Είναι κατανοητό… κάποιοι δεν θέλουν το ΓεΣΥ!

42

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Όσο πλησιάζουμε στα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του ΓεΣΥ, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι αντιδράσεις από εκείνους, οι οποίοι από την αρχή δεν ήθελαν να υπάρχει ένα καθολικό σύστημα υγείας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Η ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου έχει δραστηριοποιηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις για να εμποδίσει την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Μαζί με τον ΠΙΣ και οι ιδιοκτήτες μεγάλων πολυκλινικών.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές. Θα κληθεί η Βουλή να ψηφίσει τους Κανονισμούς για τους προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς. Ο ΠΙΣ ευελπιστεί ότι κάποιοι βουλευτές θα καταθέσουν τροποποιήσεις με στόχο να τιναχθεί στον αέρα η όλη προσπάθεια. Υπενθυμίζουμε άλλωστε το παρασκήνιο που είχε προηγηθεί πριν ψηφιστεί ο νόμος για το ΓεΣΥ και τις καταγγελίες του τέως Υπουργού Υγείας, Γ. Παμπορίδη. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο σε κανένα πολιτικό κόμμα να βάλει σε αυτό το στάδιο εμπόδια, ζητώντας τροποποιήσεις και τινάζοντας στον αέρα την όλη προσπάθεια εισαγωγής του ΓεΣΥ. Εκείνος που θα το πράξει θα είναι υπόλογος ενώπιον των ασθενών και ολόκληρου του κυπριακού λαού, ο οποίος σήμερα ταλαιπωρείται αφάνταστα σε ό,τι αφορά την ιατρική του περίθαλψη.

Οι Κανονισμοί θα πρέπει να ψηφιστούν χωρίς να αλλοιώνεται ο μονοασφαλιστικός χαρακτήρας του ΓεΣΥ. Διαφορετικά θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου εάν δοθεί το δικαίωμα στους ιατρούς να είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ και ταυτόχρονα να ασκούν ιδιωτική ιατρική εκτός ΓεΣΥ.

Ο ιατρικός κόσμος έχει να επιλέξει είτε εντός, είτε εκτός ΓεΣΥ. Οι προτάσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, οι οποίες στηρίζονται σε επιστημονικές μελέτες, αποτελούν κίνητρο για την πλειοψηφία των ιατρών και των μικρών πολυκλινικών να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Σίγουρα, κάποια μεγάλα ιατρεία και «πεντάστερες» πολυκλινικές, οι οποίες και σήμερα είναι απλησίαστες οικονομικά για την πλειοψηφία των ασθενών, δεν θα ενταχθούν, προσδοκώντας να έχουν ως πελατεία τους έχοντες και κατέχοντες αυτού του τόπου. Είναι εδώ και το στοίχημα της Πολιτείας. Να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην αυτονόμηση, στην αναδιοργάνωση και ποιοτική αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων σε εξοπλισμό και σε ιατρικό προσωπικό ώστε να είναι ανταγωνιστικά. Είναι εφικτό αυτό να γίνει και πρέπει να γίνει ως βασικό στοιχείο βιωσιμότητας του ΓεΣΥ και για να έχει ο κάθε πολίτης, φτωχός ή πλούσιος, πρόσβαση σε ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας.

Μας έχεις Like στο Facebook ;