Έγκλημα καλά σχεδιασμένο από το ΥΠΟΙΚ η κατάρρευση του Συνεργατισμού

Eκμαίευαν παρέμβαση ΕΕ, εκφόβιζαν τα κόμματα, παραπλανούσαν τους πάντεςΒαρύτατες ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, καθώς και σε στενούς του συνεργάτες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού απέδωσε χθες ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Μάλιστα ανέφερε ότι οι αρμόδιοι, οι οποίοι ανέλαβαν τη διαχείριση του Συνεργατισμού μετά το 2013, «εξανέμισαν τα λεφτά των φορολογούμενων», προσθέτοντας ότι «οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες».

Ο Οδ. Μιχαηλίδης, ο οποίος ήταν «χείμαρρος», αποκάλυψε ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του Χ. Γεωργιάδη και του προϊστάμενου της Μονάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών, Διονύση Διονυσίου, με βάση την οποία το Υπουργείο επιδίωκε να εκμαιεύσει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Εποπτικών Αρχών, προκειμένου να επισπευσθεί η συγχώνευση των ΣΠΙ και η ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής. Μάλιστα σε ένα από τα έγγραφα ο Δ. Διονυσίου φέρεται να εισηγήθηκε στον Χ. Γεωργιάδη να προχωρήσουν σε «εκούσια παραβίαση» της συμφωνίας με την ΕΕ, ώστε να προκαλέσουν την αντίδρασή της και να «επιβληθεί» εκ των έξω η συγχώνευση των ΣΠΙ και η επίσπευση της ιδιωτικοποίησης. Επίσης σε άλλα σημειώματα φαίνεται ότι το Υπουργείο όχι μόνο γνώριζε, αλλά και ευνοούσε «ελεγχόμενη εκροή καταθέσεων»! Μάλιστα με βάση τα όσα ανέφερε ο Οδ. Μιχαηλίδης, το Υπουργείο είχε σχεδιάσει ακόμη και την επικοινωνιακή πολιτική την οποία θα ακολουθούσε, ώστε να εξωθήσει τα πράγματα στη συγχώνευση των ΣΠΙ και την επίσπευση της ιδιωτικοποίησης, φορτώνοντας τις ευθύνες αλλού. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Οδ. Μιχαηλίδης, την ίδια χρονική περίοδο που τεκταίνονταν τα πιο πάνω είχαν κατατεθεί στη Βουλή δύο προτάσεις νόμου. Η πρώτη (από τον ΔΗΣΥ) αφορούσε τον μη έλεγχο του Συνεργατισμού από τον Γενικό Ελεγκτή και η δεύτερη (από το ΑΚΕΛ) αφορούσε τη μη διάθεση των μετοχών του κράτους, μέχρι το τέλος του 2016. Το Υπουργείο και η Επιτροπεία της ΣΚΤ, όπως είπε ο Οδ. Μιχαηλίδης, αποφάσισαν να στηρίξουν την πρόταση του ΔΗΣΥ ενώ παράλληλα το Υπουργείο δαιμονοποίησε την πρόταση του ΑΚΕΛ, εκβιάζοντας τα κόμματα ότι αν περνούσε θα προκαλείτο αντίδραση από τις Βρυξέλλες. Ουσιαστικά, όπως είπε ο Οδ. Μιχαηλίδης, το Υπουργείο ήθελε να εξωθήσει τα πράγματα στη συγχώνευση των ΣΠΙ και μετά «να τα φορτώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία και το ΑΚΕΛ».

 

Οι επόπτες προειδοποιούσαν από το 2016, αλλά ο ΥΠΟΙΚ κώφευε

Ο Οδ. Μιχαηλίδης ανέφερε ακόμη ότι οι Εποπτικές Αρχές προειδοποιούσαν από το 2016. Μάλιστα παρέθεσε στοιχεία με βάση τα οποία τον Νοέμβριο του 2016 οι Εποπτικές Αρχές προειδοποίησαν με κούρεμα των καταθέσεων, ενώ τον Ιούνιο του 2017 η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί, προειδοποίησε γραπτώς για «κρίσιμη και επείγουσα ανάγκη» νέων κεφαλαίων. Ακόμη τον Οκτώβριο του 2017 οι Εποπτικές Αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση είχε επιδεινωθεί και ζήτησαν μάλιστα την ετοιμασία σχεδίου Β.

Παρά ταύτα, όπως είπε ο Οδ. Μιχαηλίδης, «ο Υπουργός Οικονομικών κώφευε στις προειδοποιήσεις των Εποπτικών Αρχών». Μάλιστα σημείωσε ότι ο Χ. Γεωργιάδης παραπλάνησε ακόμη και το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού όπως ανέφερε το καράβι βούλιαζε αλλά ο Υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι όλα πάνε καλά.

 

Γνώριζαν από πέρσι για το έλλειμμα, μάλιστα υπολόγισαν και το ποσό

Εξεπλάγησαν μέχρι και οι Εποπτικές Αρχές από τη μη αντίδραση στον επιτόπιο έλεγχο

Το Υπουργείο Οικονομικών γνώριζε από τον Δεκέμβριο του 2017 (πολύ πριν τις προεδρικές εκλογές) για το κεφαλαιουχικό έλλειμμα στον Συνεργατισμό. Μάλιστα ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατά τη χθεσινή κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής αποκάλυψε ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) μεταξύ του Χάρη Γεωργιάδη και του ανώτατου στελέχους του Υπουργείου Οικονομικών, Διονύση Διονυσίου, με βάση την οποία το Υπουργείο φέρεται να είχε υπολογίσει ότι το έλλειμμα κυμαίνετο μεταξύ 0,5 – 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο επιτόπιος έλεγχος στον Συνεργατισμό ο οποίος πραγματοποιήθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό μετά το πιο πάνω e-mail, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018,  κατέδειξε την ανάγκη για αύξηση των προβλέψεων κατά 816 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες περί των 600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή περίπου όσα είχε υπολογίσει από προηγουμένως το Υπουργείο. Το πιο εκπληκτικό όμως το οποίο αποκάλυψε ο Οδ. Μιχαηλίδης είναι ότι το Υπουργείο και η Συνεργατική γνώριζαν από πριν, και μάλιστα με πάσα λεπτομέρεια, τις παραδοχές με βάση τις οποίες θα πραγματοποιείτο ο επιτόπιος έλεγχος, αλλά δεν αντέδρασαν. Μάλιστα είπε ότι η μη αντίδρασή τους προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στις Εποπτικές Αρχές! Επίσης, ο Οδ. Μιχαηλίδης αποκάλυψε ότι μετά τον εποπτικό έλεγχο υπήρξε τελικά αντίδραση από τον Συνεργατισμό, αλλά η Διοικήτρια Χρ. Γιωρκάτζη τούς υπενθύμισε ότι γνώριζαν από προηγουμένως για τις παραδοχές, αλλά δεν αντέδρασαν την ώρα που έπρεπε.

Διαγραφές δανείων με εντολή Χ. Γεωργιάδη

Εμπλοκή του Χ. Γεωργιάδη σε διαγραφές δανείων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Συνεργατική, αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο Γενικός Ελεγκτής, Οδ. Μιχαηλίδης. Μάλιστα είπε ότι κατέχει λίστα η οποία στάληκε από τη ΣΚΤ προς τον Υπουργό Οικονομικών, για διαγραφή δανείων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο πρόεδρος της Ερευνητικής, Γ. Αρέστη, επεσήμανε ότι πρόκειται για πολύ βαριά κατηγορία, θέση με την οποία συμφώνησε ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος είπε ότι θα παραδώσει τη λίστα στην Επιτροπή. Ο Οδ. Μιχαηλίδης αποκάλυψε ακόμη ότι ο Χ. Γεωργιάδης είχε άμεση και τακτική εμπλοκή στα τεκταινόμενα στη ΣΚΤ. Μάλιστα αναφέρθηκε σε περίπτωση που ο Χ. Γεωργιάδης κάλεσε στο γραφείο του μέλη της Επιτροπείας και τους έκανε παρατήρηση, επειδή διέρρευσε μία πληροφορία προς την Ελεγκτική Υπηρεσία. Επίσης ο Οδ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για κακή διακυβέρνηση. Ακόμη ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ έκανε λόμπι με κόμματα για να αφήσει την Ελεγκτική Υπηρεσία εκτός του ελέγχου της ΣΚΤ, διευκρινίζοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν συναίνεσε στο να μη γίνεται διαχειριστικός έλεγχος.

«Ήθελαν να αλλάξουν το νόμο για να μην ενέχουν ευθύνη για αμέλεια»

Επίσης ο Γ. Ελεγκτής αποκάλυψε ότι το Υπουργείο και η ΣΚΤ προωθούσαν αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να μην ενέχουν ευθύνη για πράξεις και παραλείψεις τους. Όπως είπε, ήθελαν να αλλάξουν το νόμο ο οποίος επισύρει ευθύνη για βαριά αμέλεια.

Κακή η συμφωνία με Ελληνική

Εν τω μεταξύ ο Οδ. Μιχαηλίδης κλήθηκε να εκφράσει την άποψή του για τη συμφωνία με την Ελληνική. Όπως είπε, «δεν ήταν συμφέρουσα για το κράτος, αλλά λύση ανάγκης». Ανέφερε επίσης ότι η ΣΚΤ διαπραγματεύτηκε «με το πιστόλι στον κρόταφο», προσθέτοντας ότι το ενεργητικό το οποίο δόθηκε στη Ελληνική είναι κατά 0,5 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από το παθητικό.

Πρόβλημα με έγγραφα ΕΚΤ

Σε μία άλλη εξέλιξη κατά τη χθεσινή διαδικασία αποκαλύφθηκε ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει δυσκολίες, αφού η ΚΤ δεν τους έχει παραδώσει έγγραφα τα οποία προέρχονται από την ΕΚΤ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Αρέστη, άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Δανειολήπτες έχασαν περιουσίες από το λάθος με τις υπερχρεώσεις

Επίτροπος: «Τοκογλυφική πρακτική, το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από 125 εκατ. ευρώ»

Στον λανθασμένο υπολογισμό του επιτοκίου χιλιάδων δανείων, ο οποίος ανάγκασε τον Συνεργατισμό να επιστρέψει 125 εκατ. ευρώ σε δανειολήπτες, αναφέρθηκε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου στο μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσής του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Ο Π. Ιωάννου έκανε λόγο για «τοκογλυφική πρακτική η οποία καταδυνάστευε δανειολήπτες». Μάλιστα ανέφερε ότι οι υπερχρεώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν είναι πολύ περισσότερες από 125 εκατ. ευρώ, αφού, όπως είπε, δεν εξετάστηκαν περιπτώσεις στις οποίες υπήρχε απόφαση δικαστηρίου ή διαιτητική απόφαση, ενώ πληρώθηκαν μόνο όσοι εξόφλησαν το δάνειο μέχρι το 2011. Επίσης είπε ότι υπάρχουν δανειολήπτες οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστιο κόστος εξαιτίας των πιο πάνω υπερχρεώσεων. Μάλιστα είπε ότι ενδεχομένως κάποιοι να έχασαν την περιουσία τους, εξαιτίας του λάθους. Επίσης έφερε ως παράδειγμα δάνειο το οποίο παρουσίασε υπερχρεώσεις 80 – 100 χιλ. ευρώ και όταν ο δανειολήπτης ζήτησε να του γίνει απομείωση 50-60 χιλ. ευρώ, η ΣΚΤ του απάντησε αρνητικά. Επίσης είπε ότι μετά τον εντοπισμό του λάθους υπήρξε αντίδραση και αποκάλυψε ότι ο διευθυντής της ΣΠΕ Στροβόλου του έστειλε επιστολή ότι ήταν λανθασμένη η απόφασή του. Ωστόσο, πρόσθεσε, μερικές μέρες αργότερα η ΣΚΤ ανακοίνωσε την αποδοχή της απόφασης.

Εν τω μεταξύ ο Π. Ιωάννου εξέφρασε την άποψη ότι ο Συνεργατισμός τέλειωσε από το 2013, όχι μόνο λόγω των λαθών του παρελθόντος, αλλά κυρίως λόγω της αλλαγής του εποπτικού πλαισίου. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι κάποιες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες Συνεργατικές οι οποίες βοηθούν τη γεωργία και τη συνεργατική ανάπτυξη της υπαίθρου, θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.