«Είδαµε τις ελπίδες στο Κραν Μοντανά να καταστρέφονται»

31

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

«Ισορροπηµένη» είναι η έκθεση του Γενικού Γραµµατέα του ΟΗΕ, µε την οποία ενηµερώνει το Συµβούλιο Ασφαλείας για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήµατος. Την ίδια, όµως, στιγµή, στέλνονται ισχυρά µηνύµατα προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σηµειώνει ότι οι επαφές της ειδικής του απεσταλµένης, κας Λουτ, τόσο µε τους δυο ηγέτες όσο και µε όλες τις εµπλεκόµενες πλευρές στο Κυπριακό δεν έχουν αποδώσει. Αποφεύγει να κατανέµει ευθύνες και να αναφερθεί ποιος φταίει για το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε συµφωνία στους όρους αναφοράς. Αποφεύγει επίσης να κατονοµάσει τους υπεύθυνους και για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, αλλά σηµειώνει στην έκθεσή του ότι εκεί υπήρξαν κάποιες ελπίδες, τις οποίες ωστόσο «είδαµε να καταστρέφονται».

Υποδεικνύει ότι η ευθύνη για να προχωρήσει το Κυπριακό βρίσκεται στα χέρια όλων των εµπλεκόµενων µερών, στέλνοντας το µήνυµα ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εγκαταλείψουν ανέφικτες και ακραίες τοποθετήσεις και να αναζητήσουν µια έντιµη και συµβιβαστική λύση ∆ιζωνικής ∆ικοινοτικής Οµοσπονδίας. Ο κ. Γκουτέρες σηµειώνει ότι «µια διευθέτηση θα απαιτήσει από κάθε πλευρά να δεχθεί λιγότερο από το πληρέστερο µέτρο ικανοποίησης σε κάθε ζήτηµα», προσθέτοντας ότι «η συνολική διευθέτηση θα ανοίξει ευκαιρίες για ανάπτυξη, ευηµερία και εµπιστοσύνη, που αλλιώς θα είχαν εγκαταλειφθεί».

Είναι σαφές το µήνυµα ότι η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να αντιµετωπιστεί αποσπασµατικά αλλά συνολικά. Να αξιολογήσουµε τις συγκλίσεις όχι ξεχωριστά, αλλά ως πακέτο συµφωνίας, κοιτάζοντας προς το µέλλον. Είναι επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ένιωσε την ανάγκη και επαναβεβαιώνει ότι η λύση που αναζητείται θα πρέπει να είναι στα πλαίσια της ∆∆Ο, καλώντας όλες τις πλευρές να εγκαταλείψουν οποιεσδήποτε «νέες ιδέες» που είναι εκτός αυτών των πλαισίων.

Ο Γενικός Γραµµατέας σηµειώνει ακόµη ότι «η περίοδος των ατελείωτων διαπραγµατεύσεων βρίσκεται πίσω µας και καλεί όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη να εµπλακούν σε αυτές τις προσπάθειες εποικοδοµητικά, δηµιουργικά και µε την απαραίτητη αίσθηση του επείγοντος». Είτε ο Πρόεδρος θα αδράξει την ευκαιρία για συνοµιλίες και λύση είτε πολύ σύντοµα θα κηρυχθεί αδιέξοδο, µε τον κ. Αναστασιάδη να γίνεται ο Πρόεδρος της διχοτόµησης.