Είναι η φάση που η κα Λουτ θα καταγράψει τις τελικές θέσεις όλων

39

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά από πολλούς μήνες ροκανίσματος του χρόνου στο Κυπριακό, τον ακούσαμε δημόσια να λέει ότι οι εξελίξεις που έρχονται στο Κυπριακό είναι πολύ κρίσιμες. Συνειδητοποιεί ότι δεν αστειεύονται πλέον ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε και η διεθνής κοινότητα, οι οποίοι επενδύουν στην πρωτοβουλία της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, κας Λουτ.

Προφανώς ο κ. Αναστασιάδης συνειδητοποιεί ότι με τους άτσαλους χειρισμούς του, συνειδητά ή όχι, έχει διασυνδέσει τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς με τη λύση του Κυπριακού. Λαμβάνει μηνύματα ακόμη και από τους φίλους του, δυτικούς και Αμερικανούς, ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού θα είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν τα όποια φυσικά αποθέματα εντοπιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι χειρισμοί Αναστασιάδη στο Κυπριακό, αλλά και η εξωτερική του πολιτική μας έχουν οδηγήσει σε δυσκολότερη θέση. Όταν θα έπρεπε να κάνουμε το επόμενο βήμα στη διεθνή διάσκεψη στο Κραν Μοντανά δεν το κάναμε για να ξεσκεπαστούν οι προθέσεις της Τουρκίας -ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι είχε εξουσιοδότηση να κάνει τέσσερα βήματα και χρειάστηκε να κάνει μόνο τα δύο- και τώρα κάτω από δυσμενέστερες συνθήκες τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.

Ο κ. Αναστασιάδης μιλά για χαλαρή ομοσπονδία, ενώ η τουρκική πλευρά ζητά αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού και λύση δύο κρατών. Ανησυχητικές είναι και οι τοποθετήσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος άφησε να νοηθεί ότι συζητείται «είτε νέα διαδικασία με δικοινοτικές συνομιλίες, είτε νέα διάσκεψη για την Κύπρο». Δεν ξέρουμε, δηλαδή, πού στοχεύουμε.

Η επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ αυτή τη φορά θα είναι ουσιαστική και θα έχει αποτελέσματα. Στοχεύει στο να ακούσει κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο τι εννοούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές με τους όρους «νέες ιδέες και νέες προσεγγίσεις», οπότε δεν υπάρχουν για καμία πλευρά περιθώρια για ασάφειες.

Οι εξελίξεις όντως είναι πολύ κρίσιμες και δεν αποκλείεται ακόμη και κοινή συνάντηση Λουτ με Αναστασιάδη και Ακιντζί. Συγκαλείται σήμερα η διαπραγματευτική ομάδα για να συζητήσει τους όρους εντολής. Θα πρέπει, όμως, να συγκληθεί και το Εθνικό Συμβούλιο τώρα και όχι να υπάρξει εκ των υστέρων ενημέρωση.

Μας έχεις Like στο Facebook ;