Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός ηγέτης του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας

516

Απεβίωσε, μετά από αρκετό διάστημα νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας. Ο ιστορικός ηγέτης του ΑΚΕΛ, ο οποίος χαίρει εκτίμησης και αγάπης όχι μόνο από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, αλλά και από την ευρύτερη κυπριακή κοινωνία. Ο Δ. Χριστόφιας ήταν προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και από χθες δεκάδες συλλυπητήρια μηνύματα άρχισαν να καταφθάνουν στα γραφεία του ΑΚΕΛ και στην οικογένειά του.

Η Γραμματεία της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συνεδρίασε χθες εκτάκτως και σε συνεννόηση με την οικογένειά του αναμένεται σήμερα να αποφασίσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την κηδεία. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, όπως και η «Χαραυγή» και ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα, εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Έλση Χριστόφια και σε όλη του την οικογένεια.

 

Αφιερωμένο στον Δ. Χριστόφια το 32ο Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ

Το οικοδόμημα της ΕΔΟΝ, που ο Δημήτρης Χριστόφιας υπηρέτησε για τόσα χρόνια και από τη θέση του Γενικού Γραμματέα, πενθεί μαζί με ολόκληρο τον λαό. Η ΕΔΟΝ ευχαριστεί τον Δ. Χριστόφια για όλα όσα προσέφερε και θα τον έχει για πάντα -τη ζωή και τη δράση του- φάρο και καθοδηγητή. Το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ αποφάσισε όπως αφιερώσει το επερχόμενο 32ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στον Δημήτρη Χριστόφια, ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συγκάλεσε για σήμερα, 22 Ιουνίου, στις 10:15 π.μ., στο Προεδρικό Μέγαρο έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το θέμα της κηδείας και της ταφής του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια για τον θάνατο του Δ. Χριστόφια. Θλίψη και συλλυπητήρια εξέφρασαν και οργανωμένοι φορείς, τοπικές αρχές και πολλοί εκτιμητές του έργου του.

 

 

 

Αλ. Τσίπρας: Μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς

 

O Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρει σε ανάρτησή του ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ένας γνήσιος ηγέτης του κυπριακού λαού, ένας μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς, πάντοτε μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και την ειρηνική συμβίωση όλου του κυπριακού λαού. Το σπουδαίο έργο του, αναφέρει, θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον.

Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Δ. Χριστόφια εξέφρασε και το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε διεθνιστής και στάθηκε στο πλευρό της πάλης του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος.

 

 

 

Βιογραφικό Σημείωμα

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

 

 

Γεννήθηκε στο Κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας στις 29 του Αυγούστου 1946 από εργατική οικογένεια.

Με το Λαϊκό Κίνημα ήρθε σε επαφή από πολύ μικρός. Ο πατέρας του ήταν δραστήριο μέλος της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ και δίπλα του έζησε τη δύσκολη περίοδο του 1955-59. Ήταν πωλητής της «Χαραυγής» από το 1957 ως το 1963. Το 1964 αποφοίτησε από το Εμπορικό Λύκειο Νεοκλέους στη Λευκωσία.

Σε ηλικία 14 χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (Π.Ε.Ο.Μ.), της οποίας υπήρξε δραστήριο στέλεχος.

Το καλοκαίρι του 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (Π.Ε.Ο.), της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Δ.Ο.Ν.) και του τοπικού Αθλητικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Δικώμου και το 1966 εκλέγεται Γραμματέας του ίδιου Συλλόγου και το 1967 Γραμματέας της ΕΔΟΝ Δικώμου. Τον Μάη του 1969 στο Ε’ Συνέδριο της ΕΔΟΝ εκλέχθηκε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Το καλοκαίρι του 1969, με απόφαση του κόμματος, πήγε στη Μόσχα για σπουδές. Αφού ολοκλήρωσε τη διετή φοίτησή του στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών, μεταπήδησε στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης από την οποία αποφοίτησε ως διδάκτωρ (PhD) ιστορικών επιστημών.

Στη Μόσχα γνωρίστηκε με την Έλση Χηράτου, την οποία παντρεύτηκε το καλοκαίρι του 1972. Μαζί απέκτησαν δύο θυγατέρες, τη Μαριάννα και τη Χριστίνα και ένα γιο, τον Χρίστο.

Στην Κύπρο επέστρεψε τον Απρίλη του 1974. Μέχρι τον Ιούλη του 1974 ζούσε με την οικογένειά του στο Κάτω Δίκωμο.

Στις 26 του Μάη 1974 εκλέχθηκε ως Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ και στις 18 του Σεπτέμβρη του 1977 ως Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, θέση που κατείχε μέχρι το 1987. Στην ΕΔΟΝ απέκτησε πλούσιες εμπειρίες στους τομείς της οργάνωσης και της καθοδήγησης.

Τον Μάη του 1976 εκλέχθηκε ως μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Τον Μάη του 1978 εκλέγεται ως αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και το 1982 στο 15ο Συνέδριο του κόμματος εκλέγεται ως τακτικό μέλος της Κ.Ε. Τον Ιούλη του 1986 εκλέχθηκε ως αναπληρωματικό μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. και μετά το 16ο Συνέδριο του κόμματος ως πλήρες μέλος του Π.Γ. Από τις αρχές του 1987 παρακολουθούσε τις συνεδρίες της Γραμματείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και αργότερα τον ίδιο χρόνο εκλέγεται ως πλήρες μέλος της Κεντρικής Γραμματείας.

Με το θάνατο του αείμνηστου Εζεκία Παπαϊωάννου (10/4/1988), ορίζεται από το Π.Γ. του Κόμματος ως προσωρινός Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Στις 22 του Απρίλη 1988 ο Δημήτρης Χριστόφιας εκλέγεται από την Ολομέλεια της Κ.Ε. ως ο νέος Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές μέχρι τον Γενάρη του 2009.

Κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1991 εκλέγεται ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (βουλευτής Κερύνειας) και επανεκλέγεται στις εκλογές του 1996, του 2001 και του 2006. Στις 7 του Ιούνη 2001 εκλέγεται ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την 1η Ιουνίου 2006 επανεξελέγη ως Πρόεδρος του Σώματος, αξίωμα που διατήρησε μέχρι την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, στις 24 Φεβρουαρίου 2008.

Η κυβέρνηση Χριστόφια ανέλαβε καθήκοντα στις 28 Φεβρουαρίου του 2008, δηλώνοντας τα ακόλουθα στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ίδια ημέρα:

«Ο στόχος της προεδρίας μας είναι να πετύχουμε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Λύση που να καθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας από ξένες δυνάμεις. Λύση που να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

 

Τιμητικές διακρίσεις

Έχει αναγορευθεί ως επίτιμος διδάκτωρ:

-του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

-του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Μόσχας

-του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Περούτζια

-του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών

-της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

-της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

-της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μαριούπολης (Ουκρανία).

Επιπρόσθετα, έχει τιμηθεί με το Ανώτατο Παράσημο του Πατριαρχείου Κιλικίας στη Βηρυτό από τον Πατριάρχη Κιλικίας Αράμ Α’.

Παρασημοφορήθηκε με το Ανώτατο Παράσημο της Δημοκρατίας της Σερβίας από τον Πρόεδρο της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.