Εγγυήσεις €70. εκατ. για ένταξη κλινικών στο ΓεΣΥ

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΟΑΥ, θα εκφράσουν ενδιαφέρον όσα νοσηλευτήρια επιθυμούν να ενταχθούν, για να μπουν σε επιμέρους διαβουλεύσεις με το καθένα ξεχωριστά και θα ακολουθήσουν την περίοδο μέχρι την 31η Μαΐου οι διαβουλεύσεις για να καθοριστούν οι επιμέρους προϋπολογισμοί για το κάθε νοσηλευτήριοΜετά το πρώτο βήμα ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο Γενικό Σύστημα Υγείας ανοίγει ο δρόμος ώστε οι ενδιαφερόμενες πλευρές να μπουν στα βαθιά με κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις μεταξύ ΟΑΥ και κλινικαρχών. Σημαντική ώθηση στην προχθεσινή απόφαση του ΠΑΣΙΝ να υιοθετήσει κατ’ αρχήν το Μνημόνιο Συνεργασίας έδωσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη να προσφέρει ως κρατικές εγγυήσεις επιπρόσθετα 70 εκατομμύρια ευρώ. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν επαφές μεταξύ του ΟΑΥ και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΙΝ για τη διασαφήνιση κάποιων ζητημάτων τεχνικής, κυρίως, φύσης που απασχολούν τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η διαβούλευση με έκαστο νοσηλευτήριο ξεχωριστά. Από κει και πέρα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΟΑΥ, θα εκφράσουν ενδιαφέρον όσα νοσηλευτήρια επιθυμούν για να μπουν σε επιμέρους διαβουλεύσεις για το καθένα ξεχωριστά και θα ακολουθήσουν την περίοδο μέχρι την 31η Μαΐου οι διαβουλεύσεις για να καθοριστούν οι επιμέρους προϋπολογισμοί για το κάθε νοσηλευτήριο.

Γεγονός η ένταξη του «Mediterranean»

Ήδη ο ΟΑΥ έχει αρχίσει την προεργασία του καθώς και συζητήσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Όπως δήλωσε χθες ο διευθυντής του Οργανισμού, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, η ένταξη του μεγάλου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου της Λεμεσού «Mediterranean» στο ΓεΣΥ είναι γεγονός και αναμένεται να υπογραφεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος ώστε να αρχίσουν άμεσα διαβουλεύσεις. Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι το μνημόνιο αποτελεί μια αρκετά καλή βάση και ικανοποιεί τα περισσότερα από τα αιτήματα που είχε θέσει ο ΠΑΣΙΝ, χωρίς όμως να αφήνει εκτεθειμένο τον ΟΑΥ και να δημιουργεί κίνδυνο επιπλοκών στο ΓεΣΥ, μέσω του Προϋπολογισμού. Αναφερόμενος στην ανησυχία που εκφράστηκε από τα μέλη του ΠΑΣΙΝ αναφορικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, μέσω της τήρησης των συμφωνηθέντων, χαρακτήρισε το αίτημά τους κατανοητό και επανέλαβε την ήδη εκφρασθείσα θέση της κυβέρνησης ότι «και η δική μας πρόθεση είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα παραμείνουν βιώσιμοι και υγιείς οργανισμοί και σε περιβάλλον ΓεΣΥ». Συνεχίζοντας δήλωσε πως «για να καθησυχαστεί αυτή τους η ανησυχία και για να επαναβεβαιώσουμε την πολιτική βούληση που έχουμε ως κυβέρνηση, το μνημόνιο ανάμεσα στον ΠΑΣΙΝ και τον ΟΑΥ θα συνυπογραφεί και από εμένα. Οι όροι του μνημονίου θα ενσωματωθούν στη συνέχεια υπό μορφή συμβολαίου, το οποίο θα υπογράψει ο ΟΑΥ με έκαστο ιδιωτικό νοσηλευτήριο που θα επιλέξει να ενταχθεί στο Σύστημα».

Με συμβόλαια διασφαλίζεται η βιωσιμότητα

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι εξετάζονται και ορισμένα άλλα σενάρια, που μπορούν να διασφαλίσουν περαιτέρω την τήρηση των συμφωνηθέντων και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, για τα οποία δεν θέλησε να επεκταθεί προς το παρόν. Σε σχέση με τις εγγυήσεις, ο κ. Ιωάννου είπε πως ως πολιτικός προϊστάμενος θα υπογράψει το μνημόνιο. Επίσης οι όροι του μνημονίου θα ενσωματωθούν σε συμβόλαια που θα υπογραφούν μεταξύ ΟΑΥ και έκαστου νοσηλευτηρίου. Πιθανή μη τήρηση των όρων του συμβολαίου δίνει το δικαίωμα στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο να προσφύγει στη δικαιοσύνη και ανάλογα να δικαιωθεί ή όχι. Άρα και μέσω των συμβολαίων θα παρέχεται η απαραίτητη εγγύηση

Ελένη Κωνσταντίνου

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.