλοι πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι που δεν υπηρέτησαν την εφεδρεία τους. Υπάρχουν εκατοντάδες επώνυμοι και επιφανείς παράγοντες, οι οποίοι ενώ διακηρύττουν περηφάνια στις εθνικές επετείους, δεν υπηρέτησαν την εφεδρεία τους. Υπάρχουν και δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν απαλλαχθεί εντελώς από την εφεδρεία και δεν έδωσαν το «παρών» τους ούτε σε μια άσκηση της Εθνικής Φρουράς. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί άλλοι πολίτες, οι οποίοι δεν «εντοπίστηκαν» από τα συστήματα της Εθνικής Φρουράς!
Εάν πραγματικά θέλουμε να κοιτάξουμε το δάσος και όχι το δέντρο, θα πρέπει να στρέψουμε τα βλέμματά μας στο Υπουργείο Άμυνας. Είναι ένα υπουργείο στο οποίο ήθελαν όλοι να γίνουν υπουργοί και όπως λέμε στα κυπριακά, ήταν η «μάνα» του ρουσφετιού και της κομματικής πελατείας. Υπενθυμίζω πόσες και πόσες καταγγελίες είχαν γίνει εναντίον συγκεκριμένων Υπουργών Άμυνας για βολέματα ημετέρων. Όλες λοιπόν αυτές οι απαλλαγές από την εφεδρεία, όπως και μετακινήσεις και τοποθετήσεις στρατιωτών, όπως μετακινήσεις και προαγωγές αξιωματικών, είναι προϊόν κομματοκρατίας και ρουσφετιού, διασυνδέσεων και κουμπαροκρατίας. Το πρόβλημα είναι εκεί και συνεχίζει και δεν πρόκειται να επιλυθεί ούτε από τον νυν Υπ. Άμυνας ούτε με αυτή την κυβέρνηση, οι οποίοι δεν έχουν δώσει δείγματα αξιοκρατίας και πάταξης του ρουσφετιού. Αντίθετα…